© Rootsville.eu

Lawrence Fields (US)
tiltle: To The Surface
music: Jazz
release date: february 02, 2024
label: Rhythm 'n Flow Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Lawrence Fields

© Rootsville 2024


De pianist-componist Lawrence Fields maakt zijn langverwachte, formele debuut met To The Surface, zijn aangrijpende debuutalbum dat op 2 februari 2024 uitkomt via Rhythm ‘N’ Flow Records. De in New York gevestigde pianist, geboren in St. Louis, heeft de afgelopen tien jaar zijn onuitwisbare stempel gedrukt op de jazzscene, samen met Chief Xian aTunde Adjuah, Branford Marsalis, Terri Lyne Carrington en vooral Joe Lovano, als lid van de saxofonist. Klassiek kwartet, Sax Supreme Quartet met Chris Potter en Sound Prints met Dave Douglas. Het soulvolle geluid en de doordachte aanpak van Fields hebben de afgelopen tien jaar het harmonische ethos van tientallen kenmerkende opnames gevormd. Nu combineert het nieuwe trio van Fields een muzikaal inzicht in het verleden en het heden en opereert met een vloeiende, spontane benadering van samenspel op zijn eerste bandleideropname, To The Surface, samen met bassist Yasushi Nakamura en drummer Corey Fonville.

Zelden komt er in het jazzidioom een artiest langs met een winnende trifecta van doordachte nuance, individualiteit en een evenwicht tussen traditie en innovatie. Het zijn deze kwaliteiten die de status en bekendheid van Fields in het vakgebied hebben gecementeerd, en die ertoe hebben geleid dat de pianist de afgelopen vijf jaar op rij door DownBeat Magazine is uitgeroepen tot Rising Star. To The Surface bewijst wat veel publiek over de hele wereld al voor waar houdt: Lawrence Fields heeft een unieke stem op de piano, hij is een echte artiest wiens passie bij elke gespeelde noot naar voren komt. Het doel van Fields met zijn debuutalbum was om ‘eerlijke muziek’ te creëren. Fields geeft aan dat er voor hem eerlijke muziek wordt gespeeld die rechtstreeks communiceert met de luisteraars en passie boven perfectie stelt. Hij merkt op: "Het is dit soort muziek dat mijn hele leven de grootste invloed op mij heeft gehad, en ik wil een duidelijk, persoonlijk geluid delen dat getrouw weerspiegelt wie ik ben."

“De titel van het album, To the Surface, vertegenwoordigt het letterlijk naar de oppervlakte brengen van ideeën, geluiden en composities die zich al jaren opbouwen. Het vertegenwoordigt ook een bijzonder betekenisvolle fase van mijn leven, waarin ik dingen verzamel die ik tot nu toe heb gedeeld via de muziek van anderen, en de overstap maak naar het meer op de voorgrond brengen van mijn eigen visie.

'Fields' komt uit de poort met een zinderende melodieuze intensiteit, direct aan het begin van het allereerste nummer van het album, “Parachute”, alsof hij wil zeggen ‘nu is het mijn tijd, en ik heb veel te zeggen.’ Het stuk vangt vreugdevol en bitterzoet. gevoelens waarvan Fields opmerkt dat ze “moeilijk in woorden uit te drukken zijn, maar toch eenvoudig via aantekeningen te communiceren”. “New Season Blues” is ontstaan uit de opwinding, de verwachting en het gevoel van het onbekende dat gepaard gaat met de wisseling van seizoenen. De compositie bevat een uitgebreide solo-pianosectie die de kwetsbaarheid van verandering lijkt te illustreren, die een hoogtepunt bereikt als Nakamura en Fonville binnenkomen. Nakamura biedt een meesterlijke solo, voordat de groep weer afdaalt in het herhaalde harmonische refrein van het deuntje, met geweldige ritmische uitvindingen van Fonville.

‘Moving On’ is geïnspireerd op het overlijden van iemand die dicht bij Fields stond. Het stuk omvat zowel de viering van hun geschenken als de weemoedige gevoelens van verlies. Dit meesterlijke trio neemt de luisteraar mee op een reis van pijn en herstel, verdriet en acceptatie - de drie spelers bereiken een synergie die je zelden hoort in hedendaagse ensembles. Fields schrijft: “Deze muziek vertegenwoordigt de waarde van vriendschap. Ik had geen betere metgezellen kunnen wensen dan Corey [Fonville] en Yasushi [Nakamura], en hun combinatie van warmte, liefde, energie en meesterschap geeft leven aan elk moment van de plaat. Het nummer “Yasorey” is naar hen beiden vernoemd en laat de magie zien die ontstaat als hun smaakvolle en welsprekende speelstijlen samenkomen.”

Het titelnummer van het album, ‘To The Surface’, is een meesterwerk van harmonische expressie. Het nummer, en het album als geheel, portretteert perfect de pijn en extase van de schepping - de kwetsbaarheid en het vertrouwen die inherent zijn aan het delen van jezelf met anderen, en uiteindelijk de bevrijding die je voelt nadat je jezelf hebt uitgedrukt.

tracks:

1 - Parachute
2 - New Blues
3 - Moving On
4 - L.B.F.
5 - To the Surface
6 - Yasorey
7 - Vision
8 - I Fall in Love Too Easily 9 - Sketches
10 - The Lookout