© Rootsville.eu

Olivia Foschi (US)
tiltle: A Window Within
music: Jazz
release date: june 07, 2024
label: Henri Elkan Music
info artist: Olivia Foschi
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


Olivia Foschi is een jazz-zangeres, componist en pedagoog die de rijke rijkdommen van haar roots in San Francisco en Italiaanse opvoeding verweeft met haar diepgaande passie voor jazz, die ontstond onder de voogdij van Roy Zimmerman en verder tot bloei kwam door haar klassieke Nepalese zangstudies bij Aavaas. in Kathmandu. Haar academische reis in Engelse literatuur en formeel muziekonderwijs door Italië en de Universiteit van Leeds versterkte haar artistieke basis, wat leidde tot een overwinning op de eerste plaats bij de “Jazz Women in Blues”-wedstrijd in 2009. Foschi verhuisde in 2010 naar New York en begon haar verkenning van de jazz. verdiepte zich, studeerde bij Marc Mommaas, Fay Victor en Jeremiah Abiah, en verdiepte zich sinds 2014 in de ritmische complexiteit van Konnakol met Ganesh Kumar. Met albums als Perennial Dreamer en Fleeting Windows op haar naam, en optredens op de grote podia van New York City, heeft Foschi heeft haar plaats in de jazzwereld verstevigd en kijkt reikhalzend uit naar de release van haar derde plaat in juni 2024

Na deze rijke reis van muzikale verkenning en persoonlijke groei, komt Foschi’s nieuwste onderneming, A Window Within, naar voren als een diep persoonlijk verhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van wereldwijde onrust en persoonlijk verlies. Dit album, een bewijs van Foschi's veerkracht en creativiteit, werd aangewakkerd door een uitdaging van drummer Mauricio Zottarelli om haar repertoire van originele composities uit te breiden. Te midden van de reflecterende eenzaamheid van de Covid-pandemie en het aangrijpende verlies van haar grootmoeders, begon Foschi aan een louterend creatief proces dat haar identiteit als componist en muzikant opnieuw bevestigde.

Muzikaal gezien is het album een ​​gezamenlijke inspanning, waarbij Foschi en Zottarelli de kern van de arrangementen vormgeven, verder verfijnd door de bedreven pianist Matt King. Het ensemble, aangevuld met Marco Panascìa (bas) en Vinicius Gomes (gitaar), brengt de composities van Foschi tot leven in een opnamesessie die alleen maar als magisch kan worden omschreven.

“Caught Me By Surprise” legt het betoverende moment vast van Olivia’s eerste ontmoeting met haar toekomstige echtgenoot, Joel Kretschman. Dit stuk duikt in de betoverende essentie van liefde op het eerste gezicht, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ingewikkelde kunst van konnakol en een percussieve vocale stijl om de wervelwind van ervaren emoties op te roepen. Het is een creatief eerbetoon aan een eeuwenoude vocale traditie die een belangrijk onderdeel is geweest van Olivia’s muzikale reis, en toont haar innovatieve gebruik van ritmische harmonieën om de basis te leggen voor een boeiende melodie.

‘Pieces of Central Park’ komt voort uit Olivia’s oplettende blik op de dualiteit van Central Park’s reputatie van liefde en eenzaamheid. Geïnspireerd door de aanblik van natuurbeschermingspersoneel aan het werk, onderzoekt dit nummer het idee dat je, net als het verzamelen van bladeren, fragmenten van de eenzame bezoekers van het park kunt verzamelen om verworpen liefdesdromen te herstellen. Het is een reflectie op het vinden van onverwachte schoonheid en momenten van vreugde te midden van de eenzaamheid, waarbij de gemeenschappelijke verhalen die verband houden met het iconische park worden uitgedaagd.

‘Live With It’, geschreven in samenwerking met Mauricio Zottarelli, kwam voort uit een organische samensmelting van ritme en spontaniteit toen teksten en melodieën aanvankelijk niet samenkwamen. Naar aanleiding van de suggestie van Olivia's zoon om 'er een tijdje mee te leven', viert dit energieke nummer de essentie van zijn creatie door de diverse percussieve elementen die Mauricio bevat, die de titel van het nummer en de laissez-faire oorsprong ervan belichamen.

