© Rootsville.eu

Grey DeLisle (US)
tiltle: Driftless Girl
music: singer-songwriter
release date: may 31, 2024
label: Hummin' Bird Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info band: Grey DeLisle

© Rootsville 2024


Gray DeLisle is een multi-getalenteerde, Grammy bekroonde Amerikaanse singer-songwriter. Ze was voorheen een artiest bij Sugarhill/Vanguard en keerde terug na een onderbreking van twintig jaar om in 2022 een coversalbum uit te brengen met de toepasselijke titel Borrowed. Datzelfde jaar schreef en nam ze samen met haar ook een geheel origineel album voor kinderen op band The Roughhousers met Eddie Clendening, Deke Dickerson, Murry Hammond (oude jaren 97) en DJ Bonebrake (X).

In november 2023 bracht ze She’s An Angel uit, een reeks originele jaren 60-stijl Nashville-deuntjes, geproduceerd door de gevierde countrygitarist en soloartiest Deke Dickerson krijgt wereldwijd lovende kritieken. Haar nieuwste release, Driftless Girl, werd geproduceerd door Jolie Holland (Be Good Tanyas) en bevat Buck Meek (Big Thief) op zang en gitaar en Gil Landry (Old Crow Medicine Show) op banjo. Ze heeft nog drie aankomende albumprojecten in de maak met verschillende producers waaronder Andy Paley (Jerry Lee Lewis, Brian Wilson), Marvin Etzioni (Lone Justice, Counting Crows) en een project met John Carter Cash dat dit najaar zal worden opgenomen in The Cash Cabin in Hendersonville, Tennessee.

Terwijl de wereld langzaam uit de koortsdroom van de pandemie tevoorschijn komt, zullen wij Ik begon de geschenken op te merken die eruit voortkwamen. Het eerste geschenk: bijna elke kunstenaar die ooit een gitaar hadden vastgehouden, pakte meteen hun laptop en begon zingend in de leegte. De creativiteit die voortkwam uit deze existentiële paniek keerde Het lijkt een bodemloze put te zijn voor de ervaren Americana singer-songwriter Gray DeLisle, die sinds die week in maart 2020 niet is gestopt met creëren ze plaatste haar versie van ‘O Holy Night’ op Instagram.

Eerlijk gezegd was DeLisle al sinds haar vroege jeugd aan het creëren schreef haar eerste liedje op vijfjarige leeftijd. Nooit tevreden om bij iemand te blijven medium begon ze haar vak aan te scherpen als acteur, cabaretier, beeldend kunstenaar, en autoharpist, en werd uiteindelijk een van de meest succesvolle en productieve stemacteurs in Hollywood. Gray heeft een IMDB-pagina zo lang als jouw arm, en het is gegarandeerd dat er minstens één van haar cartoon- of videogames is stemmen is herkenbaar voor iedereen die ooit een tekenfilm of tekenfilm heeft gezien een videogame gespeeld.

Dus toen COVID-19 neerdaalde, stuurde het haar toch al vruchtbare creativiteit naar binnen absolute hyperdrive. De nummers kwamen soms snel en furieus een paar per dag. Nieuwe bands en zijprojecten schoten als paddenstoelen uit de grond: The Verkleedpartijen met haar kleine broertje Landon, de Roughhousers en talrijke Loretta-en-Conway-achtige duetten met Eddie Clendening en zijn Blue Ribbon Boys. De thuisstudio van DeLisle bracht Spotify uit singles houden van warme broodjes, want waarom niet? En dan een gemeenschappelijke vriend of een DM van iemand anders die in quarantaine zit, waarmee hij een samenwerking zou beginnen een andere artiest - Deke Dickerson, DJ Bonebrake van X, Cherie freakin’ Curie van de weglopers! Zou Gray graag een variétéshow in Hee-Haw-stijl willen organiseren? (Ray’s Roadhouse) met Ray Benson van Asleep at the Wheel? Absoluut! Wat dacht je van het inspreken van het audioboek voor Wanda Jacksons memoires Every Night Is het zaterdagavond? Waarom ja, ja, dat zou ze graag willen! Gesneden tot 2024 en grijs is net zo druk met allerlei nieuwe projecten als vier jaar eerder, lang nadat de rest van ons onze spullen heeft opgeborgen zuurdesemvoorgerechten en sappige tuinen.

Driftless Girl, haar nieuwe album, is een perfect voorbeeld van de meedogenloze creatieve drang van de artiest om de cirkel rond te maken. haar oorsprongsverhaal. Met meer dan 30 jaar muziek achter de rug, huwelijken en kinderen, een hele carrière vol onderscheidingen en succes, besloot Gray het allemaal uit elkaar te halen en mee naar huis te nemen. In één plaat kun je dit driftloze meisje zien, nauwelijks uit een kindertijd moeilijker dan nodig was, met zoveel talent en geen idee hoe je dat moest laten zien mensen. Vastgeklampt aan een cassettebandje van Lone Justice, een hoofd vol met Linda Ronstadt-covers van haar moeder en haar grootmoeders bolero’s, en het prachtig naïeve idee dat ze gewoon zou gaan zingen.

Jolie Holland had nog nooit een plaat geproduceerd totdat Gray een van die Instagram-vriendschappen sloot die dat wel hebben gedaan zo vruchtbaar gebleken in haar carrière (Grey geeft toe dat ze jaren eerder te verlegen was om met Holland te praten toen ze allebei werkte aan de Carter Family-documentaire The Winding Stream in 2014). Met onder meer Buck Meek (Big Thief), Nikki Grossman (The Sapsuckers) en doorgewinterde gitarist en mixingenieur Adam Brisbin resulteerden in wat gezien zou kunnen worden als het moderne antwoord op DeLisle’s allereerste in eigen beheer uitgebrachte cd, The Small Time (2000).

tracks:

1. Where You’re Coming From (4:12)
2. My Two Feet (3:46)
3. Driftless Girl (4:25)
4. Little Ol’ While (2:59)
5. The Ballad of Ella Mae (3:54)
6. I Don’t Wanna Want You (2:49)
7. Pretty Jolie (2:51)
8. Quick Draw (3:41)
9. In the Living Room (2:58)
10. Mama’s Little Rose (2:53)
11. Down from Dover (3:16)