© Rootsville.eu

Matthew Whitaker (US)
tiltle: On Their Shoulders: A Organ Tribute
music: Jazz
release date: june 14, 2024
label: MOCAT Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Matthew Whitaker

© Rootsville 2024


Op 23-jarige leeftijd heeft Matthew Whitaker een muzikaal leven geleid dat rijker is dan artiesten die twee keer zo oud zijn als hij. Deze muzikant uit Hackensack, NJ, die begon als een veelbelovend en productief wonderkind als Stevie Wonder en Billy Preston, werd een veelzijdige en prestigieuze professional, die de muziekwereld verbaasde met zijn grenzeloze virtuositeit op piano, keyboards, orgel en drums, zijn compressieve creativiteit als een componist en arrangeur en zijn inspirerende aanwezigheid als bandleider. Door collega-toetsenist Jon Batiste geprezen als een ‘genie’, zijn de enorme talenten van Whitaker het onderwerp van brede media-aandacht, van 60 Minutes en The Today Show tot Ellen. Whitaker heeft ook samengewerkt met veel prominente muzikanten, waaronder Roy Ayers, NEA Jazz Master Regina Carter, James Carter en D.D. Jackson.

Whitaker is een kunstenaar die weet waar hij heen gaat, omdat hij weet waar hij vandaan komt. Whitakers nieuwe opname On Their Schouders: An Organ Tribute is zijn soulvolle, zeven nummers tellende shout-out naar de Hammond B-3 orgelpioniers die de weg voor hem plaveiden. Daartoe behoren ‘The Organ Grinder’s Swing’ van Jimmy Smith; Charles Earland's 'Happy 'Cause I'm Goin'Home', Dr. Lonnie Smith's 'Pilgrimage', Joey DeFrancesco's 'In The Key of the Universe' en het feestelijke 'Expect Your Miracle' van gospelorganist Elbernita 'Twinkie' Clarke van De Clarke-zusters. De opname bevat ook twee jamsessies in de studio: het Latijns-getinte ‘Yessaah’ en het afrofuturistische, hiphop-gepulseerde ‘Don’t Count Me Out’.

Whitakers nieuwste album is zijn vierde release als leider. Zijn andere releases zijn onder meer Connections (2021), geproduceerd door bassist Derrick Hodge, met een duet met Jon Batiste, Now Hear This (2019), geproduceerd door Grammy-winnende producer Brian Bacchus, en zijn debuut Outta The Box (2017) met Christian McBride en gitarist Dave Stryker. Die platen bevatten Whitakers kijk op composities van Chick Corea en Ahmad Jamal, evenals zijn eigen liedjes.

Whitakers muziek is een uitvloeisel van zijn vastberadenheid om zijn dromen na te streven, ongeacht de obstakels op zijn pad. Whitaker, geboren op 3 april 2001, prematuur en blind sinds zijn geboorte, vertoonde op driejarige leeftijd tekenen van enorm muzikaal talent toen zijn grootvader hem een ​​keyboard gaf. "Ik begon voor het eerst met spelen toen ik heel klein was", herinnert Whitaker zich. “Ik speelde een pijporgel toen ik vijf was”. Hij werd een wonderkind en beheerste op negenjarige leeftijd het Hammond-orgel, en vier jaar later was hij de jongste organist die door dat gezelschap werd onderschreven. Hij sprak vloeiend jazz, gospel, blues, Latin en vele andere muziekgenres, op piano en drums.

Een van de meest memorabele momenten uit zijn leven vond plaats toen hij de eerste plaats won in de Child Stars of Tomorrow-wedstrijd in het Apollo Theater, eveneens toen hij negen was. "Toen ik daar op dat podium stond, dacht ik: ja, dit is iets dat ik wil doen", herinnerde Whitaker zich liefdevol. "Ik speelde in kleinere situaties waarin ik alleen maar speelde voor leraren en ouders en dat soort dingen, maar niet zoiets [groots]." Het jaar daarop werd Whitaker uitgenodigd om op te treden in de Apollo voor de introductie van Stevie Wonder in de Hall of Fame van het theater.

Whitaker's vele prijzen en citaten omvatten de "Outstanding Soloist Award" van Jazz at Lincoln Center's Charles Mingus en Essentially Ellington High School Competitions and Festivals. In 2019 won hij de Herb Alpert Young Jazz Composers Award voor zijn compositie ‘Emotions!’ Whitaker studeerde aan de Harlem School of the Arts, is een alumnus van de Filomen M. D’Agostino Greenberg Music School in New York City, en is in 2023 afgestudeerd aan Juilliard, met als hoofdvak Jazz Piano.

tracks:

  1. The Organ Grinder’s Swing (5:43) Will Hudson, Irving Mills, Mitchell Parish
  2. Happy Cause I'm Goin' Home (7:04) Robert Lamm
  3. Yessaah (3:25) Matthew Whitaker
  4. Pilgrimage (7:56) Lonnie Smith
  5. In The Key Of The Universe (7:00) Joey DeFrancesco
  6. Expect Your Miracle (5:50) Elbernita “Twinkie” Clark Terrell
  7. Don't Count Me Out (5:23) Matthew Whitaker