© Rootsville.eu

Jim Rotondi (US)
tiltle: Finesse
music: Jazz
release date: february 09, 2024
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jim Rotondi

© Rootsville 2024


Cellar Music Group is verheugd de release van Finesse op 9 februari aan te kondigen, een nieuw meesterwerk voor bigband en orkest van de grote trompettist, componist en pedagoog Jim Rotondi. Rotondi staat bekend om zijn langdurige en met sterren bezaaide carrière gedurende meer dan 30 jaar in New York en breder Europa en is een vast lid van de ensembles van iedereen, van Toshiko Akiyoshi en Bob Mintzer tot de kleine groepen van Lou Donaldson, Curtis Fuller en Joe Kamers. Nu, nadat hij met acht albums als bandleider al zijn stempel op het jazzlandschap heeft gedrukt, stapt Rotondi naar voren om een al lang gekoesterde droom waar te maken en de vervulling van een van de grote erfenissen uit de jazzgeschiedenis: een groot ensemblealbum met zowel bigband als en orkest.

Het negende album van Rotondi, toepasselijk getiteld Finesse, bestaat uit een orkest van virtuozen onder leiding en gearrangeerd door Jakob Helling, die allemaal doordrenkt zijn van de historisch en muzikaal rijke traditie van Oostenrijk, waar Rotondi momenteel verblijft en lesgeeft. De veelzijdige schittering van deze cast houdt echter niet op, want Rotondi deed ook een beroep op zijn collega's, de legendarische trombonist Steve Davis, saxofonist Dick Oatts en pianist Danny Grisset uit zijn vruchtbare decennia in New York. Met robuuste arrangementen, weelderige orkestraties en verleidelijk vormgegeven solo's is Finesse klaar om Rotondi's meest diepgaande en onuitwisbare stempel te drukken op de wereld van jazz en creatieve muziek tot nu toe.

Rotondi heeft zichzelf als componist en trompettist meesterlijk gemaakt in het creëren van stukken en soundscapes die de sonische werelden van de meesters modelleren en nabootsen en die de basis vormen voor improvisatoren om de overvloedige traditie van de jazz uit heden en verleden te omarmen. Een van de grote tradities binnen de jazz die zowel de compositie heeft verdedigd als een mooi kader heeft geboden voor het meesterwerk dat de spontane creatie van een improvisator is, is het idee van ‘jazz met strijkers’. Voor Rotondi, die sinds zijn tienerjaren regelmatig naar het iconische Clifford Brown With Strings-album heeft geluisterd en zich er door heeft laten inspireren, is de aantrekkingskracht van het maken van een groot ensemblealbum met orkest magnetisch geweest, en in 2021 heeft hij eindelijk het idee aangewakkerd dat jarenlang geduldig in zijn achterhoofd smeulde. Nadat hij met orkest en bigband een tentoonstelling had samengesteld van zijn composities die hij voor ogen had, nam Rotondi contact op met Jakob Helling, een dirigent, arrangeur en collega-trompettist in Oostenrijk, die een cruciale rol speelde bij het transformeren van dit project van een visie naar een opname.

De titel van het album, Finesse, is een samenvatting van de geest die dit project vereiste en waarmee Rotondi het hele proces benaderde. “Ik ben een muzikant die bekend staat om het opnemen van directe projecten met kleinere groepen, in een minder strikt georganiseerde stijl”, zegt Rotondi. “Deze plaat vertegenwoordigt voor mij aandacht voor elk detail, vandaar de naam Finesse.”
Compositorisch markeert Finesse een verandering voor Rotondi. Waar voorheen elk album dat hij als leider opnam minstens een paar standaarden bevatte, bevat dit album volledig originele composities van Rotondi, gearrangeerd voor bigband en orkest door Helling. Rotondi merkt op dat een typisch kenmerk van zijn originele muziek is dat deze erop gericht is onnodige complexiteit te vermijden en een sterke hoeksteen te bieden voor het ontstaan van improvisatie.

Met deze aandachtspunten kon Helling een briljant raamwerk uitwerken dat trouw blijft aan de identiteit van Rotondi, maar een groen muzikaal landschap met rijke ondertonen creëert waarin een improvisator zijn kunstenaarschap ongehinderd en op wonderbaarlijke wijze ondersteund kan vormgeven. Dit wordt krachtig belichaamd door de ballads van het album, “Falset”, “Dark Blue” en “Interlude”. Het nummer "Falset", met Dick Oatts op sopraansaxofoon, werd gecomponeerd door Rotondi nadat een tour een bezoek aan een klein stadje in het noordoosten van Spanje mogelijk maakte, waarnaar het nummer is vernoemd. De idyllische scène bleek een muze voor Rotondi en inspireerde de bonte klanken en scènes van het stuk. ‘Dark Blue’ werd oorspronkelijk opgenomen met een klein ensemble in 2016 en schildert op een bijna synesthetische manier een melodie die sonisch weergeeft hoe de zin uit de titel aanvoelt.

"Interlude" werd gecomponeerd nadat Rotondi's broer, Frank Rotondi, contact met hem opnam over een mogelijke mogelijkheid om een show te componeren voor een balletgezelschap in Dallas, Texas. Hoewel het project zelf nooit tot bloei kwam, brachten de ervaring en ideeën die voortkwamen uit Rotondi’s tijd van mediteren en brainstormen voor dit medium hem ertoe om ‘Interlude’ te gaan schrijven, wat uiteindelijk het enige voltooide aspect van deze ervaring werd. Hoewel het geen ballade is, moet de compositie ‘Miller time’ ook worden opgemerkt vanwege zowel de ironische titel als de verbluffende bijdragen van Steve Davis.

tracks:

 1. Ruth (7:30)
 2. Dark Blue (6:47)
 3. Ladybug (8:04) (Danny Grissett, piano)
 4. Designated Hitter (4:22) (Mario Gonzi, drums)
 5. Falset (7:41) (Dick Oatts, soprano saxophone)
 6. Before Curtis* (0:40) (Clemens Hofer, Mario Vavti, Johannes Herrlich, and Christina Lachberger, trombones)
 7. For Curtis (7:11) (Danny Grissett, piano)
 8. Going to the Sun (6:28)
 9. Prelude for 14 Strings and Flute* (1:11) (Herwig Gradischnig, baritone saxophone)
 10. Interlude (5:02) (Danny Grissett, piano)
 11. In Graz (7:35) (Martin Fuss, alto saxophone)
 12. Happy Feet (6:06) (Daniel Nösig, trumpet)
 13. Miller time (8:22) (Steve Davis, trombone)