© Rootsville.eu

Grace Kelly (With Strings) (US)
tiltle: At the Movies
music: Jazz
release date: march 01, 2024
label: Pazz Productions
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Grace Kelly

© Rootsville 2024


Grace Kelly with Strings: At The Movies is een oprecht eerbetoon aan een van Kelly's favoriete jazzplaten aller tijden. “Een van de dingen die mij boeiden aan 'Charlie Parker with Strings' is de elegantie en virtuositeit in het spel van Charlie Parker. Hij was mijn eerste altsaxheld. Via zijn meest ingewikkelde regels leidt hij ons met zoveel lyriek die in en uit de prachtige arrangementen van Jimmy Carroll verweven is. Ik heb mezelf ondergedompeld in de muziek van dat album en heb die als leidraad gebruikt bij het opnemen van dit album”, vertelt ze.

De vertolking van het album van ‘The Way You Look Tonight’, gearrangeerd door Grammy Award-winnaar Steven Feifke, trekt duidelijke parallellen met Charlie Parkers iconische nummer ‘Just Friends’, een stuk dat Kelly koesterde en elke avond voor het slapengaan speelde. De introductie van dit nummer bevat etherische harpglissando's en een dramatische strijkersaccelerando, waardoor een podium ontstaat dat doet denken aan Parker's tijd. De saxofoonlijnen van Grace, doorspekt met bebop-toonladders, tonen een precisie en articulatie die niet alleen haar virtuositeit demonstreren, maar ook een eerbetoon zijn aan haar saxofoonidool, Charlie Parker.

Kelly wordt bij deze onderneming vergezeld door een all-star cast, waaronder Tony Award-winnende en Grammy-genomineerde producer Bryan Carter, samen met een krachtpatser van duizendjarige arrangeurs doordrenkt van jazzgeschiedenis, zoals Grammy en Tony Award-winnende Charlie Rosen en Grammy Award-winnaar Feifke. . Speciale gasten op de plaat zijn onder meer de gewaardeerde jazztrompettist Sean Jones en gitaarsensatie Cory Wong.

Van het ondertekenen van haar papieren voor het eerste leerjaar als prinses Grace Kelly, geïnspireerd door haar favoriete filmster, tot gekoesterde familierituelen zoals een bezoek aan de plaatselijke Blockbuster-winkel en wekelijkse filmavonden op vrijdag: dit album is voor haar een moment waarop de cirkel rond is. “Verliefd worden op Grace Kelly, haar naam hebben, ongelooflijke muziek spelen, waaronder het enige nummer dat ze in de film zong. Dit is een project dat ik al heel lang wil doen, en ik ben er echt trots op", reflecteert Kelly. Het is duidelijk dat dit album een diepgaande persoonlijke betekenis heeft voor Kelly en een levenslange passie voor film en verhalen weerspiegelt. Zoals het lot het wilde, werd haar wettelijke naam op 8-jarige leeftijd toevallig veranderd in Grace Kelly nadat ze de naam van haar stiefvader had aangenomen, een detail dat haar artistieke reis en connectie met het gouden filmtijdperk lijkt voorbestemd.

Grace Kelly's reis in de jazz wordt gekenmerkt door haar rol als muzikaal wonderkind, met meer dan 1000 shows als bandleider in 35 landen, waaronder optredens in de Hollywood Bowl en grote Amerikaanse en internationale jazzfestivals. Vanaf oktober 2022 werd ze het jongste lid van de Board of Trustees van Berklee College of Music. Haar prestaties variëren van het winnen van ‘Song of the Year’ van de John Lennon Songwriting Contest in 2018 tot meerdere ASCAP Composer Awards en erkenning in de Critics Poll van Downbeat Magazine als winnaar voor zowel Alto Sax als Baritone Sax.

Het album opent met een gedurfd arrangement van het James Bond-thema, verweven met Billie Eilish's angstaanjagende 'No Time To Die'. Dit nummer, gearrangeerd door Bryan Carter, zet de toon voor een album dat de samensmelting van tijdloze melodieën met hedendaagse jazzflair viert. Kelly zegt: “Ik hou van het idee om het oude met het nieuwe in mijn muziek te laten samensmelten en ben een grote fan van Billie Eilish. Het voelde natuurlijk om beide nummers samen te brengen en de kans te krijgen om beide kanten van mijn spel en zang op deze te laten zien.

Met een knipoog naar nostalgie handhaaft Kelly de integriteit van John Williams' iconische 'E.T. Theme”, kiezend voor een subtiele maar diepgaande transformatie door de saxofoon als leadstem te introduceren. Het resultaat is een meeslepende vertolking die het wonder en het avontuur van de geliefde film samenvat. Kelly reflecteert: “Ik had het gevoel alsof ik met ET opsteeg terwijl ik met deze leadlines speelde met onze ongelooflijke strijkerssectie op deze! Trompettist Sean Jones sluit zich aan bij Kelly voor een speelse kijk op Quincy Jones' 'Soul Bossa Nova'. Bekend om zijn werk met het Wynton Marsalis Lincoln Center Jazz Orchestra en als gevierd docent, is het optreden van Jones ronduit spectaculair, wat een uitbarsting van virtuoze energie en ziel aan dit nummer geeft.

