© Rootsville.eu

Erik Friedlander (US)
tiltle: Dirty Boxing
music: Jazz
release date: june 28, 2024
label: Skipstone Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Erik Friedlander

© Rootsville 2024


Cellist Erik Friedlander onderzoekt de poëtische kracht van de Mixed Martial Arts op nieuw album Dirty Boxing. Op Dirty Boxing botst muzikale elegantie met uitgestreken letterlijkheid, van 'Sprawl', een proteïsch, typisch jazzdeuntje tot 'Foot Stomp', een lastig gemengd metrumnummer dat de muzikale 'foot stamp' met een enkele achtste noot verplaatst om de melodie van het deuntje te creëren. handtekeningmoment. Friedlander experimenteert ook met een modulaire compositievorm die de mogelijkheid creëert om de essentiële vorm van het deuntje elke keer dat het wordt gespeeld te veranderen. In elk van deze nummers, nummers 3-5, staat een lid van de band solo in de spotlight. "Ik heb nu al zo'n drie tot vier jaar een groeiende fascinatie voor de mixed martial arts. De enorme intensiteit waarmee deze atleten zichzelf uitdagen in de achthoek is boeiend.

De emotionele diepgang van Dirty Boxing is een bewijs van de kracht van creativiteit en de onontgonnen verbindingen tussen muziek en de lichamelijkheid van vechtsporten. Het daagt niet alleen de normen uit, maar viert ook de schoonheid van het combineren van ongelijksoortige werelden. “Het beoefenen van vechtsporten is een soort solo-reis; je bent op jezelf aangewezen. Muziek daarentegen voelt meer als deel uitmaken van een team. Maar beiden delen deze interessante gelijkenis als het om stijl gaat. Net zoals een vechter verschillende vechtsporttechnieken kiest en mixt, put een muzikant uit verschillende invloeden en ervaringen om zijn unieke geluid en sfeer.

De leden van The Throw zijn allemaal gerespecteerde muzikanten uit de Downtown-scene. Pianist Uri Caine staat bekend als bandleider en meesterlijke bewerkingen van klassieke composities. Hij speelde met muzikanten als Dave Douglas, Arto Lindsay en John Zorn. Bassist Mark Helias heeft opgetreden met de oorspronkelijke leden van de band van Ornette Coleman, samen met vele muzikanten die verbonden zijn aan de AACM, en heeft ook meerdere albums uitgebracht als leider. Drummer Ches Smith heeft samengewerkt met een diverse groep artiesten, zoals Fred Frith, The Secret Chiefs en de rockband Xiu Xiu. Daarnaast schrijft hij voor kleine en grote jazzensembles en heeft hij onder zijn eigen naam albums met soloslagwerk uitgebracht.

Erik Friedlander, een oude veteraan in de Downtown-scene van New York City, staat bekend om zijn productieve werk als bandleider en heeft meer dan twintig albums onder zijn eigen naam uitgebracht. Hij is een veelgevraagd studiomuzikant en treedt op met uiteenlopende artiesten als The Mountain Goats, John Zorn, Dave Douglas en Courtney Love. Of hij nu solo speelt of met een van zijn bands, Friedlander verlegt de grenzen van wat de cello kan doen, terwijl hij de tradities stevig vasthoudt.

Op de cd-versie van Dirty Boxing worden luisteraars getrakteerd op een bonusproject van Friedlander: Floating City. Floating City is een bijzonder project met Sara Serpa, stem; Wendy Eisenberg, gitaar; Mark Helias, bas; en Friedlander, cello en is een etherische en pijnlijk mooie ervaring met gebogen melodieën die tot doel hebben de luisteraar naar een andere wereld te vervoeren, hoog boven de aarde zwevend. Deze unieke samenwerking van muzikanten zal nog lang na het wegsterven van de laatste noten resoneren met de luisteraars.

tracks:

  1. Sprawl (05:29)
  2. Foot Stomp (4:41)
  3. Shrimping (Mod 9) (04:44)
  4. Ground and Pound (Mod 1) (03:30)
  5. D’Arce (Mod 2) (3:28)
  6. Contender (03:46)
  7. Submission (04:55)
  8. Kimura (4:19)