© Rootsville.eu

Özgür Hazar's Blues Syndicate (TR/B)
tiltle: Way Back Home
music: Blues
release date: 2024
info artist: Özgür Hazar's Blues Syndicate


© Rootsville 2024


Al heel wat jaren geleden kwam ik Özgür Hazar tegen in die iconische blueskroeg in Leuven waar hij me toen zijn album 'Sad and Blue' kwam te overhandigen. Enkele jaartjes en een pandemie later werd er een 'Blues Syndicate' aan de naam toegevoegd en deden ze zo maar meteen mee aan de 'Belgian Blues Challenge'. Een wedstrijd waar ze als laureaat uit kwamen en zo een jaartje later België kwamen te vertegenwoordigen op 'European Blues Challenge' in het Poolse 'Chrozów'.

Tot zover niets wereldschokkend al leverde het enkel concerten op festivals op. Vorig jaar stond hun versie van 'Özgür Hazar's Blues Syndicate' dan plotseling als 'XL' op de affiche bij de 'Hnita Jazz Club' te Heist-op-den-Berg met aan hun zijde enkel blazers uit onze Belgische jazzscene en net dit maakte het bijzonder om naar te luisteren. Het was toen 'Blues' met een plus en dit maakte het verleidelijk om ze te volgen.

Helaas bleek dit maar éénmalig te zijn maar de 'plus' bleef in hun blues doordat er gewerkt werkt aan een nieuw album. Dat album is er nu met als titel 'Way Back Home' met daarop 8 nieuwe nummers. Naast Özgür Hazar op vocals en gitaar bestaat het 'Blues Syndicate' vervolgens nog uit vocaal uithangbord Arianne Yaya, bassist Geert Zonderman, drummer Vincent Caers en master on the black & white keys Pieter Akkermans.

Toegeven ik heb ze dit jaar nog niet 'Live' kunnen beluisteren maar deze 'Way Back Home' doet toch het beste verhopen. Het werd een mix van blues, soulblues en zelfs een 'Tin Pan Alley' bluesje met 'Can't Missing You'. Openen doen 'Özgür Hazar's Blues Syndicate' met het easy laiback gebrachte 'Counting The Reasons'. Dat je veel, en ook veel betere blues komt te beluistern hoor je wanneer ze met 'Can't Blame The Blues' in doorwinterde Robert Cray grooves komen te brengen.

Het volgende soul aanvoelende en titeltrack 'Way Back Home' blijft een beetje ingetogen waarna ze het al swingend verder zetten met een duet op 'Downtown Philly'. Met 'Mama He Treats Your Daughter Mean' kruipt Arianne een beetje in de huid van een Rhythm 'n Blues legende Ruth Brown, die het nummer in 1958 de charts in kwam te zingen. 'Holy Man' brengt ons dat het steverige werk uit de 'Blue and Sad' periode alvorens af te sluiten met het front porch bluesje 'Footsteps'.

tracks:

01. Counting The Reasons
02. Can’t Blame The Blues
03. Way Back Home
04. Downtown Philly
05. Can’t Stop Missing You
06. Mama He Treats Your Daughter Mean
07. Holy Man
08. Footsteps