© Rootsville.eu

Natalie Cressman & Ian Faquini (US/Braz)
tiltle: Guinga
music: Jazz
release date: april 12, 2024
label: GroundUP
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Natalie Cressman


© Rootsville 2024


Als je door het weelderige paradijs van de Braziliaanse muziek reist, zijn er weinig mooiere zijwegen dan música popular brasileira - de blijvende alchemie van het samensmelten van genres als samba en baião binnen de grotere kaders van jazz, rock, klassieke en populaire muziek. Zelfs zonder kaart leidt het verkennen van dit unieke terrein met zijn rijke harmonische complexiteit, uitgebreide teksten en opmerkelijke emotionele metaforen muzikanten naar een onontkoombare realiteit: alle wegen leiden naar Guinga - de meestergitarist, arrangeur en Braziliaanse muzieklegende.

Guinga, geboren als Carlos Althier de Souza Lemos Escobar, groeide op in Rio de Janeiro en absorbeerde zowel Braziliaanse hedendaagse en folkloristische muziek als klassiek, rock, pop en jazz. Na een creatieve identiteit te hebben gevormd die de kenmerkende energie van de diverse artistieke ondernemingen van Brazilië omarmt, leeft Guinga's nalatenschap binnen de geest van het creëren van een stem die in wezen Braziliaans is en tegelijkertijd een levendige universele aantrekkingskracht cultiveert. Een geest die liefdevol is vastgelegd door trombonist Natalie Cressman en gitarist Ian Faquini op hun nieuwe GroundUP-album GUINGA.

Organisch, improviserend en vaak geïnitieerd door het neuriën van melodieën, heeft Guinga's compositorische stijl een belangrijke rol gespeeld bij het vormgeven van de artistieke chemie van Cressman en Faquini. Na jarenlang de meester aan het werk te hebben gezien, beheersen beiden vloeiend de processen die Guinga’s magie aandrijven, omdat zijn vloeiende integratie van muzikale invloeden naadloos samengaat met het bloemrijke temperament van hun eigen creatieve ambities. Nadat ze albums hadden opgenomen waarin ze hun persoonlijke relatie met hedendaagse Braziliaanse muziek verkenden, was het slechts een kwestie van tijd voordat Cressman en Faquini besloten zich te concentreren op Guinga, een muzikant die gedurende hun hele carrière een mentor, leraar, medewerker en vriend is geweest.

In tegenstelling tot de meeste tribute-albums ter ere van artiesten uit een ver verleden, staan de bijdragen van Guinga centraal in het opnameproces. Guinga's vindingrijkheid bij het componeren, arrangeren en samenwerken als tekstschrijver wordt alleen geëvenaard door zijn suggestieve en vaak beklijvende zang. Compact, discreet, opmerkelijk gepositioneerd met maar liefst veertien nummers, vloeit het album moeiteloos voort als een persoonlijke jukebox, voorzien van een eindeloze rol Braziliaanse centavos, terwijl het zich ontvouwt tot een delicaat mozaïek van Guinga’s muzikale wereldbeeld.

Het album, altijd dol op meeslepende songtitels, begint met “Contradição (Contradiction)”, Faquini en Guinga's eerste gezamenlijke compositorische inspanning. Door haar trombone te overdubben, construeert Cressman begeleidende harmonieën, terwijl Guinga’s stem meebeweegt met de ‘valsa blues’-structuur van het nummer. Met zijn paradoxale titel en tijdloze melodie was “Bolero de Satã (Satans Bolero)” een hit voor Guinga in de jaren zeventig. Romantisch, sierlijk, toegezongen door de prachtige solo van Cressman en de ongerepte harmonieën van Faquini, evolueert Bolero de Satã naar een prachtig voorbeeld van het unieke prisma dat dit duo toepast op Guinga's kunstenaarschap. Ter ere van het leven en werk van Conceição Damasceno, de oprichter van het Braziliaanse kunstcentrum BrasArte in Berkley, Californië, combineert de eerste single “Lavagem de Conceição” het baião-ritme uit Noord-Brazilië met de ceremoniële geest van lavagem of “wassen” (een gebruikelijk ritueel van de Candomblé-religie, oorspronkelijk opgericht door tot slaaf gemaakte West-Afrikanen), ondersteund door achtergrondzang van Guinga's partner Anna Paes en Natalie's moeder Sandy Cressman. Een voorbeeld van Guinga’s liefde voor hoekige melodieën is ‘Aria de Opereta’ (Operette Aria), een somber deuntje dat lichtjes wordt versierd door de subtiele tinten van een klassiek arrangement.

