© Rootsville.eu

Elizabeth King (US)
tiltle: Soul Provider
music: Soul - Funk
release date: 2024
label: Proper Music
info artist: Elizabeth King


© Rootsville 2024

 

Soul Provider is de derde langspeler van Memphis' tachtigjarige heilige soulkoningin Elizabeth King. Met haar krachtige alt is ze al tientallen jaren te horen op de gospelradio. Haar eerste single, "Testify", verscheen in 1969. In 1970 was ze frontvrouw van de verder geheel mannelijke Gospel Souls, die vijf singles en een album opnamen, maar dat laatste werd niet uitgebracht. Ze stopte met opnemen en zong bijna veertig jaar lang alleen in de kerk of op de radio. In 2019 haalde Bruce Watson haar over om weer op te treden en tekende haar bij Bible & Tire Recording Company. In 2021 bracht ze op 77-jarige leeftijd haar debuutalbum Living in the Last Days uit, gevolgd door I Got a Love uit 2022. Soul Provider werd opgenomen in Delta Sonic Sound in Memphis met de Sacred Soul Sound Section (Will Sexton op gitaar, bas en keyboards; Matt Ross-Spang op gitaar; Mark Edgar Stuart op bas en Will McCarley op drums en percussie). De tien nummers tellende set heeft ook een groot aantal gasten in dienst, waaronder Jimbo Mathus en gitarist John Paul Keith.

Het album biedt een meer soul-forward presentatie. Sommige nummers zijn geschreven door leden van haar band, sommige zijn originele King-nummers; er zijn gospelstandaarden en een cover van Lou Reeds 'Jesus'. De opener van het titelnummer is geschreven door Mathus. Hij speelt gitaar, orgel en zingt als back-up samen met de Mississippi-singer-songwriter Schaefer Llana. Het is een bezield liefdeslied voor God dat klinkt alsof het in de jaren '60 van Goldwax Records kwam. Er zit overtuiging in King's stem die uitstijgt boven de gospelpiano en viool van Jamison Hollister terwijl ze zingt over een reis naar het zuiden van de hemel op de Jericho Way met God. Orgel, viool en gitaren borrelen en kolken boven het statige drumstel terwijl ze getuigt: "Ik loop in cirkels/ik weet wie ik ben/ik begrijp het eindelijk...." De tweede single, "Stretch Out", is een langzame, funky gospel-blues geschreven door King. Haar stem, ondersteund door het orgel en de synth van Alex Greene, krijgt extra diepgang door de Sacred Soul Sound Section.

"Tables in the Temple", gecomponeerd door Keith, geniet ook van de blues. Zijn gitaar ondersteunt Gamble's Wurlitzer elektrische piano bovenop een shuffle van vier/vier drums en call-and-response tussen King en haar vocale refrein. Sextons "Anything I Could Ever Want" is een brandende Southern funk-workout, versierd met koperachtige hoorns, gruizige wah-wah-gitaar, een smerige baslijn en krakende breakbeats. Het wordt gevolgd door Lou Reeds 'Jesus' uit White Light/White Heat van de Velvet Underground. Ze geeft het getrouw en zonder ironie weer, met behulp van psychedelische attributen zoals galmfluiten, sitar en backmask-productie. De set wordt afgesloten met de standaard 'I Couldn 't Hear Nobody Pray." De langzame, opzwepende shuffle van de band geeft King vocale vrijheid. Ze graaft diep in de korrel van haar stem op zoek naar de genuanceerde spirituele waarheid in haar DNA. Soul Provider is net zo consistent als haar vorige albums, maar het is ook rauwer, intiemer. Het is de meest verrassende date in haar catalogus.

tracks:

1. Soul Provider (3:49)
2. Pure Heavenly Joy (3:03)
3. Tables In The Temple (3:42)
4. Be So Glad (4:02)
5. Stretch Out (3:14)
6. Anything That I Could Ever Want (3:22)
7. Jesus (3:41)
8. Look At Your Life (2:59)
9. Whenever He Calls Me Home (2:51)
10. I Couldn't Hear Nobody Pray (3:00)