Gitarist Cory Wong, bekend om zijn kenmerkende ritmegitaarspel, brengt zijn kenmerkende groove naar de 'Power of Love'. Het nummer gearrangeerd door de Tony en Grammy Award-winnende Charlie Rosen, leider van de 8-Bit Big Band, weerspiegelt het rijke scala aan Kelly's diverse muzikale invloeden. Het dynamische samenspel tussen Kelly en Wong terwijl ze naadloos muzikale leads uitwisselen, is een hoogtepunt en onderstreept hun succesvolle samenwerkingen op eerdere albums zoals Cory Wong en Dirty Loop's "Turbo" en "Tailwinds" van de Fearless Flyers. Terugkijkend op haar carrière merkt Kelly op: “Ik heb meerdere keren de kans gehad om het podium te delen met Huey Lewis en het was een ongelooflijk hoogtepunt voor mij. Huey's steun en mentorschap zijn van onschatbare waarde geweest in mijn muzikale reis en carrièreontwikkeling. Met album bevat gedurfde interpretaties van "He's a Pirate" en "Mission Impossible", waarbij de laatste Kelly's baritonsaxofoon in een spannende vertoning laat zien. Haar volle en krachtige toon brengt een fris perspectief op deze bekende thema’s en benadrukt haar veelzijdigheid als muzikant.

'True Love', Grace's kenmerkende vertolking van de Cole Porter-klassieker - beroemd het enige nummer dat Grace Kelly op het scherm speelde - waagt zich in onbekende muzikale landschappen. Deze interpretatie begint op rubato-wijze, waarbij de zang van Grace de leiding neemt, en transformeert tegen het einde de tijdloze melodie in een 9/8 maatsoort boordevol triolen, met Kelly’s verweven tenorsaxlijnen en stijgende vocalise. The Morricone Medley is een ander opvallend nummer op het album, een verfijnd eerbetoon aan het filmische genie van Ennio Morricone. Kelly's interpretatie van het ruige, westers getinte "Main Theme" uit The Good, The Bad & The Ugly injecteert een rauwe, diepgewortelde energie in het stuk. Haar vertolking van "Gabriel's Oboe" uit The Mission en "Love Theme" uit Cinema Paradiso is daarentegen een masterclass in subtiliteit en nuance; haar saxofoon weeft een tapijt van beklijvende melodieën, waardoor met elke noot het aangrijpende verhaal van de film wordt opgeroepen.

In "Moon River" brengt pianist Tamir Hendelman, bekend van zijn werk met het Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, een voortreffelijke finesse in het nummer. Zijn pianistische elegantie gaat perfect samen met Kelly's intieme zang, waardoor deze tijdloze melodie verandert in een sentimentele verkenning van verlangen en nostalgie. Kelly's originele stuk, "By The Grave", toont haar virtuositeit als componist en haar aanzienlijke invloed in de moderne jazzscene. Deze compositie, die te zien is in de documentaire 'Life and Life' en als suggestief thema voor de podcast 'Murder Book' van bestsellerauteur Michael Connelly, is een diepgaande, introspectieve reis naar het rijk van emotie.

Het laatste deel is een levendig eerbetoon met klassieke Disney-filmnummers, waaronder 'When You Wish Upon a Star', 'I Wanna Be Like You', 'Go The Distance', 'Part of Your World' en 'Circle of Life'. " Disney's invloed op de jazz is diepgaand en inspireert artiesten van Miles Davis en Dave Brubeck tot Esperanza Spalding. Terugkijkend op deze rijke geschiedenis vertelt Kelly: "Bryan Carter, onze producer, en ik ontdekten een wederzijdse liefde voor Disney-muziek toen we elkaar voor het eerst ontmoetten als studenten aan het Brubeck Jazz Institute. Nu lacht de 13-jarige in mij in het oor, wetende dat we onze favorieten uit onze kindertijd jaren later nieuw leven hebben ingeblazen in een prachtige orkestrale setting.


tracks:

 1. James Bond Medley
 2. He’s a Pirate (from Pirates Of The Caribbean)
 3. The Way You Look Tonight
 4. Morricone Medley
 5. True Love
 6. Soul Bossa Nova
 7. Moon River
 8. Mission Impossible
 9. The Flying Theme (From E.T.)
 10. By The Grave
 11. Power of Love
 12. When You Wish Upon a Star
 13. Wanna Be Like You
 14. Go The Distance
 15. Part of Your World
 16. Circle of Life