Zonder verspilde noten kalmeert het korte en zoete “Delírio Carioca” (Carioca Delirium) subtiel via Guinga's “koortsachtige” aantrekkingskracht op alle zaken van het hart, terwijl “Ramo de Delírios” (Boeket van Delirium) op soortgelijke wijze “obsessie en passie” onderzoekt. vertegenwoordigt een van Cressman en Faquini's favoriete nummers van Guinga's eerste opgenomen album. Guinga maakt pirouettes met ingewikkelde zestiende noten en past de ritmische elasticiteit van baião opnieuw aan met “Por Trás de Brás de Pina” (Achter Brás de Pina), zijn levendige ode aan een noordelijke wijk van Rio de Janeiro. Guinga, sterk beïnvloed door Duke Ellington, neemt het roer over en speelt met Cressman op “Par Constante” (Constant Pair). Guinga's liefde voor dit tijdperk van de jazz leent zwaar van Ellington's "In a Sentimental Mood" en is duidelijk wanneer Cressman het moment prachtig vastlegt met haar technische behendigheid en nostalgische toon.

Terugkerend naar Rio, spreekt ‘Garoa e Maresia’ (Mist and Sea Air) tot Guinga’s verlangen naar de zachte golven van de glorieuze stranden van de stad, maar het hoogtepunt van het verlangen van het album schuilt in ‘Segredo de Dadá’ (Dadá’s geheim). Faquini's ballad naar Brazilië, en over het missen van zijn grootmoeder, geschreven tijdens het hoogtepunt van COVID, werd door Guinga tekstueel aangepast om zijn eigen verlangen om de Bay Area weer te zien op te nemen. Op Guinga's medley "Nítido e Obscuro / Geraldo No Leme" (Clear and Opaque / Geraldo in Leme) maken Cressman en Faquini gemakkelijk werk van gesyncopeerde dubbele meters, wat opnieuw hun beheersing van op baião gebaseerde ritmes bewijst.

‘Ellingtoniana’ ontvouwt zich als Guinga’s intrigerende verkenning van de symbiotische relatie tussen Ellington’s bijdrage aan het grote Amerikaanse liedboek en de vruchtbare schoonheid van de melodische paradigma’s binnen de Braziliaanse hedendaagse muziek. Met zijn subtiele modulaties op trombone en delicate contrapunt op gitaar verwijst ‘Viola Variada’ (Varied ‘Guitar’) naar de behendige manieren waarop Cressman en Faquini ervoor kiezen om op deze muziek te dansen, terwijl hun frasering ervoor zorgt dat iedereen de leiding kan nemen voordat het nummer stilletjes ten einde komt. . Om het einde van deze glorieuze prestatie te vieren, besluit Guinga met “Vô Alfredo” (Opa Alfredo), een compositie gebouwd op het Pernambuco frevo-ritme uit het noordoosten van Brazilië. Door de energieën van Carnaval te combineren met de dictie van klassieke muziek, wordt Guinga’s eerbetoon aan zijn grootvader onze laatste glimp van de elegantie van zijn compositiestijl, briljant geïllustreerd door Cressman en Faquini’s elitecommando voor hun instrumenten.

Eenvoud kan aanvoelen als een zeldzaam goed in onze steeds complexer wordende wereld. Dit wetende, erkennen Natalie Cressman en Ian Faquini dat de eenvoud van hun instrumentatie een introspectieve manier biedt om de erfenis van música popular brasileira te vieren en de opmerkelijke manier waarop Guinga de woordenschat van zijn uitzonderlijke harmonische en melodische systemen uitbreidt. Cressman en Faquini beheersen de perfecte balans tussen ruimte, tempo en muzikaliteit en beheersen de mechanismen van het ontrafelen van de diepe muzikale autoriteit die het DNA van de Braziliaanse muziek en de kern van Guinga's genialiteit definieert.

Cressman en Faquini worden opgevat als een artistieke vereiste en herkennen duidelijk de aard van hun rustige podium. “Het is een zeer luidruchtige wereld waarin we leven”, deelden ze, en voegden eraan toe: “De zachtere subtiliteiten van de stijl van onze muziek zijn als een balsem. Het is helend en louterend om te spelen en het als luisteraar te ervaren.” Binnen deze smalle marge schuilt een delicate verantwoordelijkheid voor het kaderen van het soort artistieke uitmuntendheid dat Guinga belichaamt. Guinga doet dit en nog veel meer. Cressman en Faquini onderzoeken de eigen taal van het leven, de liefde en de levendige emotionele mentaliteit die deze legende omzet in muziek en hebben een verfijnde ruimte gecreëerd om de levendige resonantie te ervaren in het fluorescerende landschap van Guinga's legendarische carrière.

tracks:

 1. Contradição (feat. Guinga)
 2. Bolero de Satã
 3. Lavagem de Conceição (feat. Guinga)
 4. Aria de Opereta 
 5. Delírio Carioca
 6. Ramo de Delírios
 7. Por Trás de Brás de Pina
 8. Par Constante (feat. Guinga) 
 9. Garoa e Maresia 
 10. Segredo de Dadá
 11. Nítido e Obscuro / Geraldo No Leme
 12. Ellingtoniana (feat. Guinga) 
 13. Viola Variada
 14. Vô Alfredo