© Rootsville.eu

Nick Finzer (US)
tiltle: Legacy
music: Jazz
release date: april 05, 2023
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Nick Finzer

© Rootsville 2023


Outside in Music is verheugd de release aan te kondigen van Legacy, een vreugdevolle viering van het honderdjarig bestaan van de legendarische J.J. Johnson van de bewonderde trombonist, componist, pedagoog en labeloprichter Nick Finzer. Bekend als een van de meest diepgaande beroemdheden uit de jazz, J.J. Johnson wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke en baanbrekende trombonisten in de jazzgeschiedenis. Legacy brengt de originele bandleden van Johnson samen, waaronder pianist Renee Rosnes, bassist Rufus Reid en drummer Lewis Nash, en werd opgenomen in de iconische Rudy Van Gelder studio's in Englewood, NJ, waar Johnson zelf veel van zijn klassieke albums opnam. Met een groot aantal arrangementen van Johnson's composities, stukken uit zijn reguliere liedboek en Finzer's eigen originelen die de kenmerkende stijl van Johnson illustreren, is Legacy niet alleen een eerbetoonalbum, maar staat het als een bewijs van de altijd aanwezige en transformerende invloed die Johnson nog steeds heeft.

Finzers affiniteit en connectie met Johnson gaat diep, en begon ruim twintig jaar geleden toen de in Rochester geboren muzikant voor het eerst de trombone oppakte. Nu Johnson in 2024 honderdjarig is, heeft Finzer niet alleen de rol op zich genomen om het meesterschap en de blijvende impact van Johnson’s spel te benadrukken, maar ook zijn substantiële impact als productief arrangeur, docent en pionier binnen het genre van de jazztrombone. Finzer vat het belang van Johnson kort en bondig samen: ‘Soms is het de aard van onze industrie om de trombone over het hoofd te zien, maar zoals mijn mentor, Steve Turre, vaak heeft gezegd: ‘J.J. Johnson deed voor de trombone wat Charlie Parker deed voor de saxofoon.’ Hij was een echte vernieuwer van zijn tijd, en zijn innovaties hebben zijn hele leven en daarna geduurd.’

De samenwerking tussen de groep op Legacy was diepgaand en relatief uniek, aangezien er sprake is van meerdere generaties. Finzer wijst op de eer en omvang van een dergelijke kans om te werken met levende legendes die zelf samenwerkten met een substantiële voorloper die hen voorging. “Het was een nieuwe ervaring voor mij om relaties op te bouwen met jazzlegendes als deze en met hen te werken aan muziek die zo’n speciale plaats in hun verleden inneemt”, zegt Finzer. “Het is geweldig om het niveau van muzikaliteit te mogen ervaren van muzikanten die met je helden hebben gespeeld, die je niet alleen respect geven, maar die toegewijd zijn om je muzikale visie tot leven te brengen, zonder het diepgaande begrip en de toewijding aan de erfenis van deze muziek." Met het leiderschap en de expertise van Finzer, gekoppeld aan de diepgaande kennis en ervaring van het ritmetrio met Johnson, brachten ze met uiterste authenticiteit de muziek tot leven waaruit zijn nalatenschap bestaat, en de muziek die respect betuigt aan Johnson’s werk.

Legacy bevat een groot aantal composities van Johnson, originelen van Finzer in de stijl van Johnson, en een compositie van Rosnes die J.J. tijdens zijn leven gemakkelijk overgenomen als een belangrijk onderdeel van zijn liedboek. Van Johnson's werk ontdekte Finzer dat de ballads enkele van de meest diepgaande muzikale ervaringen op het album zijn. In het bijzonder wordt Johnson’s geliefde stuk ‘Lament’ uitgelicht. Finzers arrangement behoudt de schoonheid van de originele melodie, maar omlijst deze met nieuwe presentaties van het hoofdthema en voegt intermezzo's toe om de emotie van de ballade te benadrukken. “Malaga Moon” is een origineel van Rosnes dat ze voor Johnson schreef tijdens haar tijd in zijn band en dat tijdens zijn leven een hoeksteen van zijn repertoire werd. Het werd voor het eerst opgenomen door Johnson met een studioorkest, en dus paste de band op Legacy de energie en de geest van die opname aan voor kwartet. “Het geluid van Johnson uit die opname is permanent in mijn hersenen gegrift”, zegt Finzer. “Het is een prachtige compositie en een prachtig eerbetoon aan J.J.’s muzikaliteit. Het was heel bijzonder om het samen met de componist te mogen spelen, op een project voor de persoon voor wie ze het schreef.” Het album bevat ook, als tweede bonustrack, een arrangement van de jazzstandaard 'Blue Bossa', gemaakt door Johnson zelf en aan de band geleerd door bassist Rufus Reid uit zijn dagen op tournee met de trombone-vernieuwer.

De impact en invloed van de oorspronkelijke bandleden van Johnson op dit album en op het creatieve proces van Finzer is diepgaand, en heeft ervoor gezorgd dat Legacy werd ondergedompeld in niets minder dan de erfenis die de titel van het album probeert op te roepen. Over de band heeft Finzer niets dan lof. “Lewis Nash is misschien wel de meest swingende drummer ter wereld, alles wat hij doet brengt de perfecte balans tussen energie, swing en smaak!” zegt Finzer. “Het was een geweldige kans om met hem te mogen samenwerken en van hem te leren over J.J. en zijn nalatenschap als muzikant en bandleider.” Finzer erkent vooral de genereuze donatie van tijd en vaardigheid van pianiste Renee Rosnes, aangezien ze lovende kritieken heeft verdiend voor haar eigen band, Artemis. “Rosnes is melodisch inventief en een geweldige begeleider als ze niet aan het soleren is”, zegt Finzer. “Ik begrijp waarom J.J. Ik vond het zo leuk om haar in de band te hebben!” Rufus Reid heeft op talloze platen gestaan, waarvan er vele zeer invloedrijke favorieten van Finzer waren, aangezien hij een zich ontwikkelende muzikant was. “Ik hoorde Reid op zoveel platen toen ik opgroeide; het was echt geweldig om dat geluid in de kamer te hebben”, zegt Finzer. “Het geluid hebben dat hij in de ritmesectie van J.J. brengt op sommige van zijn latere opnames, en er live mee spelen was gewoon ongelooflijk.

Met Legacy heeft Nick Finzer met succes blijk gegeven van zijn diepgaande begrip van en respect voor de traditie en geschiedenis van de jazz en zijn meesters. Door het inkapselen van J.J. Johnson's geest door middel van monumenten voor zowel zijn compositorische kenmerken als getuigenissen van zijn invloed op de voortzetting van jazzcomponisten en -artiesten, Legacy laat zien dat wat er in het jazzverleden is verstreken, aanwezig en krachtig zal blijven in de toekomst.