© Rootsville.eu

Jonathan Powell (US)
tiltle: Mambo Jazz Party
music: Jazz
release date: august 09, 2024
label: Circle 9
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jonathan Powell

© Rootsville 2024


Vanaf de eerste seconden van het openingsnummer geeft trompettist Jonathan Powell meteen aan dat zijn nieuwe album Mambo Jazz Party geen gewone plaat is. Met onweerstaanbare lagen groove en het ontembare dansbare gevoel van Latin Jazz, eeuwig aangespoord door de campana (koebel), is het publiek meteen verslaafd. Gebaseerd op twintig jaar ervaring als sideman voor Latin Jazz-legendes als Eddie Palmieri, Arturo O'Farrill, Miguel Zenon, Oscar Hernandez en het Spanish Harlem Orchestra, en Tito Puente Jr., stelt Powell een wisselend 18-koppig ensemble samen dat het feest van geweldige, dansbare Latin Jazz en Mambo en combineert dit met de esthetiek van moderne elektrische jazz op Mambo Jazz Party.

De ideeën die Mambo Jazz Party inspireerden, begonnen met een gesprek met een collega, een bongocero die een masterclass leidde voor een groep studenten. In deze les legde de bongocero het belang van de campana in salsa- en mambomuziek uit en zei eenvoudigweg: "Als je de bongocerospeler ziet en hoort wisselen naar de campana, weet je dat het feest is." De simpele waarheid en vreugde van deze verklaring trof Powell en bleef hem daarna bij. Powell merkt op: "Ik heb altijd genoten van het montuno/descarga-gedeelte van het nummer, waarin de band verder gaat dan de noten die op de pagina zijn geschreven en het feest en de energie gewoon laat gebeuren."

Mambo Jazz Party ontleent zijn naam aan de nobele zoektocht om de essentie van die ‘feesttijd’ waar de bongocero over sprak, vast te leggen. Powell sluit zich stevig aan bij de lijn van Latin Jazz en Mambo en brengt hulde aan de meesters met wie hij het voorrecht heeft gehad om te werken, zowel door de authenticiteit van de uitvoering als door de selectie van de nummers. Het verschil op dit album zit echter in datgene wat je normaal gesproken niet op een Latin Jazz-plaat aantreft. Enthousiast door de klanken van moderne elektrische jazz en de grote geschiedenis van elektrische jazzfusion, put Powell rechtstreeks uit de klanken van artiesten als Chick Corea en Return to Forever, Headhunters, Weather Report, Kneebody, Snarky Puppy en zelfs Thundercat. Voeg daarbij de sonische texturen van de tabla uit de Carnatische muziek die Powell tijdens zijn tienerjaren bestudeerde en het hedendaagse harmonische concept van crossover-jazzartiesten en je begint de complexiteit van de lagen te begrijpen die aanwezig zijn in de manier waarop Powell het genre opvat en, in zijn eigen woorden, ‘buigt’ het.

Het album bevat een samengestelde mix van originele composities en arrangementen, die beide samenkomen om de verschillende tradities en pioniers te erkennen die de weg voor Powell hebben geëffend, direct en indirect. “Juancito” is een ode aan de grote Puerto Ricaanse trompettist Juancito Torres, met een solo van levende legende-trombonist Jimmy Bosch. “Hope” is een origineel van Powell dat werd geschreven tijdens de pandemie en gebruikt meditatieve en gezangachtige elementen in de melodie om een ​​mantra te creëren die het idee van hoop oproept. Bovenop deze muzikale overpeinzing komt de verschroeiende solo van gitarist Nir Felder die het hele werk in vuur en vlam zet. De coproducent van het album, Doug Beavers, droeg het arrangement bij van Chick Corea's "You're Everything". In deze versie wordt de melodie in het Spaans herwerkt en wordt het stuk gepresenteerd binnen het salsa-idioom. Powells arrangement van Joe Hendersons tijdloze ‘Inner Urge’ maakt gebruik van steeds wisselende maatsoorten om de harmonische structuur op nieuwe manieren te benadrukken en opnieuw te verbeelden. De grote Eddie Palmieri wordt actief erkend door de band via het arrangement van “Un Dia Bonita II”, herwerkt door Angel Fernandez en met zang van Anthony Almonte.

Mambo Jazz Party bevat een sprankelende personeelslijst in wisselende combinaties door het hele album heen. Met bandleider Jonathan Powell op trompet en bugel bestaat Mambo Jazz Party uit Andrew Gould (altsaxofoon), de broer van de bandleider, Jeremy Powell (tenorsaxofoon, fluit), Jimmy Bosch (trombone), Doug Beavers (trombone), Itai Kriss (fluit), Louis Fouche (altsaxofoon), Nir Felder (elektrische gitaar), Axel Tosca (piano, rhodes, synthesizer), Manuel Valera (rhodos, synthesizer), Luques Curtis (bas), Camilo Molina (drums, timbales, percussie ), Marcos Lopez (conga's), Marcos Torres (conga's), Luisito Quintero (bongo's, campana, percussie), Ariacne Trujillo (hoofdstem), Anthony Almonte (hoofdstem, koor), Jeremy Bosch (koor).

tracks:

1 - Juancito (feat. Jimmy Bosch & Louis Fouche) - 07:05 
2 - Hope (feat. Nir Felder & Itai Kriss) - 06:48 
3 - You're Everything (feat. Ariacne Trujilo) - 05:54 
4 - Butterfly (feat. Manuel Valera) - 06:03 
5 - Inner Urge - 06:49 
6 - Un Dia Bonito [Intro] - 01:46 
7 - Un Dia Bonito (feat. Anthony Almonte) - 06:30 
8 - Frogwala - 04:59 
9 - Alone, Alone and Alone - 05:48 
10 - Paramahansa - 7:36 
11 - Yogananda (feat. Manuel Valera and Itai Kriss) - 05:02 
12 - Juguetón-03:59 
13 - Totem Pole - 07:04