© Rootsville.eu

Philip Weberndörfer (D)
tiltle: Tides
music: Jazz
release date: august 23, 2024
label: Shifting Paradigm Records
info artist: Philip Weberndörfer
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


De uit Duitsland afkomstige Philip Weberndoerfer is een gitarist en componist, die wordt afgeschilderd als een vindingrijke visionair met een zeer expressieve maar toch gevoelige en ingewikkelde stem op het instrument. Geïnspireerd door zowel Europese klassieke als zigeunermuziek en met een diepe liefde voor het American Songbook, zijn composities lijken op een diepgaande verkenning van kleurrijke soundscapes zonder stilistische grenzen. Gebaseerd op een passie voor fragiele harmonische structuren, wordt de klank van zijn ensemble ook gekenmerkt door het geven en nemen tussen akkoordcomplexiteit en de prachtige eenvoud van soulvolle melodieën.

Sinds zijn aankomst in New York in 2016 levert Philip gestaag een bijdrage aan de jazzscene als bandleider en sideman. Hij heeft opgetreden op gewaardeerde muzieklocaties door de hele stad, waaronder Blue Note, Cornelia Street Cafe, Club Bonafide, Rockwood Music Hall, The Atlantic, LIC Culture Lab, Chelsea Table&Stage, City Vineyard “Voices on the Hudson”, Cafe Bohemia, Duits Consulaat-Generaal NYC en meer. Hij had ook de eer om Duitsland te vertegenwoordigen op het “Blue Note Jazz Festival” in samenwerking met het Consulaat-Generaal van Duitsland.

Philip groeide op op het Beierse platteland en nam een ​​onverwachte wending toen hij op zevenjarige leeftijd ternauwernood een verkeersongeval overleefde, waarbij hij werd aangereden door een vrachtwagen. Door de botsing liep hij ernstig hoofdletsel op, waardoor hij niet in staat was veel reguliere activiteiten uit te voeren, wat volgens hem veel voorkomt in de opvoeding van een jong kind. Omdat hij alle inspanningen moest vermijden die een nieuw trauma aan het hoofd zouden kunnen veroorzaken, stopte Philip met voetballen en zwemlessen en pakte hij de gitaar op, wat de poort naar muziek opende en een grote impact zou moeten hebben op zijn toekomstige pad.

Philip begon klassieke gitaar te spelen en ging jazz studeren bij de vooraanstaande Duitse gitaristen Helmut Kagerer en Paulo Morello. Hij studeerde af met een artistiek diploma, een diploma voor muziekpedagogie en een masterdiploma aan de Universiteit voor Muziek in Neurenberg. Daarnaast studeerde hij in verschillende masterclasses bij Pat Martino, Peter Bernstein, Ben Monder, Jack Willkins, Paul Bollenback, Jesse Van Ruller, Karl Ratzer, Jovinho Santos Neto, Dick Oatts, Aaron Goldberg, Bob Mintzer, Kenny Werner en nog veel meer. Op 26-jarige leeftijd aanvaardde Philip een baan als docent jazz en populaire gitaar aan de Muziekuniversiteit van Neurenberg.

In 2013 onthulde een andere gebeurtenis met betrekking tot zijn hoofd een pad dat Philip niet noodzakelijkerwijs had verwacht. Als gevolg van het ongeval bracht een jaarlijks onderzoek schaduwen in de frontale sinussen van zijn hoofd aan het licht, die invasieve procedures vereisten. Op de dag van de operatie bleek echter uit de laatste routine-inspectie dat de schaduwen op wonderbaarlijke wijze waren verdwenen. Nadat hij al de tijd had genomen om les te geven en op te treden, besloot Philip dat open raam te gebruiken om een ​​langetermijndroom in te halen en boekte hij de volgende vlucht naar NYC. Daar kreeg hij de kans om gitaarlegende Pat Martino te ontmoeten, die een veelvoud had destijds verblijf in Birdland. Tijdens een lange bijeenkomst in het Ameritania Hotel speelden ze veel gitaar en discussieerden ze over muziek, gezondheid en het belang van voeding met betrekking tot hoofdtrauma.

Pat was ook een van de mensen die Philip aanmoedigde om de oceaan over te steken en naar New York te komen. “Je moet het proberen!”, zei hij. Na deze woorden gaf Philip zijn baan aan de universiteit op en liet hij zijn comfortabele situatie achter zich, met regelmatige optredens bij lokale theaters, gerenommeerde orkesten en zijn eigen ensembles, om een ​​sprong in het diepe te wagen en zich hals over kop in de competitieve jazzscene van New York City te storten. slechts een toeristenvisum. Door volhardend naar de sessies te gaan tot 4 uur 's ochtends en met de steun van gevestigde muzikanten uit de scene, kreeg Philip zijn O1 - Artist Visa goedgekeurd na slechts drie maanden in de stad te zijn geweest.

tracks:

1. Little B’s Poem - 5:36
2. Low Gravity - 9:04
3. Peace Of Constance - 7:07
4. My Ideal - 8:37
5. Salted Sweets - 8:46
6. Suspense And Certainty - 5:04
7. Simple Task - 7:05
8. The Gypsy - 5:17
9. One Of These Days - 4:20