© Rootsville.eu

Johnny Burgin (US)
tiltle: Ramblin From Coast To Coast
music: Blues
release date: april 15, 2024
label: Straight Shooter Records
promotion: Michelle Castiglia (Mail)
info artist: Johnny Burgin

© Rootsville 2024


Johnny had een geweldig jaar in '23, verdiende een BMA-nominatie voor beste traditionele bluesartiest en speelde 200 dates in de VS, Mexico, Japan en Europa. Maar als je hem had verteld dat dit zijn carrière zou worden toen hij op de middelbare school zat, zou hij je niet hebben geloofd. Johnny groeide op in Misssissippi en South Carolina en ging naar de Universiteit van Chicago met de bedoeling schrijver te worden. Toen een vriend hem meenam naar een gettoclub in West Side om de blueszanger Tail Dragger te horen, was dat een bekeringsmoment. De blues kwam tot leven voor Johnny en hij viel meteen in de levendige bluesscene van Chicago.

Johnny verkoos de bluesclubs boven de bibliotheek en nam gretig de lessen in zich op van de bluesmeesters die hun vak elke avond oefenden. Door doorzettingsvermogen en oefening kreeg Johnny een plek in Tail Dragger en begon hij op te treden en op te nemen met traditionele bluesveteranen als Sam Lay, Billy Boy Arnold en Pinetop Perkins. Eind jaren negentig werkte Johnny regelmatig onder zijn eigen naam in bluesclubs in Chicagoland. Johnny begon een maandagavondresidentie in The Smoke Daddy in Wicker Park, met zanger Jimmy Burns. De band bestond uit andere toekomstige blues-notabelen die ook aan het begin van hun carrière stonden, zoals Kenny Smith op drums en Martin Lang op harp, en ze zorgden voor behoorlijk wat buzz. Ze vulden de club elke maandag met een jonger, hip publiek, maar ook bluesveteranen die langskwamen, zoals Dave Meyers, Jesse Fortune, Barkin' Bill, enz. Hun succes leidde tot een platencontract bij Delmark en de eerste van diverse Europese tournees.

Johnny’s produceerde elf cd’s als leider op zijn naam (waaronder ‘Ramblin’ from Coast to Coast, street date 03.10.24 op het Deense Straight Shooter-label), en tientallen meer als sideman. Hij heeft opgenomen met veteranen als Johnny Sansone, Paul DeLay, Bob Corritore en Jimmy Burns, maar ook met nieuwkomers als Aki Kumar, Joel Astley en Ben Levin.

"Ramblin' from Coast to Coast" is het resultaat: elf originele blues van de weg in Dallas, Cincinnati, Rochester NY en Memphis TN met cameo's van onder meer John Blues Boyd, Rae Gordon, Ben Levin, Hanna PK, Jad Tariq , Jon Hay en Dylan Bishop. Johnny put uit zijn jarenlange ervaring in het Chicago-bluesidioom (evenals zijn populaire wekelijkse bluesgitaar YouTube-video's) om precies de juiste repliek in het muzikale gesprek te brengen.

Johnny staat ook bekend als een sterke schrijver; "Gettin' My Blues On" is vanuit het standpunt van een diehard bluesfan die financieel rond moet komen. Afgaande op de reacties van het publiek is dit nummer klaar om het Blues Anthem van het Jaar te worden.

tracks:

1. Ramblin' From Coast To Coast (3:29)
2. Gettin' My Blues On (3:59)
3. I Need Something Sweet (4:17)
4. Silently Suffering (4:33)
5. Stepladder Blues (2:51)
6. Cincinatti Boogie (3:34)
7. Fresno Woman (4:14)
8. I'm Playing Straight (Feat. John Blues Boyd) (2:41)
9. Older And Wiser (Feat. Rae Gordon) (3:24)
10. I Was Right The First Time (3:43)
11. Vacation From The Blues (4:28)
12. Never Tried To Get Ahead (4:37)