© Rootsville.eu

Rachel Z (US)
tiltle: Sensual
music: Jazz
release date: march 29, 2024
label: DOT Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Rachel Z

© Rootsville 2024


Rachel Z is een gerenommeerde, virtuoze pianist, toetsenist, componist en elektronische muzikant met een met sterren bezaaid cv en 13 platen als leider. Als artiest heeft Rachel Z een lange carrière achter de rug bij Wayne Shorter, Peter Gabriel, Mike Mainieri en Steps Ahead, en Stanley Clark, wiens invloed ze allemaal met zich meedraagt. Alsof deze overvloed aan genialiteit nog niet genoeg is, is de partner van Rachel Z in het leven en de muziek de legendarische Omar Hakim, wiens discografie zich uitstrekt over onder meer Weather Report, Daft Punk, Miles Davis, John Scofield, Bruce Springsteen, D'Angelo, Sting, en Foo Fighters, naast een lijst van anderen die eindeloos lijkt te duren. De opkomende bassist Jonathan Toscano is een veelgevraagde bassist in de NY-scene voor zowel akoestische als elektrische bas en is een krachtige kracht geweest bij de ontwikkeling van het triogeluid. Combineer dit met het tweede trio van Rachel Z, bestaande uit percussionist Mino Cinelu (Miles Davis, Sting) en bassist Matt Penman (Joshua Redman, Kurt Rosenwinkel), en een prominent optreden van bassist Tony Levin (Peter Gabriel, King Crimson), en het einde Het resultaat is een meesterwerk van genialiteit en kunstenaarschap, bekend als Sensual. Sensual belichaamt de schoonheid van familie, relaties en de kunst om de volheid van het leven met elk zintuig te ervaren. Sensual is een sonische liefdesbrief van Rachel Z aan haar man en de muzikanten in haar leven die hechter zijn geworden dan bloed. jazz en rock die zo integraal in haar leven zijn geweest.

Sensual werd tegelijkertijd geboren uit schoonheid en liefdesverdriet. De afgelopen jaren verloor Rachel Z haar beide ouders: een levensveranderende reeks gebeurtenissen en herdefiniërende momenten in zichzelf. Vervolgens werd haar wereld als muzikant opgeschud toen de grote Wayne Shorter overleed - een van haar belangrijkste mentoren met wie ze meer dan een jaar samenwerkte om de Grammy-winnende opname Highlife te maken. Rachel worstelde met haar muzikale identiteit op een manier die verandering afdwong en “een soort onthechting van traditionele jazzwaarden en de verwachtingen van anderen”. Nu haar ‘jazzvader’ en een van de grote architecten van de jazz er niet meer zijn, heeft ze zich ertoe aangezet een ‘stand-alone-spirit’ te ontwikkelen door middel van liefdevolle vriendelijkheid, eigenliefde, meditatie en dankbaarheid. Ze creëerde een focus op de schoonheid die zo altijd aanwezig was om haar heen.

De titel van het album, Sensual, is ontleend aan de overpeinzingen van Rachel Z over het ervaren van de levendigheid van het leven. "Pure sensualiteit is grenzeloos", zegt Rachel. “Elk zintuig stelt ons in staat ons te concentreren op het grenzeloze potentieel voor vreugde en aanwezigheid in het nu.” Door de jaren heen is Rachel Z tot zichzelf gegroeid, als kunstenaar met een diepgaande en verfijnde identiteit. Nu brengt ze die artistieke identiteit in contact met de muzikale persoonlijkheden van degenen met wie ze het dichtst in de buurt staat, waardoor ze een collaboratieve kunst creëert die geest, ziel en zintuigen samensmelt. De muziek van Sensual en de creatie ervan weerspiegelt dus de ervaring van sensualiteit zelf: ervaringsgericht, levend en wonderbaarlijk interpersoonlijk.

​De compositorische stijl van Rachel Z benadrukt de kunst van het gebruik van ‘magische’ harmonie om open sonische vlaktes voor improvisatie te creëren. De klankkleurcombinaties op Sensual accentueren deze elementen, namelijk haar kenmerkende, op maat gemaakte Fazioli-F228 akoestische pianogeluid. Rachel Z heeft haar klank verfijnd om vast te leggen wat zij beschrijft als een “razende low-end en zachte, prachtige una corde klank.” Het album als geheel onderzoekt het concept van het trio en wat het kan bereiken. Door verschillende iteraties van haar trio's te gebruiken, implementeert Rachel Z de nummers op het album als experimentele vignetten, die allemaal binnen het thematische oeuvre van Sensual vallen, om de veelzijdige output van het triogenre te laten zien.

Het titelnummer van Sensual is een toewijding van Rachel Z aan haar man, Omar Hakim, en is in veel opzichten een voorbeeld van het idee van trio-verkenning. Met Hakim op drums en Tony Levin op bas begint het nummer “Sensual” in één groove voordat het leidt naar een break-out improvisatiegedeelte over opzettelijk uitdagende harmonie. Ondanks de duidelijke complexiteit van dit gedeelte, stelt de hoeveelheid tijd die de band besteedt aan samenwerking hen in staat een gevoel van voorwaartse dynamiek te creëren zonder de delicatesse van het harmonische ontwerp in gevaar te brengen. Het nummer ‘What About The Kids’ is een maatschappelijk commentaar, waarbij gebruik wordt gemaakt van de kunstzinnigheid van Hakim’s drums en Matt Penmans bas om een oproep te orkestreren voor een stabielere wereld waarin toekomstige generaties kunnen gedijen. “De financiën binnen de muziekindustrie zijn onder druk komen te staan tegenover artiesten uit de middenklasse, van wie de meesten jonge mensen zijn”, reflecteert Rachel over dit stuk. “We moeten de toekomst van excellentie in muziek beschermen en een intergenerationeel mentorschap opbouwen rond het opbouwen van rijkdom door middel van kunst.” Het stuk ‘Bodhisattva’, waarvan de titel is ontleend aan de boeddhistische traditie van iemand die anderen helpt verlichting te bereiken, bevat de trioconfiguratie van Rachel Z, bestaande uit Hakim en Jonathan Toscano. In deze compositie roepen de muzikanten de luisteraar op om ‘aandacht te besteden aan het dienen van elkaar en het verheffen van alle mensen’. Terwijl acht van de negen nummers van het album originele composities van Rachel Z zijn, is het laatste nummer van het album een cover van het iconische ‘These Days’ van de Foo Fighters. Het stuk heeft een speciale plaats in de harten van Rachel Z en haar trio vanwege de tijd die Hakim doorbracht met spelen bij de Foo Fighters, wat des te meer werd benadrukt door het overlijden van hun drummer, Taylor Hawkins. Rachel Z’s arrangement van het stuk wordt beschreven als “een 15/8 tot 7/4 odyssee” die de integriteit van de originele melodie en flow behoudt. “We zijn de afgelopen jaren geïnspireerd door de gerichte veerkracht van de Foos”, zegt Rachel. “Dit is een muzikale jamverkenning van de verhalen van Dave Grohl die culmineert in een explosieve, emotionele drumsolo van Omar Hakim, die op zichzelf een eerbetoon is aan de overleden grote Taylor Hawkins.”


tracks:

  1. Save My Soul — 6:02
  2. What I Fear — 6:46
  3. Bodhisattva — 5:34
  4. Forgive Me — 4:10
  5. What About the Kids — 6:44
  6. Inamorata Enamorata — 7:38
  7. Shepard's Lullaby — 3:30 
  8. Sensual — 6:36
  9. These Days — 7:30