© Rootsville.eu

Jeff Coffin (US)
tiltle: Anly The Horizon
music: Jazz
release date: july 19, 2024
label: Ear Up Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jeff Coffin

© Rootsville 2024


Jeff Coffin heeft een nieuw album dat op 19 juli 2024 uitkomt via Ear Up Records! Deze langverwachte collectie, getiteld Only The Horizon, toont de buitengewone muzikale visie en het arrangeervermogen van Coffin, waarbij traditionele Afrikaanse ritmes worden gecombineerd met hedendaagse compositie. Only The Horizon bevat Coffin op saxen, klarinetten, fluiten en andere diverse instrumenten naast de West-Afrikaanse groep Yeli Ensemble, en bevat een optreden van enkele legendarische muzikanten uit Charleston, South Carolina die de Gullah Geechee-traditie omarmen. In deze samenvloeiing van traditie en innovatie zijn meer dan 40 iconische muzikanten prominent aanwezig, waaronder Carter Beauford, Victor Wooten, Béla Fleck, MonoNeon, Bill Evans, Keb' Mo', Nir Felder, Nate Smith, Keith Carlock, Derico Watson, Tony Hall, Viktor Krauss , Stefan Lessard, Alana Rocklin, Jay White, Jon Cowherd, Leo Genovese, Buddy Strong, Emmanuel Echem, Rod McGaha, Rashawn Ross, Ray Mason, Cory Wong, Ezra Kessler, Rory 'R.A.P.' Ferreira, Roy ‘Futureman’ Wooten en Ryoko Suzuki.

Het album begint met de heldere, met funk doordrenkte refreinen van Coffin's "Here We Go". Een aanstekelijke, stuwende, strakke groove wordt verzorgd door de verzameling ritmische meesters waaruit de ritmesectie bestaat: Victor Wooten, Daru Jones, Ibrahima Dioubate en Leo Genovese. Coffin en Genovese besturen dit voertuig de ruimte in met stellaire melodielijnen die zowel verkennend als lyrisch zijn. Dave Matthews Bandgenoot Rashawn Ross speelt trompet op de melodie en Nashville-legende Rod McGaha speelt op het einde de trompetsolo.

"Yesterday's Dream" bevat Coffin op fluit, basfluit en electro-sax, evenals tenor- en bari-sax. Groovemeesters MonoNeon (bas) en Cory Wong (gitaar) doen mee met het plezier. Yeli Ensemble vult het nummer aan met ritme en textuur van vier Afrikaanse percussie-instrumenten: de djembé, de dundun, de kinkini en de samban. Opmerking: Jeffs vader verschijnt uit de laatste voicemail die hij Jeff achterliet vóór zijn overlijden in 2017. In ‘Pharaoh Rise’, een eerbetoon aan de grote farao Sanders, is Rory ‘R.A.P’ Ferreira te horen op gesproken woordzang. Een herhaalde, mantrische melodielijn glijdt over een groovende drievoudige meter - de percussie van het Yeli Ensemble en de ritmische comping van Daru Jones vormen een energie die de luisteraar zeker op de been zal brengen. Dit bevat ook de diepe basgroove van NOLA-legende Tony Hall!

“A Hat For My Beard” bevat Coffin naast zijn oude medewerker Béla Fleck wiens banjo-arpeggio’s strak in de zak zitten die is gecreëerd door Jones, bassist Jay White en het Yeli Ensemble. Fleck en Coffin communiceren op een niveau dat alleen als etherisch kan worden omschreven over de stuwende backbeat van de ritmesectie.

“Bom Bom” bevat drummer Keith Carlock (Steely Dan), gitarist Nir Felder en een verbluffende trades-sectie met Coffin op fluit en Mars Williams op tenor. Dit was waarschijnlijk de laatste opnamesessie van Mars voordat hij eind 2023 overleed. Leo Genovese voegt een fantastische textuur toe aan de solosectie met harmonische refreinen met het onmiskenbare geluid van de Fender Rhodes. Felder brengt enorm veel energie in het stuk met een krachtige, hoekige gitaarsolo. De West-Afrikaanse ritmes van Yeli Ensemble drijven dit deuntje echt aan.

Het titelnummer “Only the Horizon” bevat een geheel nieuwe ritmesectie met de geweldige pianist Jon Cowherd (Brian Blade), bassist Alana Rocklin (Sound Tribe Sector 9) en drummer Derico Watson (Victor Wooten Band). Een stuwend Afro-Cubaans ritme stuwt de fluitmelodie voort, onderstreept door de levendige klank van het Yeli Ensemble. Coffin biedt een transcendente solo op sopraansaxofoon.

In ‘Picking Pockets’ spelen Coffin samen met zijn Dave Matthews bandgenoten Carter Beauford, Stefan Lessard en Buddy Strong, evenals de grote Bill Evans op sopraansaxofoon en Ibrahima Dioubate & Mohamed ‘Fassa’ Dioubate op West-Afrikaanse percussie. De spaarzame melodie gespeeld door Coffin en geharmoniseerd door Evans maakt plaats voor een open solo-sectie, met de geweldige melodieuze faciliteit van Strong en Coffin en uiteindelijk met Evans op de outro met een verschroeiende solo-handel met Coffin op fluit en Strong op toetsen.

Het album wordt afgesloten met een prachtige compositie genaamd "Yeli Geechee", een soulvol nummer met geweldige momenten van samenspel tussen Coffin met de iconische gitarist Keb 'Mo', de legendarische Nashville-bassist Viktor Krauss en drummer Nate Smith. Dit nummer bevat ook Ibrahima Dioubate op percussie en muzikanten uit de Gullah Geechee-gemeenschap, waaronder leden van de multi-Grammy-winnende groep Ranky Tanky, evenals Jeffs vrouw Ryoko op harmonium!