© Rootsville.eu

Ndidi O (Can)
tiltle: Simple Songs for Complicated Times
music: Singer-songwriter
release date: april 19, 2024
promotion: Sarah French Publicity

© Rootsville 2024


Ndidi O is nooit iemand geweest die haar best deed. Haar rauwe en krachtige stem is een echte natuurkracht en blaast al meer dan twintig jaar vuur in haar hart-op-de-mouw-liedjes. Ondanks al haar prestaties door de jaren heen heeft Ndidi ons nog nooit een plaat gegeven zoals Simple Songs for Complicated Times.

Geboren en getogen in Burns Lake, British Columbia, heeft muziek altijd deel uitgemaakt van Ndidi’s leven. Als jonge vrouw verliet ze haar plattelandsstadje en vertrok naar New York en Toronto om haar stem te vinden en haar kenmerkende stijl te ontwikkelen. Door de jaren heen heeft ze vijf soloalbums opgenomen, waarmee ze twee Juno-nominaties en WCMA Blues Artist of the Year-onderscheidingen heeft verdiend. Op zoek naar haar muzikale heilige graal experimenteerde ze als soloartiest met roots, blues, soul en triphop, en met onder meer Boga, Sankova (met Allison Russell) en The Lightning 3.

Ndidi's vorige project, The Blue and the Gold uit 2022, met Trish Klein van The Be Good Tanyas, bracht hulde aan ondergewaardeerde vrouwelijke makers in de bluesmuziek en legde de basis voor haar nieuwe album, waarop Ndidi O met karakteristieke moed de strijd aangaat een onderwerp dat zelden aan bod komt in de populaire muziek. De bedrieglijk getitelde Simple Songs for Complicated Times is een thematisch hoogstandje, een liederencyclus die de keuzes belicht van vrouwen die verzuimden ‘het plan’ te volgen en de boot misten die hun leeftijdsgenoten ophaalde om de wateren van huiselijk geluk in te varen. .

Als het gebied intimiderend klinkt, verzachten Ndidi's soulvolle, opbeurende uitvoeringen de ruwe randen en moedigen ze haar publiek aan om diep te luisteren. Met een stem die het ene moment de rauwheid van Etta James uitstraalt, en het andere moment de delicate ziel van Dionne Warwick, is luisteren naar Ndidi O een masterclass in frasering. Elke ademhaling en nuance die uit haar komt, dient de liedjes en brengt ze thuis. Een werkelijk meesterlijke artiest, dit is de plaat waar Ndidi een leven lang in training voor heeft gestaan.

Simple Songs for Complicated Times werd voornamelijk live van de vloer opgenomen in de intieme beslotenheid van Steve Dawsons Henhouse-studio in Nashville. Steve en Ndidi hebben door de jaren heen vele malen samengewerkt, waaronder Ndidi’s debuutalbum ‘The Contradictor’, en hebben veel liveshows samen gespeeld. Maar Simple Songs for Complicated Times is de eerste keer in bijna twintig jaar dat ze muziek in de studio maken. De resultaten spreken voor zich. De intuïtie tussen zanger en muzikanten is opwindend om te ervaren. De hele band vloeit moeiteloos mee met Ndidi’s elektriciteit en unieke levering. Steve is in topvorm en biedt een aantal van zijn beste gitaar- en pedal steel-spel. De ritmesectie van Sam Howard (bas) en Gary Craig (drums) legt een ijzersterke basis voor de dynamische keyboardpartijen van Chris Gestrin. De achtergrondzangers, Khari McClelland, Dawn Pemberton en Keri Latimer zijn echt geïnspireerd en tillen Ndidi’s leads naar een ander niveau

Ten slotte: als de nummers op Ndidi’s nieuwe album eenvoudig zijn, zijn hun thema’s en het emotionele landschap waarin ze opereren allesbehalve. "Get Gone" is een verschroeiende uitroeiing van giftige mensen en plekken die we door ouderdom en wijsheid achter ons moeten laten. ‘Too Late’ onderzoekt hoe het is om van middelbare leeftijd te zijn in een industrie en cultuur die altijd de voorkeur heeft gegeven aan jongeren. Dit thema culmineert in "Worth", het slotnummer van het album. Met zijn refrein dat verkondigt ‘heb geen huis / heb geen auto / heb geen man / wil je kinderen niet’, is het tegelijk een lied voor dit moment en voor alle leeftijden.

Onbezonnen en uitdagend, warm en uitnodigend: Simple Songs for Complicated Times weerspiegelt alles wat altijd zo aantrekkelijk is geweest aan de muziek van Ndidi O. Een gebroken hart heeft nog nooit zo heerlijk pijn gedaan, en de verlossing heeft nog nooit zo dichtbij geleken. Dit is Ndidi’s moment. Eenvoudige liedjes voor ingewikkelde tijden laten je ademloos achter.