© Rootsville.eu

Rick Estrin & The Nightcats (US)
tiltle: The Hits Keep Coming
music: Blues
release date: 2024
label: Alligator Records
info artist: Rick Estrin & The Nightcats

© Rootsville 2024


Het begin in 1973, maar eerlijk gezegd al veel vroeger. Het was toen hij op 12-jarige leeftijd aan Brother Ray werd voorgesteld dat het voor Rick Estrin allemaal begon. Na diverse omzwervingen en het delen van het podium met namen als Lowell Fulson en ZZ Hill en later ook Sam Lay en Eddie Taylor dat Rick in 1973 Charlie Baty (1953-2020) op zijn crossroads tegen kwam en het meteen klikte.

'Little Charlie & The Nightcats' waren geboren en het zou een samenwerking worden van 30 jaar tot Charlie besloot om na jaren van touren over de ganse wereld het wat rustiger aan begon te doen. Van 1987 met 'All The Way Crazy' tot 2005 met 'Nine Lives' bleven Charlie Baty en Rick Estrin trouw aan 'Alligator Records'. Ook toen daarna 'Rick Estrin & The Nightcats' werden geboren bleven ze in 2009 met het album 'Twisted' trouw aan dit huis.

Zes albums later is er nu bij 'Alligator Records' de uitgave van hun nieuwste album 'The Hits Keep Coming'. Samen met Kid Andersen, Lorenzo Farrell en showbeest Derrick "D'mar" Martintrok Rick Estrin ook nog enkele special guests aan bij het maken van dit album. Namen als Jerry Jemmott, Sons Of The Soul Revivers, Quique Gomez, Lisa Leuschner Andersen, Charlie Musselwhite, Marty Dodson, Bob Welsh en Boopsy Callinz werd het zo een bezetting om van te gaan dromen.

Op deze 'The Hits Keep Coming' vinden we 12 track terug en openen Rick Estrin en zijn katjes met 'Somewhere Else'. Voor Rick Estrin betekent 'The Circus Is Still In Town (The Monkey Song)' heel veel voor hem. Het nummer heeft een catchy hook, een aanstekelijke groove en ironisch genoeg een grimmig onderwerp. Geproduceerd door Kid Andersen in zijn legendarische Greaseland USA-studio in San Jose, Californië, legt het album de chemie en magie van de band vast in wat zeker een van hun sterkste en meest urgente releases tot nu toe is. The Hits Keep Coming is moderne blues op zijn krachtigst, intens en leuk op de juiste plaatsen, terwijl Rick Estrin & The Nightcats twaalf groove-heavy, keiharde nummers afleveren, waaronder tien geschreven of mede geschreven door Estrin en twee verrassende covers zoals 'Everybody Knows' van de meesterlijke songwriter Leonard Cohen.

Door de jaren heen heeft Estrin in totaal zeven Blues Music Awards gewonnen, waaronder prijzen voor Song Of The Year, Traditional Male Blues Artist, Instrumentalist-Harmonica en tweemaal de prestigieuze Band Of The Year (voor Rick Estrin & The Nightcats). De band heeft opgetreden op festivals en concertpodia van San Francisco over Chicago tot New York, en overal daartussenin. Ze hebben uitgebreid getourd in bijna elk land van Europa, maar ook in Australië, Turkije, Rusland en Zuid-Amerika.

Volgens de woorden van Rick Estrin is dit album het beste wat hij samen met deze band heeft gemaakt sinds 1970 en dat kan al tellen.

tracks:

1. Somewhere Else 3:57
2. The Hits Keep Coming 4:59
3. The Circus Is Still In Town (The Monkey Song) 3:51
4. Everybody Knows 3:42
5. I Finally Hit The Bottom 5:10
6. Diamonds At Your Feet 4:01
7. 911 2:50
8. I Ain’t Worried About Nothin’ 3:45
9. Learn To Lose 3:22
10. Sack O’ Kools 4:10
11. Time For Me To Go 4:29
12. Whatever Happened To Dobie Strange? 4:39