© Rootsville.eu

Mike LeDonne (US)
tiltle: Wonderful!
music: Jazz
release date: february 16, 2024
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Mike LeDonne

© Rootsville 2024


Cellar Music Group is verheugd de release aan te kondigen van Wonderful, het krachtige nieuwe album van de gevierde pianist en organist Mike LeDonne. Wonderful is een buitengewone verkenning van de harmonieuze unie tussen een gospelkoor en de rijke klanken van LeDonne’s oude outfit, Groover Quartet. De samenvloeiing van jazzorgel en gospel raakt een opbeurende, soulvolle snaar in de composities van LeDonne en zijn doordachte arrangementen van populaire liedjes. Het album bevat een uitzonderlijke line-up van LeDonne’s oude muzikale kameraden, waaronder tenorsaxofonist Eric Alexander, gitarist Peter Bernstein en drummer Joe Farnsworth, en speciale gast altsaxofonist Vincent Herring, en percussionist Danny Sadownick.

De thematische draad van het album is verweven met het sleutelelement liefde en dient als een oprecht eerbetoon aan LeDonne's vrouw Margaret en dochter Mary, wier stralende afbeelding de voorkant siert. Met de titel Wonderful for his Mary streeft LeDonne’s nieuwste poging ernaar haar te vieren en een licht te werpen op anderen die deel uitmaken van de gehandicaptengemeenschap, waarbij hun diversiteit wordt gevierd als een prachtig aspect van de mensheid.

LeDonne's reis als vader van Mary is een bron van inspiratie geweest voor zijn muziek en activisme. De oprichting van de Disability Pride Parade in New York City, geïnitieerd door LeDonne, kwam voort uit zijn liefde voor zijn dochter en de wens om de levendige en diverse aard van de gehandicaptengemeenschap onder de aandacht te brengen. "Toen ik begon, had ik geen idee hoe ik een parade of een non-profitorganisatie moest opzetten, maar via Mary vond ik krachten in mezelf waarvan ik niet wist dat ik ze had. Als mensen mij bedanken voor mijn werk bij het creëren van de parade Ik vertel ze altijd dat ik het niet was, maar Mary,' legde hij uit.

De muzikale inspiratie achter Wonderful kwam voort uit LeDonne's diepe liefde voor gospelmuziek, een genre dat zijn muzikale reis diepgaand heeft beïnvloed. LeDonne geeft aan: “Voor mij leek het vanzelfsprekend om een gospelkoor en een jazzorganist samen te brengen – maar ongelooflijk genoeg was het nog nooit eerder gedaan… De meeste muziek waar ik van houd kwam voort uit de grooves en het gevoel van gospel en de blues, en toen Ik heb gospelkoren gehoord die hard swingen op een refrein of een vamp, ik heb er altijd al een stukje van willen hebben. Deze opname was mijn kans om dat eindelijk te doen en niet alleen iets toe te voegen aan de groove van de muziek, maar ook om het geluid van de band uit te breiden met het mooiste instrument van allemaal: de menselijke stem.”

Om dit gedenkwaardige project tot leven te brengen, werkte LeDonne samen met vriendin en getalenteerde zangeres Carolyn Leonhart, die hielp bij het arrangeren van de koorpartijen. De gevarieerde selectie van nummers omvat gospelklassiekers zoals 'Let Us Go', met de levendige geest van het koor, en 'Put It Back', dat de geweldige percussiesectie benadrukt, bestaande uit Farnsworth en Sadownick, die beiden een serieuze portemonnee hebben getroffen. vanaf het begin. De band schittert op de spirituele compositie ‘Lonnie’s Lament’ van John Coltrane, die LeDonne opdraagt aan wijlen Dr. Lonnie Smith, de grote B3-meester en tovenaar van het Hammond-orgel.

‘Bridge Over Troubled Water’, ‘Ain’t Nothin’ Like The Real Thing’ en ‘Make Nobody Happy’ demonstreren LeDonne’s vermogen om klassiekers op een frisse, opwindende manier te herinterpreteren. De bandleider merkt op: "Dit zijn een paar nummers waar ik altijd van heb gehouden en die perfect passen in het verhaal dat ik op deze opname vertel." Op “Bridge Over Troubled Water” doet het orgel een call-and-response met het koor voor de melodie en nestelt zich vervolgens in een vettige shuffle-groove. Op ‘Make Nobody Happy’ staat een soulvolle vertolking van de prachtige melodie van LeDonne en Alexander, een prachtige solo van Bernstein waarna LeDonne alles uit de kast haalt en de volle kracht van het Hammondorgel loslaat.

Het album bevat ook originele composities, zoals "Twinkies Organ Prelude/Wonderful", dat opent met een melodie van de grote gospelorganist en zanger Twinkie Clark, en leidt naar "Wonderful", een compositie van LeDonne die zijn eerste onderneming als tekstschrijver documenteert. . LeDonne merkt op: “Het zijn simpele woorden die uitdrukken wat mijn familie voor mij betekent.” Het album wordt afgesloten met de levendige afsluiter "Genesis", een ander origineel van LeDonne, waarop Farnsworth op drums speelde en in een zinderend tempo speelde. Een echt ensemblestuk, “Genesis” sluit het album op een vrolijke toon af.

Wonderful is een bewijs van LeDonne's muzikale veelzijdigheid en zijn vermogen om genres naadloos te laten samenvloeien en tegelijkertijd een diepgaande boodschap van liefde, eenheid en feest over te brengen. Dit baanbrekende album belooft een onuitwisbare stempel te drukken op de wereld van jazz en gospel, en laat de kracht van liefde zien via de universele taal van muziek.

tracks:

  1. Let Us Go (8:45)
  2. Lonnie’s Lament (8:30)
  3. Twinkie’s Organ Prelude/Wonderful (7:19)
  4. Put It Back (6:26)
  5. Bridge Over Troubled Water (6:05)
  6. Ain’t Nothing Like The Real Thing (5:59)
  7. Make Someone Happy (5:48)
  8. Genesis (7:06)