© Rootsville.eu

Hewdie (NL)
tiltle: The Low Lands By The Sea
music: Singer-songwriter
release date: 2024
label: Rauh Records
info artist: Hewdie


© Rootsville 2024


Hewdie is de artiestennaam van singer-songwriter Peet Didderiëns. Hij is een troubadour van deze tijd en laat zich inspireren door het rijke erfgoed van folk en blues. In een tijdperk van complexiteit en overdaad is Hewdie’s onopgesmukte en eerlijke akoestische muziek een verademing. Hij begon zijn muzikale reis in de jaren 90 als medeoprichter van de psychedelische garagerockband Digestives. Afstand nemend van de harde sound van die band verdiepte hij zich in roots muziek en speelde folky indierock, roots rock en gitaarpop in diverse bands en projecten. In 2004 ging hij als singer-songwriter solo onder de naam Hewdie.

Ook al begint het album als dreampop met 'Icarus Falling' en krijgt deze 'The Low Lands By The Sea' een Waits stempel opgedrukt bij het horen van 'Evil', toch krijg je bij het beluisteren van nummers als 'The Loviest Place Of All' en 'Walk Away' een 'wave' van Folk over je heen. Het daaropvolgende 'Worlds Apart' geeft dan het gevoeel weer wannbeer 2 geliefden komen te wandelen bij de zee.

De veranderingen in Peet's leven hebben invloed gehad op het schrijven van zijn nummers. Zo komen we bij de titeltrack 'The Low Lands By The Sea' terecht in de Folk-rock van Donovan eind jaren zestig. Hewdie noemt zijn muziek Hybride Euro-Americana en wordt daarin bijgestaan door Thimo Gijezen, Ron Janssen en Joostr Verwij bij het brengen van soms wel zwaar aanvoelende nummers toch nog best verteerbaar te noemen. Zo kan je 'People On A Train' met enige goodwill onderbrengen bij psychedelische blues en kan je verder mijmerend wegdromen bij een glaasje whiskey of een glaasje goede wijn.

tracks:

01 Icarus Falling
02 Evil
03 The Loviest Place Of All
04 Walk Away
05 Worlds Apart
06 The Low Lands By The Sea
07 Rain (On A Sunday Afternoon)
08 Last Call
09 Everybody Feels The Cold
10 People On A Train
11 Mountains Of The Moon
12 Whiskey And Wine