© Rootsville.eu

Randy Napoleon (US)
tiltle: The Door is Open (The Music Of Greg Hill)
music: Jazz
release date: february 23, 2024
label: OA2 Records
info artist: Randy Napoleon
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024


Gregg Hill is een van de meest interessante mensen die ik heb ontmoet tijdens mijn muziekreizen. Hij heeft tien levens geleefd. Gregg is de enige componist die ik ken die professioneel vrachtwagenchauffeur en CFO van een groot technologiebedrijf is geweest. Zijn geest is wijd open. Hij is overal voor in en zijn gevoel voor avontuur is aanstekelijk.

De compositie van deze muziek is een echte samenwerking. Gregg stuurt mij partituren met heel weinig instructies om maximale vrijheid van interpretatie mogelijk te maken. Hij heeft een diep vertrouwen. Ik gebruik zijn thema's bijna als schrijfaanwijzingen, ze inspireren introducties, baslijnen, reharmonisatie, ontwikkeling en contrapunt. De stem van Gregg klinkt in mijn oor terwijl ik schrijf en fluister: ‘Er is niets van tafel.’ Terwijl ik naar deze sessie terugluister, moet ik denken aan het oude Ouija-bordspel, waarbij geen van de spelers bewust de planchette beweegt. Deze muziek is op de een of andere manier noch van Gregg, noch van mij, het is een samensmelting van geesten.

Dit is onze tweede plaat met de kerngroep van Rick Roe, Rodney Whitaker, Quincy Davis en Aubrey Johnson. Rick Roe is het geheime wapen van Michigan. Toen ik in 1999 naar New York City verhuisde, ontmoette ik muzikanten van over de hele wereld. We zouden allemaal opscheppen over de muzikale culturen waar we vandaan kwamen. Mijn vrienden uit New Orleans, Washington D.C., Parijs, Rusland enz. speelden opnames voor mij van de katten van wie ze leerden. Ik luisterde beleefd en liet dan mijn troef vallen: Rick Roe!! Ik hield ervan om de ogen van muzikanten groot te zien worden van verbazing. Rick is een echte voortzetting van de pianoschool uit Detroit. Hij is een bebopmeester, met een unieke poëtische aanpak.

Net als Rick is Rodney Whitaker al bijna dertig jaar mijn leraar en inspiratiebron. Deze jongens hebben mij opgevoed. Rodney is een wereldwijd icoon als bassist en docent. Een groot deel van mijn filosofie en muzikale benadering komt voort uit het spelen met en praten met Rodney. Hij speelt met een diep dansbare beat en diepgaande aangrijpende lyriek. Zijn spel vangt het geluk en het verdriet van het leven.

Quincy Davis (QD) heeft mij altijd geïnspireerd met zijn vooruitstrevende muzikale visie. Ook is hij beïnvloed door Rodney en Rick, wij vier zijn uit hetzelfde hout gesneden. Ik ontmoette Quincy toen we allebei negentien jaar oud waren, en hij was nu al behoorlijk geweldig. Sindsdien is hij zich blijven verdiepen. QD heeft mij altijd beïnvloed om clichés te vermijden, te zoeken en uit te rekken. Zijn spel smeekt je om verder te gaan dan je denkt. We hebben een krachtige vriendschap en muzikale connectie.

Aubrey is een nieuwere vriendin voor mij, zij is het magische element dat de muziek in onvoorspelbare wateren brengt. Mijn muzikale achtergrond is Bebop en de Blues. Aubrey brengt een ander soort soulfulness in de mix. Contrast maakt muziek en het leven interessant. Aubrey zingt met Air and Fire. Ik werd aangetrokken door de emotionele eerlijkheid in haar muziek en stelde me onze geluiden samen voor. Soms schrijf ik teksten voor Aubrey, soms fungeert zij als een andere instrumentale stem. Haar brede muzikale inzicht geeft haar een grote gereedschapskist die het geluid van onze band uitbreidt.

Luchtvaartmaatschappijen zijn tegenwoordig ruig! Rodney kwam vast te zitten aan de oostkust voor onze eerste dag in de studio. Gelukkig heeft hij een leger jonge, meesterlijke bassisten opgeleid aan de Michigan State University, waar ik ook les geef. Ik heb een beroep gedaan op een van de beste: Lucas LaFave. Hij kwam op het laatste moment tussenbeide en “LaFaved” de dag. Lucas heeft het hart en de ziel van een bassist! Inspirerend.

Op vijf van de melodieën hebben we drie hoorns toegevoegd. Ik hou ervan om soundscapes te schrijven, en wat een geweldig palet was dit! Net als Rodney biedt mijn collega Michael Dease mij geweldige studenten om mee te werken. Ik vind het heerlijk om de jonge katten in mijn ding te brengen. Wat dacht je van trombonist Andrew Kim?! Hij was op deze date allemaal negentien jaar oud… Hij overtrof mijn hoge verwachtingen voor hem. Andrew is een ongelooflijk positief persoon en een toegewijde speler. We kunnen grote dingen verwachten van Andrew en Lucas.

De andere twee hoornisten zitten ook op onze faculteit bij MSU. Het is geweldig om in dit kleine stadje in het Midwesten te wonen en de beste spelers ter wereld als buren te hebben. Walter Blanding kwam bij onze faculteit na dertig jaar bij Wynton Marsalis en Jazz in Lincoln Center. Hij gaat elke keer voor blut. De energie die hij uitstraalt, tilt ons allemaal op. Ik geloof dat Anthony Stanco het volgende grote ding is in de jazztrompet. Je hoorde het hier voor het eerst. Taal, geluid, creativiteit, compositie: het gebeurt allemaal bij deze man. Slaap niet op Stank!

We hebben een ongelooflijke ingenieur hier in Lansing. Corey DeRushia is eigenaar van Troubadour Studios en is een belangrijk onderdeel van mijn creatieve proces geworden. Naast de beheersing van de technische kunst van het opnemen, heeft Corey een scherp muzikaal inzicht. Hij speelt een belangrijke rol bij het tot stand brengen van een complex project als dit. Zijn bos rood haar (ik noem hem “Ruddy Van Gelder”) en grote glimlach houden de zaken positief.

 

tracks:

1   The Lost Tune  7:34
2   The Door is Open   6:28
3   Escape to Cat Island   5:01
4   Motel Blues   5:52
5   Spa-Teneity   6:20
6   April Song   7:35
7   The Last Pop Tune   4:45
8   Skyline   5:34
9   Triple Play   4:10