© Rootsville.eu

Malcolm MacWatt (Scot)
tiltle: Dark Harvest
music: Singer-songwriter
release date: january 26, 2024
label: Need To Know Music
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Malcolm MacWatt

© Rootsville 2024


De Schotse muzikant Malcolm MacWatt zet zijn transatlantische tocht voort reis met Dark Harvest, het vervolg op zijn veelgeprezen 2021 album, Settler. Als songwriter mixt MacWatt Americana met Britse folklore, het verleden blootleggen om hedendaagse kwesties te onderzoeken. Als multi-instrumentalist laat Dark Harvest de Appalachian en Celtic horen invloeden die ten grondslag liggen aan de muziek van MacWatt. Met uitzondering van piano, hij speelt bijna alle instrumenten op het album, waarvan een groot deel versiering wordt geïmproviseerd op het moment van opname.

Vanaf het openingsnummer ‘Strong Is The North Wind’ tot aan het afsluiter ‘Semi Scotsman’ legt MacWatt zijn persoonlijke politiek en overtuigingen met gevoeligheid en mededogen, en zonder verontschuldiging. Zoals de titel van het album doet vermoeden, is dit een sombere verzameling liedjes uit de duistere kant van de geschiedenis met onderliggende thema's als karma en repercussie. Terwijl de teksten spreken over horror, geweld en onderdrukking, is er ook heldendom, moed en liefde. Allemaal geleverd met prachtige melodieën en een delicate toets. MacWatt groeide op in de Schotse Hooglanden en heeft een diep respect voor traditie en erfgoed, maar denkt ook na
zelf een hedendaagse volkskunstenaar.

Gesteund door het succes van Settler, samen met de voortdurende steun van Need To Know uit Santa Cruz Muziek, Dark Harvest is een verder bewijs van een volwassen en zelfverzekerde muzikant die zich heel goed thuis voelt creatieve ruimte. Terwijl Settler uitstekende bijdragen leverde van gevestigde namen als Eliza Carthy, Gretchen Peters en Laura Cantrell had voor Dark Harvest heel specifieke kwaliteiten in gedachten.

tracks:

1. Strong is the North Wind (3:05)
2. The Church & The Crown (4:16)
3. Red River Woman (3:44)
4. Empire in Me (feat. Angeline Morrison) (4:32)
5. Dark Harvest (feat. Nathan Bell) (3:55)
6. Out on the Western Plain (feat. Pat MacManus) (3:09)
7. Brave David Tyrie (4:32)
8. The Nightjar’s Fall From Grace (4:46)
9. Buffalo Thunder (4:16)
10. She Told Me Not to Go (4:19)
11. Heather and Honey (4:40)
12. The Last Bowman (8:08)
13. Drowsy Maggie (3:34)
14. Semi Scotsman (3:07)