© Rootsville.eu

Kevin Burt & Big Medecine (US)
tiltle: Thank You Brother Bill (Tribute Bill Withers)
music: Blues
release date: 2024
info artist: Kevin Burt

© Rootsville 2024


Je kunt niet anders dan denken dat als blues-singer-songwriter Kevin Burt uit een bluescentrische stad of grote metropool zou komen, hij een grote, bekende naam in het bluescircuit zou zijn. In plaats daarvan komt Burt uit Iowa, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat hij wat harder heeft gewerkt en een aanzienlijke bijdrage heeft betaald om dit punt te bereiken. Hij heeft altijd goede liedjes gehad en een diep soulvolle stem. Dit is nu de tijd voor Burt nu we 2024 ingaan met zijn tweede release voor Gulf Coast Records, Thank You Brother Bill: A Tribute to Bill Withers.

Burts dertigjarige klim werd in 2018 aangewakkerd met Heartland & Soul, op Little Village. Deze schrijver schreef toen deze gedachten: “Burt was de IBC-winnaar van 2018 in drie categorieën en ontving de eer voor Beste Solo/Duo, Beste Solo/Duo-gitarist en Beste Mondharmonicaspeler. De ironie daarvan is dat Burts grootste kracht zijn gevoelvolle vocale uitvoering is. Zijn debuut bij Gulf Coast Records uit 2020, Stone Crazy, ontving vier Independent Blues Awards: Best Soul/Blues Album, Song (“Stone Crazy”) en Vocalist, evenals een nominatie voor Gateway Artist of the Year. Hij werd ook genomineerd voor het beste soul- / bluesalbum voor de Blues Blast Awards, evenals voor de Artist on the Rise Award. Bovendien ontving hij in 2021 de Bobby Rush Lifetime Achievement in Entertainment van de Jus 'Blues Foundation. Dat jaar werd hij ook genomineerd voor Acoustic Artist of the Year bij de Blues Music Awards.

Deze erkenningen zijn in korte tijd tot stand gekomen, alsof ze de vele jaren onder de radar hebben gevlogen. Als zodanig wordt er lang naar uitgekeken naar dit eerbetoon aan Bill Withers, en het lijkt een nogal gewaagde stap. In plaats daarvan vormde Burt in een twee uur durend gesprek zo’n diepe band met Withers, dat deze nummers natuurlijk en met diepe overtuiging vloeien. Zoals Burt zegt: “Zijn verhaal heeft betrekking op mijn verhaal. Zijn liedjes hebben als geen ander betrekking op verschillende tijdstippen in mijn leven als artiest.” Niet alleen dat, de koppeling met Withers is een slimme zet. Veel van Withers’ liedjes maken deel uit van ons DNA. Hoe vaak heb je bijvoorbeeld meegezongen met ‘Ain’t No Sunshine’, ‘Lean On Me’, ‘Just the Two of Us’ en ‘Grandma’s Hands’? Het hoge niveau van erkenning zal Burts eigen traject alleen maar verder verhogen.

Burts warme, soepele, soulvolle stem klinkt ook als Withers, maar dit is niet louter een ‘copycat’-vakmanschap. De band, Big Medicine, met gitaarmeester Ken Valdez uit Minneapolis, de beroemde bassist Scot Sutherland en drummer Eric Douglas injecteert funk en grit in deuntjes die velen beschouwen als soepele pop. De volgorde is ook slim, aangezien Burt de eerste drie nummers wegblijft van de megahits voordat hij op het vierde nummer 'Just the Two of Us' introduceert, en de hits meestal in het midden van het album bij elkaar groepeert, zodat minder bekend materiaal wordt gebruikt. boekt de presentatie, waardoor we (laten we eerlijk zijn dat de meeste mensen alleen de megahits kennen) een betere waardering krijgen voor het minder bekende materiaal van Withers. In tegenstelling tot Jose James, die een briljant, inventief jazz-eerbetoon bracht, blijft Burt trouw aan het originele materiaal zonder te proberen de interpretatie van iemand anders te repliceren.

Vergelijk bijvoorbeeld de rauwheid van Burts eigen mondharmonica en de prikkelende gitaar van Valdez met de vloeiende tonen van Grover Washington Jr.’s vertolking van ‘Just the Two of Us’. Zelfs de teneur van het nummer is in Burts handen een beetje anders. Zijn versie leest eerder als een zoektocht naar partners dan als een sappige romantische viering die zoveel andere versies van het nummer kleurt. Luister naar Burts hartstochtelijke gegrom in ‘I’m Her Daddy’ om te begrijpen hoe diep hij in de liedjes van Withers zit. Veel artiesten accentueren de gospelaspecten van ‘Grandma’s Hands’, maar Burt en Big Medicine blijven geworteld in hun diep verschroeiende bluesversie van het nummer. Het afsluitende titelnummer is duidelijk het enige origineel van Burt, een oprecht gebaar van waardering, compleet met mondharmonica en aanzwellende gitaar die volledig ophouden bij de onbegeleide laatste vier woorden, ‘Thank You Brother Bill’, alsof Burt rechtstreeks met zijn mentor sprak.

Thank You, Brother Bill: A Tribute To Bill Withers scoort op alle punten de hoogste cijfers: frasering, soulvolle voordracht, muzikale begeleiding en oprechte overtuiging. Burt bereikt misschien nog steeds niet de status van ‘huishoudelijke naam’, maar zet met dit opus zeker grote stappen in die richting. Het is zelfs meer dan we hadden kunnen hopen.

tracks:

1. Who Is He (And What Is He To You) (4:56)
2. Kissing My Love (4:30)
3. World Keeps Going Round And Round (5:27)
4. Just The Two Of Us (4:54)
5. I'm Her Daddy (4:05)
6. Ain't No Sunshine (3:11)
7. Lean On Me (3:53)
8. Let Us Love (3:51)
9. Another Day To Run (2:38)
10. Grandma's Hands (3:56)
11. The Same Love That Made Me Laugh (4:45)
12. Hope She'll Be Happier (3:55)
13. Thank You Brother Bill (2:09)

musicians:

Kevin Burt (guitar, harmonica, vocals)
Scot Sutherland (bass)
Ken Valdez (guitar, background vocals)
Eric Douglas (drums, percussion).