© Rootsville.eu

Jack Walrath (US)
tiltle: Live At Smalls
music: Jazz
release date: may 03, 2024
label: Cellar Music group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jack Walrath

© Rootsville 2024


De bekende trompettist, componist en arrangeur Jack Walrath zal zijn langverwachte album Live At Smalls uitbrengen, waarin zijn enorme compositorische vaardigheid en het uitzonderlijke samenspel van zijn ensemble worden getoond. Geproduceerd door Cellar Music Group en de Smalls Live Living Masters-serie, geniet Live At Smalls van innovatie en samenwerking, terwijl Walrath originele composities verkent met een focus op de kwintetinstrumentatie. Het album bevat een all-star line-up met onder meer Abraham Burton op tenorsaxofoon, George Burton op piano, Boris Koslov op bas en Donald Edwards op drums.

Jack Walrath, geprezen om zijn werk met Ray Charles, Charles Mingus, Miles Davis, Quincy Jones en een reeks andere muzikale grootheden, wordt op Live At Smalls geprezen om zijn originele composities. De hier getoonde stukken vormen het hoogtepunt van de ervaringen uit de vijf decennia durende carrière van Walrath, waarbij wordt teruggegrepen op eerdere samenwerkingen met één voet stevig in moderne innovatie. Het album toont de diverse muzikale invloeden van Walrath, van het experimenteren met bluesvormen tot het integreren van Afrikaanse geluiden en ideeën. Nummers als "A Bite in Tunesië" en "Grandpa Moses" demonstreren het vermogen van de band om verschillende tempo's, vormen en muzikale concepten binnen het jazzkader te verkennen.

Het album begint met Walraths ‘Roadkill’, dat oorspronkelijk op zijn release Heavy Mirth uit 2010 stond. Het diep swingende deuntje bevat geweldige solo's van bassist Boris Koslov, tenorsaxofonist Abraham Burton en van de bandleider. Het stuk zet de toon voor een album vol muzikale communicatie op het hoogste niveau. Nummers als "A Bite in Tunesië" en "Grandpa Moses" demonstreren het vermogen van de band om verschillende tempo's, vormen en muzikale concepten binnen het jazzkader te verkennen. “A Bite in Tunesië” maakt gebruik van Afrikaanse klanken en ritmes met hedendaagse jazzharmonie om een geluid te creëren dat beslist fris is. De wisselende tempo’s en dynamiek van ‘Grandpa Moses’ doen denken aan Walraths tijd met Charles Mingus.

“Mood For Muhal” is ongetwijfeld een eerbetoon aan Walraths oude medewerker Muhal Richard Abrams. Deze sfeervolle compositie bevat een weemoedige melodie uitgevoerd door Walrath en begeleid door tenorsaxofoonzwellingen. George Burton biedt een contemplatieve melodische mijmering, waarbij hij op meesterlijke wijze dynamiek opbouwt om net op tijd voor Walraths solo tot een climax te komen. Walraths motiefsolo is een masterclass over thematische improvisatie. In de woorden van de solist zelf: ‘Ik denk dat een van de problemen die ik tegenwoordig met veel jazz heb, is dat mensen de ‘veranderingen’ spelen en veel patronen en toonladders gebruiken die goed klinken. Maar je hebt verschillende keuzes met toonladders en voor mij hou ik van variaties op de melodie, het thema en de variatie. Als je kijkt naar de favoriete saxofonisten van Thelonious Monk, Sonny Rollins en Charlie Rouse, gebruikten ze allebei het deuntje en de melodie als basis voor hun solo's en gebruikten ze niet alleen toonladders of patronen... Dat is wat mijn band en deze muzikanten hierover zeggen. opname doen. Waarom een melodie op een deuntje spelen als je het niet gaat gebruiken?”

Het slotstuk van het album grijpt terug op het geluid van Miles’ tweede grote kwintet. “Sacrifice” begint met een levendige drumsolo van Donald Edwards, uitmondend in een hoekige tenorsaxofoonsolo van Burton met achtergrondfiguren van Walrath en geweldige comping van George Burton. De band brengt de dynamiek naar beneden, waardoor er ruimte ontstaat voor Walraths melodieuze lijnen. Grow it wel, waarbij Burtons pianowerk de solo tot een climax brengt. Er volgt een pianosolo met hectische melodieën, die de blazerssectie naar de dynamische melodiesectie van het stuk leidt. Deze meesterzet is een passend stuk om een album af te sluiten dat het inventieve en unieke geluid van Walrath viert.

tracks:

  1. Roadkill (10:37)
  2. A Bite in Tunisia (9:35)
  3. Left Turn On 86th Street (15:23)
  4. Grandpa Moses (8:23)
  5. Mood For Muhal (10:29)
  6. Sacrifice (8:07)