© Rootsville.eu

Ivanna Cuesta (DO)
tiltle: A Letter To The Earth
music: Jazz
release date: june 07, 2024
label: Orenda Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ivanna Cuesta

© Rootsville 2024


De Dominicaanse drummer, componist, pedagoog en synthesizer Ivanna Cuesta Gonzalez onthult met trots haar debuutalbum, A Letter to the Earth, dat op 7 juni 2024 uitkomt via Orenda Records. Dit album met uitsluitend originele muziek bevat Gonzalez op drums en elektronica, samen met pianist Kris Davis, bassist Max Ridley en tenorsaxofonist Ben Solomon.

Het opent met het titelnummer en hoofdthema, ‘A Letter to the Earth’, dat begint met een instrumentale evocatie van de elementen, en geleidelijk overgaat in een beklijvende melodie via Solomon. Onder de pianobegeleiding van Davis ontpopt zijn ostinato zich als de basis van het deuntje – en bloeit op tot een hoopvolle melodie en harmonie.

Het verbrijzelde ‘Humans vs Humans’ wijst op de overmoed van de mensheid en het eindeloze verlangen naar destructieve ‘vooruitgang’. “De kracht van de technologie heeft ons van ons persoonlijke leven beroofd”, zegt Gonzalez. “[Vaak] is er geen echte band van liefde of empathie tussen mensen, maar alleen de haast van ‘verbonden’ zijn.”
Als zodanig is de intro een combinatie van vrije improvisatie tussen de sax en piano over een geschreven melodie, en gaat vervolgens over in een gebroken gevoelsgroove - wat leidt tot wat Gonzalez karakteriseert als "de akoestische en elektrische fijne balans tussen het eenvoudige en het complexe."

“Ongoing Cycles” houdt zich bezig met cycli en hun herhalingen. “Het kan worden toegeschreven aan levensprocessen die niet altijd op het juiste moment beginnen, maar hun werk op het juiste moment doen”, zegt Gonzalez scherpzinnig. “In dit nummer introduceert de piano een idee dat ontroert, waardoor de andere instrumenten de kans krijgen om naast elkaar te bestaan ​​– en zo een zich herhalende cyclus vormen.”

Het voorlaatste nummer, ‘Duality’, bevat een verbazingwekkende duw en trek tussen Gonzalez en Davis, wat de essentiële yin en yang van alle dingen onder de zon onderstreept. En de minuut-en-verandering dichterbij, “Este Lugar” – vertaald naar “op deze plek” of “op deze plek”. Het is een boodschap van reflectie en persoonlijke gedachten over haar relatie met de aarde – met een oprechte voice-over van de gast Pauli Camou over de ijzige, dreunende elektronica van Gonzalez.

A Letter to the Earth kan worden gewaardeerd op het niveau van de boodschap of als puur geluid; Gonzalez heeft tenslotte muziek voor film gecomponeerd. “Ik heb geprobeerd sommige elementen van die stijlen zo te gebruiken dat de compositie meer een reis kan zijn”, besluit Gonzalez. “[Mijn begeleiders] wisten wat ze moesten spelen en respecteerden mijn visie, maar brachten ook geweldige ideeën mee die alles ten goede brachten.
En moge deze oprechte brief u daarmee beter maken.

tracks:

  1. Chaos
  2. Humans vs Humans
  3. A Letter to the Earth
  4. Ongoing Cycles
  5. Duality
  6. Este Lugar