© Rootsville.eu

Geoff Muldaur & The Nite Lites (US)
tiltle: I Ain't Drunk (1980-2024)
music: Blues - Jazz - Folk
release date: 2024
info artist: Geoff Muldaur


© Rootsville 2024


Gitarist en zanger Geoff Muldaur was in de jaren '60 een van de leidende figuren in de Boston-folkmuziekgemeenschap. Muldaur, mede-oprichter van de Jim Kweskin Jug Band en lid van Paul Butterfield's Better Days, vond ook succes samen met zijn toenmalige vrouw Maria. Hij bleef soloalbums en samenwerkingen uitbrengen naarmate de decennia vorderden, en heeft een lange en gerespecteerde carrière achter de rug als pleitbezorger van vintage blues-, jazz- en jugband-muziek. Zijn blues-folkstijl komt voort uit respect voor de geschiedenis van de muziek, vanuit het perspectief van een hedendaagse kunstenaar uit zijn eigen tijd.

Muldaur werd geboren in Pelham, New York op 12 augustus 1943. Hij ontwikkelde een voorliefde voor muziek toen zijn oudere broer hem op vijfjarige leeftijd kennis liet maken met vintage jazz. Op 16-jarige leeftijd leerde hij gitaar spelen en vormde hij zijn eerste band, de Goombay Rhythm Kings, terwijl hij naar de voorbereidende school ging. Hij verdiepte zich in klassieke blues- en folkklanken en in 1961 verhuisde hij naar Boston, waar hij al snel deel ging uitmaken van de opkomende folkmuziekscene.

In 1963 werd hij uitgenodigd om zich aan te sluiten bij Jim Kweskin & the Jug Band, een van de toonaangevende folkgroepen van New England die een speelse interpretatie van Amerikaanse rootsmuziek bood. Kweskin & the Jug Band brachten hun titelloze debuutalbum uit in 1963, en hun tweede LP, Jug Band Music, verscheen in 1965. (Tussen deze releases door maakte Muldaur een soloset voor Prestige Records, Sleepy Man Blues.) Toen het tweede Jug Band-album werd opgenomen, had Maria D'Amato zich bij de groep gevoegd als zangeres en violiste. Geoff en Maria raakten al snel een relatie en trouwden in 1964. Geoff en Maria verschenen op nog twee albums met de Jug Band, See Reverse Side for Title uit 1966 en Garden of Joy uit 1967, voordat Kweskin de groep in 1968 opsplitste.

Geoff en Maria werkten als duo en verhuisden naar Woodstock, New York, waar ze deel gingen uitmaken van een nieuwe muzikale gemeenschap die onder meer Bob Dylan, the Band, Paul Butterfield en vele andere opmerkelijke artiesten omvatte. Geoff en Maria Muldaur maakten als duo een paar goed ontvangen albums, Pottery Pie uit 1968 en Sweet Potatoes uit 1972, voordat een scheiding de act in 1972 verbrak. Geoff begon lokale en nationale bluesartiesten te produceren en ook zijn eigen opnames te maken. te beginnen met Geoff Muldaur Is Using a Wonderful Time uit 1975 en Motion uit 1976. Hij maakte ook een paar albums met gitarist Amos Garrett, Geoff Muldaur & Amos Garrett uit 1978 en Live in Japan uit 1979. Hij componeerde ook partituren voor film en televisie, waarmee hij een Emmy verdiende, en zijn definitieve opname van "Brazil" van Pottery Pie was te zien in de gelijknamige film van Terry Gilliam.

Muldaur toerde door Groot-Brittannië, Duitsland en Ierland, en verscheen in Carnegie Hall, Royal Festival Hall, het Kennedy Center, het San Francisco Blues Festival, de Winnipeg en Edmonton Folk Festivals, en op A Prairie Home Companion. Nadat hij zich eind jaren '80 had losgemaakt van zijn solo-opnames en optredens, keerde Muldaur terug naar de studio voor The Secret Handshake uit 1998 en Wachtwoord uit 2000, terwijl in 2003 een live optreden tijdens deze heropleving, Beautiful Isle of Somewhere, werd uitgebracht. en tournee naar het nieuwe millennium, en herenigd met Jim Kweskin voor de release Penny's Farm uit 2016. In 2022 werkte hij samen met een ploeg van Nederlands meest gedecoreerde klassieke en jazzmuzikanten voor His Last Letter, een vernieuwende set klassieke Amerikaanse folk en jazz-blues.

tracks:

1. Boogie Chillen' II (5:41)
2. That's How I Feel About You (4:11)
3. Nobody Knows (The Way I Feel This Morning) (4:17)
4. I Ain't Drunk (3:19)
5. Natural Ball (3:26)
6. Down For The Count (3:08)
7. Meanest Woman Blues (4:49)
8. As Long As I'm Moving (3:46)
9. Caldonia (4:10)
10. Sea Sea Rider (3:51)