© Rootsville.eu

Eden Brent (US)
tiltle: Getaway Blues
music: Blues
release date: june 21, 2024
label: Yellow Dog Records
info artist: Eden Brent


© Rootsville 2024


Wat gebeurt er als een uit Delta afkomstige bluespianist in een studio in Londen terechtkomt? Als je Eden Brent bent, maak je de plaat van je leven: Getaway Blues. Opmerkelijk getrackt gedurende twee korte dagen en ondersteund door Britse topsessieprofessionals, waaronder de veelgevraagde gitarist Rob Updegraff (Jamie Cullum), is het album met negen nummers Brent's favoriet tot nu toe, een album dat haar stevig tot de beste pianisten en songwriters in de blues plaatst. wereld en daarbuiten.

Hoogtepunten zijn onder meer de hook-heavy, boogie-woogie-briljantie van het openingstitelnummer 'Getaway Blues', de prachtige country-soulballad 'You on My Mind', de dubbelzinnigheid van 'Gas Pumping Man', de Mose Allison- het waardige ‘Watch the World Go By’, en de N’awlins-channelende, 88s-uitbundige sfeer van ‘What You Want’. Haar eerste studioalbum met nieuw materiaal sinds Jigsaw Heart uit 2014, Getaway Blues, kiest voor de directe setting van keyboards, gitaar, bas en drums, muzikale arrangementen die kunnen 'reizen', om Brent te citeren, en klaar zijn voor een tour.

Maar bij het terugschroeven wordt de genuanceerde zang van Brent naar voren gebracht, waarbij de emotionele waarheden die de kern vormen van elk nummer worden omarmd. Geweldige optredens zijn er in overvloed, met composities die net zo doen denken aan haar Delta-opvoeding als die van Jesse Winchester ooit, maar met de toegevoegde brutaliteit en humor van Memphis Minnie en de vocale overtuigingskracht van de beste bluesbanders. Brents echtgenoot, de Britse jazztrombonist en arrangeur Bob Dowell, produceerde het album, terwijl Grammy-gevierde ingenieur Matt Ross-Spang de plaat een scherpe, intieme mix gaf die paste bij de nuchtere sessies. Tientallen jaren na haar carrière met vier veelgeprezen albums voor Yellow Dog Records, zet Brent – ​​de voormalige protégé en tourpartner van Greenville, Mississippi, boogie-woogie bluesmeester Abie "Boogaloo" Ames - nu haar eigen standaard die anderen kunnen volgen. De resulterende muzikale reis getuigt van alles wat de bekroonde muzikant doet schitteren als artiest. Getaway Blues is op de weg getest en geperfectioneerd in smaak, karbonades en songcraft, en is Brent op haar onstuitbare best.


tracks:

01. Getaway Blues (3:25)
02. Watch The World Go By (6:34)
03. What You Want (4:34)
04. You On My Mind (4:48)
05. He Talks About You (3:09)
06. Just Because I Love You (3:47)
07. Mississippi River Got Me Crying (4:31)
08. Rust (4:08)
09. Gas Pumping Man (3:50)

personnel:

Eden Brent: Vocal, Piano, Rhodes, Wurlitzer
Bob Dowell: Bass; Wurlitzer on “He Talks About You”
Rob Updegraff: Guitar
Pat Levett: Drums