© Rootsville.eu

Richard Wilkins (US)
tiltle: Empty Seats
music: Blues
release date: mei 24, 2024
info artist: Richard Wilkins
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2024


De uit Portland Oregon afkomstige blueszanger/songwriter Richard Wilkins viert de release van zijn nieuwe album ‘Empty Seats’. Het is twee jaar geleden sinds Wilkins voor het laatst “Life’s for Livin'” opnam. Wilkins speelt zowel basgitaar als tenorsaxofoon en wordt begeleid door een illuster ensemble met onder meer drummer Jimi Bott van de Fabulous Thunderbirds en de Mannish Boys; Paul Brainard, gitaar, lapsteel en trompet; en LaRhonda Steele, achtergrondzang. Wilkins heeft podia gedeeld met Muddy Waters, Eric Clapton, John Bonham, Lightning Hopkins, Johnny Winter en nog veel meer.

Het nieuwe album opent met een kort traditioneel Iers deuntje van 27 seconden. “Coming in for a Landing” is het eerste nummer waarop we Wilkins horen zingen: “I’ve been riding so long…coming in for a landing… mama don’t you pass me by”; Brainard zit op de lapsteel, terwijl Brian Harris piano speelt. “Rainy Sunday Morning” bevat Brainard, achtergrondzanger Steele en Ed Neuman op orgel. Het titelnummer “Empty Seats” is een eerbetoon aan wijlen Stevie Ray Vaughan met Piper Bott op orgel.

“Daylight Train” in de prachtige stem van Wilkins met blazers van Joe McCarthy, en een geweldige lapsteel-solo van Brainard, “woonachtig in Mill Valley, werd ik verliefd op een meisje dat ze Cocaine Sally noemden… en op een dag liet ze me staan...in de regen". Op “Monterey” vraagt ​​bassist Wilkins zich af “wat kan een jonge man doen?”. Op “Pamela” laat Wilkins ons opnieuw een geweldige zang horen met Piper Bott op piano. “Somebody”, is een cover van een nummer van Rod Piazza, “somebody got my baby getting weird…somebody stal my love from me”, met een geweldige saxofoonsolo van Wilkins, en Brian Harris op piano.

Hiernaz volgt “Crossroads of Love”. “Minstrel Boy/Song for Ireland” is prachtig gezongen, het is een medley die twee van Wilkins’ favoriete Ierse en Schotse liedjes combineert met een paar geweldige saxsolo’s. “Memphis Diamonds” bevat Futoshi Morioka, gitaar, terwijl Kevin McIntyre de achtergrondzang verzorgt. “Rock This House” is weer een cover, dit keer van de Hollywood Fats Band. “Sober Life” is een autobiografisch verhaal, Wilkins zingt “vele jaren geleden was ik een gebroken man, maar ik verliet die oude barkruk … het nuchtere leven is het beste leven dat ik ken”, opnieuw met nog een saxsolo. “Will Ye No Come Back Again” is wederom een ​​traditioneel deuntje dat dit prima album afsluit.


tracks:

01 Duncan McGillvray
02 Coming In For A Landing
03 Rainy Sunday Morning
04 Empty Seats
05 Daylight Train
06 Monterey
07 Pamela
08 Somebody
09 Crossroads Of Love
10 Minstrel Boy/Song For Ireland
11 Memphis Diamonds
12 Rock This House
13 Sober Life
14 Will Ye No Come Back Again