© Rootsville.eu

Jesse Dayton (US)
tiltle: The Hard Way Blues
music: Roots - Blues
release date: may 31, 2024
label: Blue Elan Records
promotion: Devious Planet (Pati deVries)
info artist: Jesse Dayton

© Rootsville 2024


Jesse Dayton is niet alleen een onbezongen held van de moderne Amerikaanse muziek; hij is een torenhoge figuur in het rijk van Outlaw Country, een meesterverteller die moeiteloos de grenzen tussen genres en disciplines vervaagt. Met een carrière van meerdere decennia heeft Dayton een onuitwisbare stempel gedrukt als songwriter, gitaarvirtuoos, auteur, frontman, sideman, producer en meedogenloze road warrior. Vanaf zijn vroege dagen bij de Road Kings, waar hij onbevreesd Texas Rockabilly en Country versmolt met de rauwe energie van Punk Rock, is Dayton een pionier geweest. Zijn innovatieve stijl leverde hem niet alleen veel lof op, maar maakte ook de weg vrij voor samenwerkingen met legendes als Johnny Cash, Waylon Jennings en Kris Kristofferson. Door de jaren heen heeft Dayton samengewerkt met een breed scala aan artiesten, van bluessensatie Samantha Fish – zijn partner op de Grammy-genomineerde Death Wish Blues – tot iconen van country als Willie Nelson en Glenn Campbell, en rockrebellen als Guns 'N Roses. ' Duff McKagan en Glenn Danzig, en zelfs visionaire horrorfilmers als Rob Zombie. Maar te midden van dit enorme spectrum aan werk vormen de soloalbums van Dayton een bewijs van zijn weigering zich te beperken door genre, wat hem erkenning oplevert als een man van de roots-rock-renaissance.

In samenwerking met Shooter Jennings, bekend om zijn Grammy-winnende werk met artiesten Brandi Carlisle en Tanya Tucker, evolueert Jesse Dayton opnieuw met The Hard Way Blues. Voortbouwend op zijn kenmerkende outlaw-geluid legt Dayton uit: “Ik wilde iets maken dat weerspiegelde waar ik nu sta; dus we sloegen een muzikale hoek om en omarmden een groots geluid met veel scheurende, bluesachtige gitaarleads. Soms klinkt het als Freddie King. Soms klinkt het als Jimmy Page. Deze plaat was voor mij volkomen bevrijdend omdat het teruggaat op zoveel van mijn oude invloeden. Ik geef niets om genres, trends of modewoorden; ik wil gewoon eerlijk zijn tegenover mijn eigen visie, en dat is wat The Hard Way Blues mij toestond te doen. The Hard Way Blues, gemaakt in het hart van Hollywood, is een bewijs van de gewaardeerde carrière van Dayton, waarbij hij zijn luidruchtige geest nauwgezet combineert met tijdloze invloeden en zijn veelzijdigheid en kunstenaarschap laat zien in een onweerstaanbaar melodieuze verzameling Amerikaanse muziek.

The Hard Way Blues, gemaakt onder de deskundige begeleiding van producer Shooter Jennings, bekend van zijn Grammy-winnende albums met Brandi Carlisle en Tanya Tucker, vertegenwoordigt een belangrijke mijlpaal in de gewaardeerde carrière van Jesse Dayton. Dayton en Jennings, opgenomen in het hart van Hollywood, hebben dit rootsy juweeltje minutieus gebeeldhouwd, waarbij ze putten uit de tijdloze invloeden die het Americana-genre vormden. Geïnspireerd door de rauwe authenticiteit van Dylan uit de jaren 70, de soulvolle melodieën van de oude Texaanse blues en de legendarische gitaarklanken van invloeden van Freddie King tot Jimmy Page, is het album een ​​bewijs van Daytons veelzijdigheid en kunstenaarschap. Met een vertelkunst die doet denken aan John Mellencamp, verfijnt TheHard Way Blues Daytons kenmerkende luidruchtige geluid naadloos tot een onweerstaanbaar melodieuze verzameling Amerikaanse muziek.

Jesse Dayton maakt zich op voor een opwindende platenrelease-tour, die in juni begint met een reeks concerten in het westen van de Verenigde Staten. Houd ons in de gaten voor meer informatie over tourdata. In de tussentijd reist Jesse kriskras door de wereld en rondt samen met Samantha Fish de laatste etappes van Death Wish Blues af. Daarnaast trakteert hij het publiek op een intieme reeks solodates in april, waarmee hij een eerste blik werpt op zijn nieuwe muziek.

tracks:

01. The Hard Way
02. Night Brain
03. Talkin’ Company Man Blues
04. Baby’s Long Gone
05. Navasota
06. Ballad of Boyd Elder
07. Angel In My Pocket
08. Huntsville Prison Rodeo
09. Esther Pearl
10. God Ain’t Makin’ No More of It