© Rootsville.eu

Giles Robson (UK)
tiltle: Seven Blues Classics
music: Blues
release date: july 01, 2024
info artist: Giles Robson


© Rootsville 2024


De meermaals bekroonde, internationaal erkende bluesmondharmonicavirtuoos, zanger en meesterlijke showman Giles Robson heeft een muzikale droomcarrière achter de rug. De ENIGE Britse of Europese artiest die op Chicago's legendarische Alligator Records verscheen en hem omschreef als "Een bluesgigant, absolute meester van de vorm". Hij is slechts een van de drie Britse bluesartiesten naast Eric Clapton en Peter Green die een felbegeerde Blues Music Award in Memphis (The Grammys of the Blues) winnen. Zijn albums staan ​​in de top van de meest prestigieuze opiniepeilingen van critici van muziektijdschriften – Mojo Magazine, Living Blues en Downbeat, en hij toert jaarlijks door 15 landen over de hele wereld.

Hij speelt en zingt prachtige, krachtige, emotionele en tijdloze blues met een diepe groove en beladen met intens gevoel. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de grootste bluesmondharmonicavirtuozen ter wereld. Hij speelt in zijn eigen talentvolle en onderscheidende stijl die de harten en verbeelding van het verbijsterde publiek verovert met zijn mix van uitmuntende techniek, ritmische kracht, toonbeheersing en gevoelige emotionele expressiviteit. Het live getuige zijn van Giles Robson is een oogverblindende en onvergetelijke ervaring, zoals het publiek van over de hele wereld voortdurend ontdekt.

We zullen het ons altijd blijven herinneren toen deze harmonica virtuoos hier enkele jaren geleden op onze podia verscheen. Incredibile was het en zo is hij ook steeds blijven overkomen. Nu is er een nieuw album van Giles Robson dat op 1 juli komt te verschijnen met als titel 'Seven Blues Classics'. Een album 'live' opgenomen in 'Temperance' met een minimale bezetting. Aan zijn zijde enkel de Italiaanse gitarist Manny Fizzotti, die als resedentie voor Londen heeft gekozen.

Zeven blues klassiekers dus met slechts een kleine insteker en dat is dat er als 8ste nummer ook een original van Giles Robson zelf opstaat. Openen doen ze in alle intimiteit met Robert Johnson's 'Walking Blues' en zo bevinden we ons dan maar meteen diep in de Delta. Vervolgens krijgen we met 'Key To The Highway' een klassieker te horen van de hand van Big Bill Broonzy. Al werd deze blues standard reeds in 1940 door pianist Charlie Segar als eerste opgenomen.

Ook al hebben we hier te maken met een 'Live Recording' toch is er haast geen hinderende geluisen waar te nemen, buiten het applaus en soms het enthoesiasme van de luisteraars. 'Hoodoo Man Blues' is er dan weer eentje van Chicago blues speler Junior Wells. Son House was een bluesmuzikant die ook herkenbaar was door zijn slide en maakte zijn eerste opnames samen met Charlie Patton na een gevangenisstraf van 15 jaar. 'Death Letter Blues' wordt bestempeld als een signature van de Delta Blues.

Wanneer je een avondje met klassiekers komt te spelen mag en kan uiteraard Robert Johnson's 'Crossroads' niet ontbreken. Als zevende blues klassieker is het dan de beurt aan 'Nine Below Zero' eentje dat bij zowat alle blues harmonica spelers op het repertoire staat en waarvan de uitgave van 1963 als de 'best ever' wordt beschreven. Zeven Blues Klassieklers die altijd wel in de geheugen van de blues liefhebbers verzekerd blijven. Uiteraard is er dan ook nog 'G.R.’s Locomotive Blues' een original van Giles Robson waarbij je 'Live' wel even van de adem wordt ontnomen.


tracks:

1. Walkin’ Blues (Robert Johnson)
2. Key To The Highway (Big Bill Broonzy)
3. Hoodoo Man Blues (Junior Wells)
4. Death Letter Blues (Son House)
5. Nine Below Zero (Sonny Boy Williamson)
6. Crossroads (Robert Johnson)
7. Louise McGhee (Son House)
8. G.R.’s Locomotive Blues (Giles Robson)