© Rootsville.eu

Gustavo Cortiñas (US)
tiltle: Live in Chicago
music: Jazz
release date: february 09, 2024
label: Desafío Candente Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Gustavo Cortiñas

© Rootsville 2024


Desafío Candente is verheugd de release van Live in Chicago op 9 februari 2024 aan te kondigen, de vurige release van de gevierde jazzdrummer, componist en pedagoog Gustavo Cortiñas. Deze live-opname legt de essentie van Cortiñas' muzikale reis vast en biedt een kijkje in de transformerende ervaringen die zijn unieke geluid hebben gevormd. Cortiñas wordt op dit uitje vergezeld door zijn oude sextet - een litanie van jazzgrootheden uit Chicago, waaronder trompettist Drew Hansen, de beroemde saxofonist, klarinettist, componist en pedagoog Artie Black, trombonist Matthew Davis, bassist en componist Kitt Lyles en pianist Joaquin Garcia.

“Ik geloof dat het voor elke jazzartiest een overgangsritueel is om een live plaat uit te brengen”, merkt Cortiñas op. In de loop van de geschiedenis van deze kunstvorm hebben live jazzalbums gediend als het voertuig om enkele van de rauwste, waarachtigste en meest organisch mooie momenten in de muziek vast te leggen. Het kenmerk van een werkelijk geweldige live-release is dat deze verder gaat dan zijn oorspronkelijke bedoeling als louter een document van een optreden, en een muzikaal moment vastlegt dat de tijd overstijgt. Dat is het geval met Cortiñas’ Live in Chicago.

Deze muzikale excursie weerspiegelt Cortiñas' tien jaar durende muzikale verkenning met zijn sextet, en zijn compositorische reis die leidt naar een geluid dat het jazzidioom naadloos combineert met de klanken van zijn opvoeding in Mexico. De bandleider merkt op: “De titel betekent oppervlakkig gezien een live optreden in Chicago, maar meer nog, het viert meer dan een decennium van mijn verblijf in Chicago en de groei en indruk die het op mij en mijn muziek heeft gehad en hopelijk vice versa. Het is geen toeval dat het geweldige artwork voor het album van Sam Kirk een fusie is tussen Mexico-Stad en de stad Chicago, en de medeplichtigheid en relatie tussen deze twee steden vertegenwoordigt die zoveel voor mij betekenen en die ik mijn thuis ben gaan noemen. .”

Het concept van het album komt voort uit de wens van Cortiñas om de magie van liveoptredens te verkennen en zijn originele composities als levensstandaard te behandelen. De live-opnames zijn gemaakt in Constellation in Chicago, Illinois, in de nacht van 15 december 2022. Ze zijn rauw en onbewerkt en proberen de geest van het moment vast te leggen; een momentopname, van een moment in de tijd.

Cortiñas wijst op een aantal opvallende nummers op het album, elk met zijn eigen unieke verhaal en emotionele resonantie. "Hanaki", een medium-tempo blues uit de eerste plaat Snapshot, toont het bereik van de groep, met een betoverende drumsolo over een lopende baslijn. "Arete" van de tweede plaat opent met een moordend trompetintro van Drew Hansen, dat overgaat in een huapango-geïnspireerde 6/8 sfeer met boeiende solo's. De compositie is een contrafact van Cortiñas' reharmonisatie van "Cielito Lindo", een eerbetoon aan zijn Mexicaanse roots.

Andere opmerkelijke nummers zijn onder meer 'La balada del leon', een ontroerende ballad opgedragen aan de vader van Cortiñas, 'Ruta de regreso', een Afrikaans geïnspireerd stuk in 12/8, en 'Wish I could be there now', een 7/4 compositie opgedragen aan een vriend die getroffen is door geweld in Mexico.

tracks:

Disc 1:

  1. Overture
  2. Hanaki 
  3. Wish I Could Be There Now
  4. La Balada Del León
  5. Arete

Disc 2:

  1. Dialectics of Freedom
  2. Timing Is Everything
  3. The Man of Flesh and Bone
  4. La Ruta de Regreso a Guinea está en la Arcoiris 
  5. Pax Britannica