“Cun la Préma Stëla” herleeft een traditioneel lied uit de jaren twintig van D.G.C. Martuzzi en A. Spallicci, bedoeld om de vreugde van het zingen op het naoorlogse platteland van Italië nieuw leven in te blazen. Olivia’s arrangement voor stem, cajon en gitaar blaast nieuw leven in dit verhaal van herenigde jonge geliefden, waarbij een stukje van haar erfgoed behouden blijft en een uitstervende taal levend wordt gehouden. Dit nummer onderstreept haar toewijding aan haar roots en het belang van culturele herinnering in haar muziek.

‘Nona’ is een oprecht eerbetoon aan Olivia’s grootmoeder, Joan H. Martin, en reflecteert op haar diepgaande invloed en de aangrijpende omstandigheden rond haar overlijden tijdens de begindagen van COVID-19. Dit nummer navigeert door de complexe emoties van verlies, afstand en het verlangen naar afsluiting, met als doel troost te bieden aan de rouwende dierbaren te midden van ongekende tijden. ‘East Wind’ reflecteert Olivia’s reflecties op het mondiale landschap en haar persoonlijke introspecties op haar rol daarin. Deze compositie nodigt luisteraars uit voor een meditatieve reis door de stromingen van verandering, en weerspiegelt de gedeelde ervaringen van onzekerheid en veerkracht in het licht van mondiale uitdagingen.

‘Savoring the Rain’ biedt een kijkje in de intieme momenten die Olivia en haar man in hun serre delen, waarbij ze het simpele plezier vieren van regen op een glazen plafond. Deze vreemde meter bossa nova ontstond spontaan en symboliseerde het natuurlijke ritme en de harmonie van hun leven samen, en benadrukte de schoonheid van de rustige momenten in het leven. ‘Subtle Farewell’ is een introspectief stuk dat afscheid neemt van het verleden en tegelijkertijd de transformatieve reis van de afgelopen jaren omarmt. Het is een muzikale reflectie op de voortdurende cyclus van einde en begin, die de introspectieve en evoluerende aard van Olivia’s kunstenaarschap omvat.

“John John Joel en Joan” combineert konnakol op unieke wijze met een verhaal van serendipiteit en herontdekking. Dit nummer, afkomstig van een speelse avond met vrienden, onderging een transformatie om Olivia’s angsten en hoop tijdens de pandemie tot uitdrukking te brengen. Het afsluiten van het album met dit nummer symboliseert een volledige cirkel, waarin de samenwerkingsgeest van het project en de blijvende kracht van muziek om verbinding te maken en te genezen worden gevierd.

A Window Within is een levendig product van Foschi’s blijvende kunstenaarschap en haar reis door de veelzijdige uitdagingen van het leven. Voor degenen die niet alleen op zoek zijn naar muziek, maar ook naar een weerspiegeling van de reis van de ziel door tegenspoed en vreugde, biedt A Window Within van Olivia Foschi een harmonieuze mix van jazz die grenzen en tijd overstijgt en luisteraars uitnodigt naar een wereld waar elke noot spreekt van groei, introspectie, en de onbreekbare geest van de mensheid.


tracks:

1.    CAUGHT ME BY SURPRISE (By: O. Foschi; Arr.: Foschi/Zottarelli) 4:43
2.    PIECES OF CENTRAL PARK (By: O. Foschi; Arr.: Foschi/King) 4:11
3.    LIVE WITH IT (By: O. Foschi/M. Zottarelli; Arr.: Foschi/King/Zottarelli) 5:14
4.    CUN LA PRÉMA STËLA (By: D. G. C. Martuzzi/A. Spallicci; Arr.: Foschi/Zottarelli) 4:46
5.    NONA (By: O. Foschi; Arr.: Foschi/King) 4:31
6.    EAST WIND (By: O. Foschi; Arr.: Foschi/King/Zottarelli) 5:14
7.    SAVORING THE RAIN (By: O. Foschi; Arr.: Foschi/King/Zottarelli) 5:10
8.    SUBTLE FAREWELL (By: O. Foschi; Arr.: Foschi/King/Zottarelli) 4:36
9.    JOHN JOHN JOEL AND JOAN (By: O. Foschi; Arr.: Foschi/Zottarelli) 3:02