© Rootsville.eu

Reverend Freakchild (US)
tiltle: Bare Bones
music: Blues
release date: june 21, 2024
label: Treated and Released Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Reverend Freakchild

© Rootsville 2024


De meest eerwaarde Freakchild opent zijn nieuwste en 18e album, Bare Bones, met het aanbieden van de filosofische track ‘All I Got Is Now’, met een tekst die de toon zet voor de muzikale gedachten die volgen – een oefening in bluesy boeddhisme en andere mystieke geneugten.

Maar dat is slechts een fractie van de lyrische output op Bare Bones, die allemaal voortkomt uit de vruchtbare Een buitenissige geest, die onophoudelijk bezig lijkt te zijn met erudiete verhelderingen van de mysteries van het leven via muziek. De magische mysterietours van zijn teksten vloeien gemakkelijk van delicaat naar desolaat, maar faalt nooit te fascineren. De eerwaarde heeft gezegd dat hij een boeddhist is, maar beschouwt muziek als zijn religie. Beide blues en boeddhisme, zegt hij, kunnen worden gezien als manieren om de realiteit en de waarheid van de mens onder ogen te zien lijden: “Ik zoek transcendentie door middel van zang.”

Voor deze Bare Bones-transcendentie heeft de Rev de negen nummers van zijn album uit 2023, Songs Of Beauty For Ashes Of Realization, en bracht de meer experimentele muzikale sfeer terug naar een solo-akoestiek poging. De sessie werd live opgenomen zonder bewerkingen in de Chattanooga Public Library Studios, waardoor het zo is zo dicht mogelijk bij een muzikale stroom van bewustzijn.

Na het openingsnummer neemt “Dial It In” ons mee op pad, neuriënd van het liedje. De raspende zang van The Rev voegt een wereldvermoeidheid toe elegantie hier en overal, aangewakkerd door zijn scherpe akoestische werk, allemaal lekker op smaak gebracht met de blues.
Het introspectieve ‘All Across America’ vraagt: Is that me in the mirror, oh lord, what have I become. Yes, I do believe that’s the dude that I’ve been running from.”

De schuifelende eigenzinnigheid van ‘Hippy Bluesman Blues” klaagt over een slechte Frisco-trip. “Amsterdam Blues” wordt tweemaal hernomen, nadat het voor het eerst verscheen op het debuutalbum van Rev uit 2001, “Blues& Spiritualiteit.” Hij maakt een spirituele reis voor seculiere genoegens. De gitaar het werk had makkelijk uit de Delta kunnen komen. “Tears Of Fire” biedt een melancholische boodschap ritmische gitaar. ‘Skyflower’ is net zo delicaat als de naam. Het bluesachtige getextureerde “Don't Miss Nothing 'Til It's Gone” is een onverschrokken, desolaat lyrisch portret.

Het album wordt afgesloten met de respectvolle originele en zeer respectabele solo-akoestische versie van 'Keep On Truckin'”, geïnspireerd door de legendarische bluesman Blind Boy Fuller en de psychedelische tekstschrijver Robert Hunter: “Keep on Truckin’ - like that old doo-dah man / Keep on Truckin’ .

tracks:

01 All I Got is Now
02 Dial It In
03 All Across America
04 Hippy Bluesman Blues
05 Amsterdam Blues
06 Tedars Of Fire
07 Skyflower
08 Don't Miss Nothing 'Til It's Gone
09 Keep On Trucking