© Rootsville.eu

Planet D Nonet (US)
tiltle: Echoes of Harlem
music: Jazz
release date: july 19, 2024
label: Eastlawn Records
info artist: Planet D Nonet
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024

 

Echoes of Harlem: A Salute to Duke Ellington Vol 2. is een oprecht eerbetoon aan de legendarische Duke Ellington en volgt het enorme succes van het vorige album van Planet D Nonet, Blues to Be There: A Salute to Duke Ellington.

Blues to Be There: A Salute to Duke Ellington (2023) presteerde uitzonderlijk goed, bereikte nummer 16 in de JazzWeek-hitlijst en overtrof het vorige record van PD9 met hun Strayhorn-cd, die piekte op nummer 17 in 2016. Het album stond ook bovenaan het Roots Music Report. Jazz en Big Band Jazz Chart gedurende drieëntwintig opeenvolgende weken met een piek op nummer 1 in beide hitlijsten. Het album stond ook 15 weken in de NACC Top 30 Jazz Chart, met een piek op nummer 1 in het algemeen.

De opname kreeg veel airplay en verscheen op nationale ‘Best of’-lijsten, waaronder ‘THE TOP JAZZ RECORDINGS OF 2023’ van de in LA gevestigde schrijver Scott Yanow, de Top 200 van 2023 van het Michigan Roots Music Report (#4) en Eric Hines’ WNMC Radio. lijst (#1). JazzWeek plaatste het op # 55 in hun top 100 van het jaar, terwijl de NACC-hitlijst het op # 11 plaatste voor de eindejaarslijst. Meest recent werd het vermeld in de top 30 van 2023 op CJAM-FM's 'The Freedom Principle'. Mike Stratton van WKAR in Lansing, MI nam het op in zijn top tien voor 2023, en Paul Donovan van KUVO in Denver plaatste het op nummer 7 in zijn top tien voor 2023.

Een organische evolutie van deel 2. Tijdens het toeren voor de vorige cd bleef Planet D Nonet nieuwe hitlijsten aan hun repertoire toevoegen, zich realiserend dat ze afgelopen zomer genoeg materiaal hadden voor deel 2. Het project evolueerde organisch, met enkele nummers uit de film “ Anatomy of a Murder”, uitgevoerd tijdens een speciale tournee door het Upper Peninsula van Michigan, waar Duke zelf ooit speelde. De optredens van James O’Donnell met de East Side Rhythm Rascals inspireerden de opname van ‘Echoes of Harlem’ en ‘Azalea’, gearrangeerd door Jeff Cuny. Samenwerkingen met Andrew Homzy en Jeff Cuny brachten “Rocks in my Bed” uit de Ellington-collectie in het Smithsonian, met de zang van Camille Price.

Tbone Paxton levert een pittige vertolking van “Caravan” met een head-arrangement van hun live-optredens. Rick Steiger stelde ‘La Belle Plus Africaine’ voor, waarin Duke’s moderne composities tegen het einde van zijn carrière werden gepresenteerd. Trevor Lamb arrangeerde dit nummer, met als hoogtepunt een speciale foto van hem met Ellington-bassist John Lamb. Dit project was een diepgaande ervaring, waarbij historische eerbied werd gecombineerd met persoonlijke connecties en hedendaagse interpretaties.


tracks:

1) Happy Anatomy
2) Flirtibird
3) Rocks in My Bed
4) Echoes of Harlem
5) Addi
6) Blood Count
7) Juniflip
8) Azalea
9) La Belle Plus Africaine
10) Caravan
11) Frustration
12) I’m Gonna Go Fishin
13) Happy Reunion
14) The Shepherd (Who Watches Over the Night Flock)
15) Sophisticated Lady