© Rootsville.eu

Hamilton De Holanda & Gonzalo Rubalcaba
tiltle: Collab
music: Jazz
release date: may 30, 2024
label: Sony Music Brazil
promotion: Lydia Liebman Promotions


© Rootsville 2024


Gonzalo Rubalcaba, diep geworteld in de jazztraditie, brengt een schat aan invloeden met zich mee bij het benaderen van Afro-Cubaanse ritmes, van de pulserende energie van de batá-drums (drums van Afrikaanse oorsprong, uit de Yoruba-cultuur, die zowel in de muziek als in Santeria worden gebruikt ) tot de complexe harmonieën van de hedendaagse jazz. Zijn pianointerpretatie wordt gekenmerkt door een boeiende vloeibaarheid en een omhullende emotionele intensiteit, waarbij een onberispelijke techniek wordt gecombineerd met een diepgewortelde expressiviteit die resoneert met de luisteraars. Aan de andere kant is Hamilton de Holanda een echte meester van de Braziliaanse mandoline, die dit instrument naar nieuwe hoogten van virtuositeit en innovatie verheft en een nieuwe generatie instrumentalisten inspireert. Zijn muziek is doordrenkt met de levendige kleuren en ritmes van Brazilië, waarbij jazz wordt doordrenkt met elementen variërend van traditionele choro tot invloeden van samba en bossa nova, en daarbuiten. Hamilton staat bekend om zijn buitengewone improvisatievermogen, maar ook om zijn vermogen om een ​​verrassende reeks geluiden uit zijn 10-snarige mandoline te halen, waardoor een werkelijk unieke muzikale ervaring ontstaat.

Eerder dit jaar ontmoette het duo elkaar in de legendarische Criteria Studio in Miami en creëerde de geweldige Collab. Door de samensmelting van Rubalcaba's Afro-Cubaanse jazz met Holanda's Braziliaanse invloeden ontstaat een unieke synergie. Het resultaat is muziek die zowel geworteld is in de traditie als innovatief is in haar aanpak, een viering van de rijkdom en diversiteit van Afro-Cubaanse en Braziliaanse muziektradities. De speciale gasten van de Braziliaanse ster, componist en zanger João Bosco, en mondharmonicaspeler Gabriel Grossi, voegen extra lagen van diepte en betekenis toe aan de nummers, waardoor een nog rijkere en boeiendere auditieve ervaring ontstaat.
Rubalcaba heeft drie originele composities bijgedragen, waaronder het uitdagende ‘Blues Landvall’, het lyrische ‘Yolanda Anas’ en het emotionele ‘Transparence’. Holanda biedt zijn eigen trio originele nummers aan, waaronder het op Choro geïnspireerde 'Mandalagh', gecomponeerd voor het duo, het hoogvliegende 'Flying Chicken' en 'Choro Fado', dat voor het eerst werd opgenomen op Holanda's Latin Grammy-winnende album uit 2023. "Maxixe Samba Groove" Naast deze originelen bevat het album herinterpretaties van juweeltjes uit het Braziliaanse repertoire ("Incompatibilidade de Gênios" van João Bosco en Aldir Blanc, gepresenteerd in twee versies: één instrumentaal en één gezongen), klassieke soulmuziek ( “Don't You Worry 'Bout a Thing” van Stevie Wonder), jazz (“Silence” van bassist Charlie Haden) en Portugese pop (“Saudade, Saudade” van Maro & John Blanda).

"Incompatibilidade de Gênios" onderzoekt de complexiteit van menselijke relaties en de dynamiek tussen uiteenlopende persoonlijkheden. De interpretatie van João Bosco, met zijn kenmerkende en expressieve stem, brengt nieuwe smaken in de muziek. Op "Don't You Worry 'Bout a Thing" is de deelname van de creatieve mondharmonicaspeler Gabriel Grossi een eerbetoon aan een van de grootste muzikanten aller tijden, de grote Stevie Wonder.

Collab is essentieel in de wereld van vandaag en is een voorbeeld van echte culturele diplomatie. Deze ontmoeting van cultureel erfgoed bevordert wederzijds begrip en samenwerking in een mondiale context, en versterkt de positie van jazz als een waarlijk universeel muziekgenre. Afro-Latin Jazz en Brazilian Jazz zijn essentiële zijrivieren van de jazz voor de voortdurende evolutie van de muziek als een werkelijk mondiale en multiculturele kunstvorm. De genres zijn van fundamenteel belang geweest voor het vergroten van het bereik van de jazz, het introduceren van nieuwe ritmes, melodieën en harmonieën in de muziek, het spelen van een belangrijke rol bij het bevorderen van intercultureel begrip en het vieren van de mondiale muzikale diversiteit. In de handen van Gonzalo Rubalcaba en Hamilton de Holanda wordt deze muzikale convergentie op meesterlijke wijze verkend.

tracks:

 1. Incompatibilidade e Gênios (João Bosco & Aldir Blanc) 
 2. Blues Lundvall (Gonzalo Rubalcaba) 
 3. Mandalagh (Hamilton de Holanda) 
 4. Yolanda Anas (Gonzalo Rubalcaba) 
 5. Flying Chicken (Hamilton de Holanda) 
 6. Silence (Charlie Haden) 
 7. Don’t You Worry `Bout A Thing (Stevie Wonder) - feat Gabriel Grossi 
 8. Choro Fado (Hamilton de Holanda) 
 9. Incompatibilidade de gênios (João Bosco & Aldir Blanc) - feat João Bosco
 10. Transparence (Gonzalo Rubalcaba) 
 11. Saudade, Saudade (Maro & John Blanda)