© Rootsville.eu

Jihey Lee Orchestra (KR)
tiltle: Infinite Connections
music: Jazz
release date: may 31, 2024
label: Motéma Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jihey Lee

© Rootsville 2024


Jihye Lee, een van de meest geprezen jazzcomponisten/dirigenten van haar generatie, heeft de afgelopen jaren veel nagedacht over haar grootmoeder, die in 2020 op 85-jarige leeftijd overleed na een zware aanval van dementie. Ze werd in 1935 geboren in Korea, destijds een Japanse kolonie, en was een wees die als tiener trouwde, voornamelijk als bescherming tegen de sekshandel die ouderloze kinderen zoals zijzelf uitbuitte. Elke dag, vaak terwijl haar man in de plaatselijke bar dronk, stak ze een bevroren rivier over om tondel te verzamelen voor een vuur dat haar huis zou verwarmen en haar in staat zou stellen voor haar gezin te koken.

Bij het componeren van Infinite Connections, haar nieuwe Motéma-vervolg op het bekroonde en veelgeprezen Daring Mind, dacht Lee intens na over dergelijke verhalen uit de familiale en culturele geschiedenis. Ze dacht na over het vrouwzijn en de patriarchale onderdrukking die ze om zich heen zag toen ze opgroeide in Korea – en waarom ze als jonge singer-songwriter weinig vrouwelijke rolmodellen had. Lee voelde een hernieuwde behoefte om haar afkomst te begrijpen, die ze als grotendeels irrelevant beschouwde toen ze eenmaal naar Amerika was verhuisd en succes had ervaren buiten haar familie.

Gedurende het hele album biedt de in Japan geboren percussionist Keita Ogawa, van fusionhelden Snarky Puppy, virtuoze uitvoeringen van deze ritmes in naadloze integratie met de reguliere ritmesectie van het orkest. Het strekt Lee tot eer dat het een opmerkelijk staaltje arrangeren is, een samensmelting van twee muzikale strategieën die op gespannen voet lijken te staan: de rituele, hypnotiserende herhaling van het Koreaanse ritme, ondergebracht in Lee's kenmerkende benadering van compositie, die haar liefde voor muzikale verrassing in evenwicht brengt met een scherpe gevoel voor algemene structuur dat ze als singer-songwriter heeft opgedaan.

Met andere woorden: sterke verschuivingen in dynamiek, tijd, textuur en harmonie vergroten alleen maar het vermogen van haar muziek om haar publiek te boeien. Haar coproducent, de visionaire componist en bandleider Darcy James Argue, stond opnieuw aan Lee's zijde tijdens haar opnamesessies en hielp haar esthetiek vorm te geven door zowel grenzeloze creativiteit als nauwgezette aandacht voor detail te benadrukken. “Darcy is de perfecte producer”, zegt Lee, “iemand die ik echt kan vertrouwen.”

De taak van Argue, zoals hij het uitlegt, was om de sessies soepel en op tijd te laten verlopen en Lee in staat te stellen zich te concentreren op haar rol als dirigent. In die hoedanigheid zegt hij: ‘Ze is een geweldige natuurlijke dirigent. Ze beweegt met veel gratie.” En haar vaardigheden worden alleen maar sterker. “Er is echt geen vervanging voor de ervaring van live optreden voor muzikanten. … Ze is op een prachtige manier in die rol tot bloei gekomen.’

Gastsolist Ambrose Akinmusire wordt ook ingezet bij Infinite Connections op een manier die zijn enorme gaven als trompettist eert en tegelijkertijd Lee's grotere ideeën dient. Het verhaal van zijn aanwezigheid hier begint in de Village Vanguard, waar Lee een optreden bijwoonde dat ze absoluut ontroerend vond. “Ik kon zijn diepe ziel, zijn filosofieën, zijn spiritualiteit horen

Naast zulke menselijke beproevingen hebben Lee’s acht brieven ongekende triomfen opgeleverd. In Zuid-Korea ontwikkelde ze een carrière als singer-songwriter – en ontwikkelde ze een brandend verlangen om zichzelf te ontdekken en afstand te nemen van de door mannen gedomineerde Koreaanse cultuur. “Ik wilde de grotere wereld zien”, zegt ze. “Ik wilde mijn eigen stem vinden als kunstenaar.” Geconfronteerd met verbijstering en tegenzin van haar familie en gemeenschap, verhuisde ze naar de Verenigde Staten en schreef zich in aan het gewaardeerde Berklee College of Music, waar een cursus jazzcompositie de vlam aanwakkerde die haar roeping werd.

Sindsdien heeft ze een zelfvertrouwen ontdekt dat ze zich als jongere vrouw in Zuid-Korea niet had kunnen voorstellen. Het is het resultaat van het zien van sterke vrouwen die floreren in de jazzscene in New York, maar ook van een eerbetoon aan haar Koreaanse voorouders, die monumentale worstelingen hebben overwonnen zodat Lee op een dag haar dromen zou kunnen waarmaken.

tracks:

  1. Surrender (feat. Ambrose Akinmusire) (6:22)
  2. We Are All From The Same Stream (6:38)
  3. Born In 1935 (7:07)
  4. Eight Letters (6:59)
  5. Karma (7:54)
  6. You Are My Universe (feat. Ambrose Akinmusire) (7:33)
  7. Nowhere Home (6:59)
  8. In The Darkest Night (8:32)
  9. Crossing The River Of Grace (feat. David Smith) (5:11)