© Rootsville.eu

Ian Wardenski Quintet (US)
tiltle: Unfoldings
music: Jazz
release date:march 22, 2024
info artist: Ian Wardenski
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


Ian begon zijn muziekstudie op 15-jarige leeftijd onder leiding van John Lahovski, Peter Sittler en Frank DiBussolo. Gedurende deze tijd bezocht Ian het Creative Music Institute in Emmaus, Pennsylvania, waar hij muziektheorie, compositie en improvisatie studeerde. Hij studeerde af aan de Notre Dame de Namur Universiteit in Belmont, Californië, met een Bachelor of Arts in Music. Daar studeerde hij muziektheorie/muzikaal vakmanschap bij Denis Moreen en Michael Schmitz, en klassieke gitaar bij Richard Patterson en David Dueñas.

In het najaar van 2004 behaalde Ian een Master of Music in Music Theory aan de Duquesne University in Pittsburgh, Pennsylvania. Terwijl hij daar was, studeerde hij muziektheorie/muzikaal vakmanschap bij Robert Shankovich, en klassieke gitaar bij Thomas Kikta en Aaron Shearer, auteur van het boek Learning the Classic Guitar. serie. Wardenski voltooide zijn Ph.D. in Muziektheorie aan de Katholieke Universiteit van Amerika in Washington, DC, waar hij muziektheorie/muzikaal vakmanschap studeerde bij Steven Strunk, auteur van Harmony (New Grove Dictionary of Jazz), Linear Intervallic Patterns in Jazz Repertory en Harmony of Early Bop: A Layered Benadering. Naast zijn werk bij Strunk studeerde Ian muziektheorie bij Paul Taylor en Andrew Simpson, en klassieke gitaar bij Richard Miller.

Wardenski is voorzitter van de afdeling Podiumkunsten en hoogleraar muziek aan het Anne Arundel Community College in Arnold, Maryland. Hij geeft cursussen in muziektheorie, compositie, gezichtszang en gehoortraining, jazzharmonie, jazzgeschiedenis en gitaar. Ian is ook de muziekdirecteur van de AACC Small Jazz Combo, evenals van de AACC World Class Jazz-serie. Ian verblijft momenteel in Annapolis, Maryland, met zijn vrouw, sopraan Tamara Tucker.

Unfoldings is het derde album van IWQ, met Tamara Tucker. Unfoldings, een vijfdelige suite gecomponeerd door Wardenski, is gebaseerd op een toonhoogte-set die aanleiding geeft tot het belangrijkste melodische materiaal. Het hoofdthema wordt in verschillende configuraties gepresenteerd, waardoor de mogelijkheden worden geboden om een melodie te ontvouwen in een compositie die uit meerdere bewegingen bestaat. Wardenski’s aantrekkingskracht op hoekige en pointillistische melodische constructies komt opnieuw volledig tot uiting.

Als theoreticus en docent gelooft Wardenski sterk in een nauwe relatie tussen wetenschap en prestaties, en bevordert hij deze relatie in zijn lessen. Deze passie voor onderzoek en uitvoering komt tot uiting in zijn afstudeerscriptie Engaging the Musical Mind: Promoting the Value of Music Theory and Analysis Toward Authentic Interpretation and Performance of Selected Works van Francisco Tárrega, evenals in zijn proefschrift Harmonic and Phrase Rhythm Analysis of de Core Dance Movements uit de Vier Luitsuites van J.S. Bach. Wardenski brengt zijn enthousiasme over wetenschap en optreden naar het concertpodium. Hij heeft lezingen gegeven in de Verenigde Staten en in Europa. Daarnaast heeft Ian het podium gedeeld met vele jazzgrootheden, waaronder Jerry Ascione, Ray Ascione, Mercedes Beckman, Steve Fidyk, Jason Gano, Marty Knepp, Savino Palumbo, Tom Pitta, Tim Powell, Frank Russo en Amy Shook.

tracks:

1. Movement I – 5:46
2. Movement II – 6:53
3. Movement III – 8:47
4. Movement IV – 9:24
5. Movement V – 7:24