© Rootsville.eu

Keegan McInroe (US)
tiltle: Dusty Passports and Empty Beds
music: Singer-songwriter - Americana
release date: june 07, 2024
label: Self-released
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Keegan McInroe

© Rootsville 2024


Keegan McInroe is schrijver en muzikant. en internationaal reizende artiest gevestigd in Fort Worth, Texas. In lijn met de troubadorende minstrelen van zijn voorganger heeft Keegan het grootste deel van de laatste tijd doorgebracht twee decennia lang doorkruisten we de wegen, wildernissen en steden van de Oude en Nieuwe Wereld en weefden de resultaten ervan ervaringen en observaties samen met gevarieerde invloeden uit folk, country en blues om te creëren een origineel en evoluerend tapijt van verhaalgedreven Amerikaanse rootsmuziek.

McInroe heeft het podium gedeeld met Leon Russell, Ray Wylie Hubbard, Willis Alan Ramsey, Otis Taylor, Carolyn Wonderland, Ian Moore, Shovels & Rope, Kaitlin Butts, Charley Crockett en anderen.
Hij is in verschillende kranten en tijdschriften gepubliceerd vanwege zijn reisverslagen, verhalen, gedichten en af en toe een uitstapje naar de politiek. Daarnaast was hij gastheer van The Keegan McInroe Radio Hour en The Uncouth Pilgrim Podcast, die beide momenteel voor onbepaalde tijd pauzeren.

Toen de wereld in het voorjaar van 2020 op slot ging, Texas songwriter en internationale troubadour Keegan McInroe verschanst zich in de zijne moeders huis in Dublin, Texas, om uit te rijden wat er met hem mee zou gaan familie. Na tien jaar gestaag in beweging te zijn geweest, kwam er plotseling een einde schokkend. Gecombineerd met de onzekerheden rond de omslag. Toen iedereen het leven kende, bleef McInroe met een aantal ernstige problemen achter intern karnen om te verwerken en er doorheen te gaan. Maar de kunstenaar heeft enigszins geluk als hij wordt geconfronteerd met de gevarieerde levens spanningen, verdriet en moeilijkheden. Van het lelijke, onaangename en potentieel schadelijk, er kan iets moois en genezends ontstaan.

Deze vorm van zelftherapie-door-creatie heeft zich in het schrijven uitgewerkt van de acht originele nummers die McInroe's zevende studioalbum Dusty Passports and Empty Beds werden. Met af en toe een knipoog naar de directe trauma's en tijdsbestekken die ze vorm gaven - bijvoorbeeld het titelnummer van het album 'Dusty Passports and Empty Beds' begint bijvoorbeeld: "Als achteraf gezien 20/20 is, hoop ik nooit meer achterom te kijken...." De nummers overstijgen meestal hun specifieke geschiedenis en raken aan overkoepelende menselijke thema’s als dood, verdriet, goed leven, aanwezig zijn, proberen je plek te vinden en omgaan met een wereld die maar al te vaak voorbij lijkt begrip of verlossing.

Een negende nummer, een redelijk getrouwe vertolking van John Prine’s ‘Lonesome Friends of Science’, en bovendien thematisch significant, onderstreept de impact van de dood van de grote Amerikaanse songwriter op 7 april 2020 om het begin van de pandemie, terwijl ‘John’s Songs’ een ontroerende, volkse hervertelling is van McInroe’s kennis van Prine’s - evenals de kracht en gewenste volharding van John's muziek voor Keegan's eigen genezingsproces tijdens deze dagen.

Opgenomen in 7013 Sound in Fort Worth, Texas, met Grant Wilborn (coproducent, engineer, mixen, mastering) achter de knoppen heeft McInroe nog een eerbiedwaardig ensemble van collega-musicals uit Fort Worth verzameld goochelaars met Clint Kirby (drums), Aden Bubeck (bas), Patrick Smith (bas), Matt Tedder (gitaar), Gary Grammer (mondharmonica), Chris Watson (piano, orgel, toetsen), Jeff Dazey (saxofoon), Dirt Stinnett (viool, mandoline, darmsnaar), Hannah Owens (zang) en Morris Holdahl (zang) dragen allemaal enorm bij blaast leven in de rootsy, landelijk getinte Americana van Dusty Passports en Empty Beds.

Degenen die bekend zijn met het eerdere werk van McInroe zullen wellicht opmerken dat Dusty Passports and Empty Beds meer naar deze film neigt de Kristoffersoniaanse kant van invloed dan de Waitsiaanse, misschien een resultaat van de lange en open dagen, weken, en maanden die zich uitstrekten tijdens het schrijfproces, alles vertraagde, versluierd een lichte melancholie, zittend in een stille kamer, met een koppige grijns, op een gitaar tokkelend, zegeningen tellend, het beste er van hopen.


tracks:

1. Big Year (3:47)
2. Lonesome Friends of Science (4:52)
3. Dusty Passports and Empty Beds (3:46)
4. Ey Brother (4:31)
5. Thanksgiving Night (4:47)
6. Only to be Songs (3:53)
7. Eat Drink and be Merry (4:53)
8. John’s Songs (3:47)
9. Traveler’s Wind (3:13)