© Rootsville.eu

James Zollar (US)
tiltle: The Ways In
music: Jazz
release date: january 29, 2024
label: JZAZ Records
info artist: James Zollar
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


James Delano Zollar begon zijn muzikale carrière op 9-jarige leeftijd met het spelen van bugel in zijn geboorteplaats Kansas City, Missouri. Op 12-jarige leeftijd studeerde hij af naar de trompet, waar hij zijn muzikale stem en focus begon te ontdekken. Na de middelbare school bleef hij studeren aan het San Diego City College en vervolgens aan de Universiteit van Californië in San Diego. Tegelijkertijd scherpte hij zijn vaardigheden aan bij verschillende funk- en jazzbands en leidde hij zijn eigen straight-ahead kwintet.

In 1985 verhuisde hij naar New York City en speelde vijf jaar bij het Cecil McBee Quintet en nam vervolgens opnames op met Tom Harrell, met Weldon Erving en Sam Rivers. Zollar was te zien in de film ‘Kansas City’ van Robert Altman, ook in Madonna’s videoclip ‘My Baby’s Got a Secret’, en in de film ‘The Best Man’ van Malcolm Lee. Hij speelde op de soundtrack van “The Perez Family” en is er trots op opgenomen te zijn in The Biographical Encyclopedia of Jazz (Oxford University Press 1999).

James was ook een solist bij Jon Faddis & Carnegie Hall Jazz Orchestra, evenals bij Wynton Marsalis & The Lincoln Center Jazz Orchestra, The Count Basie Orchestra met Diane Schuur, Seth MacFarlane & Jose James, Don Byron's Bands, The Marty Ehrlich Sextet, Jon Batiste, Tom Scott, de geweldige zanger Tony Bennett & Lady Gaga, Sarah Vaughn, Gladys Knight, die ook samenwerkt met de Latin-pianomeester Eddie Palmieri en GRAMMY Award-winnaar Samara Joy.

Hij blijft in New York wonen, waar hij opvalt in een breed scala aan muzikale omgevingen. Tegenwoordig speelt hij met The Duke Ellington Orchestra. “James is een heel aardige vent en een heel persoonlijk klinkende kat met een unieke aanpak. Hij heeft de geschiedenis van de muziek in zich opgenomen en speelt deze met grote zorg en warmte. En hij probeert niet als iemand anders te klinken”, zegt Ravi Coltrane, zijn periodieke jamsessiepartner. James bracht in 2010 de cd Zollar Systems uit en in 2013 de cd It’s All Good People. Zijn nieuwste album The Ways In is een omnibus van Zollars kennismaking met de jazz en de reis die volgde door de decennia van optreden en zijn invloeden.

Het draait allemaal om The Ways In - naar muziek, naar jazz, naar het leven. Om te beginnen waren er Alfred Zollar Jr. en Dorothy Delores Zollar, mijn ouders, en de enorme platencollectie in ons huis in Kansas City, Missouri, inclusief die oude 78's en nieuwere 33 LP's - Charlie Parker, Ahmad Jamal, Dave Brubeck , Lou Rawls, Dinah Washington, Ray Bryant, Babatunde Olatunde. Verderop in de straat stond de jukebox bij Al & Bud's, de taverne van mijn vader, 'Misty' van Richard 'Groove' Holmes en 'Sidewinder' van Lee Morgan, en de hele scène van Kansas City.

Maar New York is misschien wel het mekka... velen van ons voelen zich aangetrokken tot deze scène. Om een of andere kosmische reden is dit specifieke project sterk beïnvloed door de katten uit Detroit – de Motor City Scene – Dr. Barry Harris (Rest in Peace, mijn goede vriend), Pepper Adams, Thad Jones and the Jones Brothers, Charles McPherson, Lonnie Hillyer, Kenny Burrell, Donald Byrd, Marcus Belgrave, Tommy Flanagan, Ron Carter… luister naar hun composities en invloeden. Maar deze opname heeft ook andere invloeden: mijn roots in Kansas City, de scènes in New Orleans en Chicago, de Los Angeles Central Avenue Jazz-scene, San Diego, Miami, Tampa, Newark, Memphis, Philadelphia, Pittsburgh... zelfs de Texas Tenors. Ook Milwaukee is volop aanwezig op deze set.

Nadat ik op 10-jarige leeftijd van Kansas City naar de San Francisco Bay Area was verhuisd, waren mijn invloeden in Californië Robin Crest (Borel Middle School, San Mateo), Elmer Ravelli (Aragon High School, San Mateo), Ed Harris (Sequoia High School, Redwood City ), Rey Vinole (Mission Bay High School, San Diego), Dave Greeno (San Diego City College), Jimmy en Jeannie Cheatham (The University of California, San Diego, ook bekend als UCSD) en Cecil Lytle (UCSD). Mijn vroege New Yorkse mensen waren Dizzy Reece en Dennis Makrel... Stanton Davis en Lester Bowie waren twee 'wegvinders' naar de prachtige wereld gecreëerd door Bob Stewart... zeg een gebed voor mijn broer Stanton. Ik wil diegenen heel speciaal bedanken die een indruk op mij hebben achtergelaten, maar zijn overgestapt...Earl May en Frank Foster, James Moody, Herbie Jones, de grote orkestrator en dirigent, Calvin Jackson, Leon Pettis, Fro Brigham, Don Sleet en Kevin Bryan.

Dit album was het idee van mijn broer Alfred (ook bekend als Al). Niet mijn vader Alfred Zollar, Jr., maar zijn zoon, Alfred Warren Zollar, Sr. – en nu ben je een platenproducent, mijn broer! En voor de hele Zollar-clan, inclusief mijn vrouw Nabuko: ik hou van jullie allemaal. En aan alle toekomstige generaties muzikanten: moge deze plaat je helpen om “een weg naar binnen” te vinden. Deze opname is ook opgedragen aan alle mooie zielen die we tijdens deze pandemie hebben verloren, vooral Dr. Barry Harris, wiens overlijden nog steeds als gisteren lijkt. En een heel speciale dank aan John Bailey, Bob Holman, David Berger en Nathan East!

tracks:

1. The Fruit - 4:32 Dedicated to Barry Harris (Composed by Bud Powell, Arranged by James Zollar, Michael Rorby)
2. Peace / Blue Silver - 5:52 Dedicated to Al Zollar (Composed by Horace Silver /Composed by Blue Mitchell, Arranged by Slide Hampton)
3. Reflectory - 6:49 (Composed by Pepper Adams)
4. The Single Pedal of A Rose - 4:19 Dedicated to Queen Elizabeth Ⅱ, Joe Temperley (Composed by Duke Ellington, Arr. by Michael Rorby, James Zollar)
5. Jim Jim - 3:05 (Composed by James Zollar, Arranged by James Zollar, Michael Rorby)
6. Do Nothing till You Hear From Me - 5:40 Dedicated to Cootie Williams, Barrie Lee Hall (Composed by Duke Ellington)
7. Swing Spring - 6:02 (Composed by Miles Davis, Arranged by James Zollar)
8. Pat - 4:25 Dedicated to Pat Zollar (Composed by Nabuko Kiryu, Arranged by Michael Rorby)
9. Down Town Up - 7:33 (Composed by Michael Rorby)
10. Checkered Hat - 2:51 Epilogue Dedicated to Mercer Ellington (Composed by Norris Turney)