© Rootsville.eu

Rick Vito (US)
tiltle: Cadillac Man
music: Blues
release date:march 22, 2024
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Rick Vito

© Rootsville 2024


Rick Vito is een Amerikaanse gitarist en zanger. Hij maakte deel uit van Fleetwood Mac tussen 1987 en 1991. Vito nam het roer over als leadgitarist nadat Lindsey Buckingham de groep had verlaten. Hij is vooral bekend om zijn blues- en slide-gitaarstijl, met invloeden van onder meer Elmore James, Robert Nighthawk, B.B. King, Alvino Rey, Les Paul, George Harrison en Keith Richards.

Op zijn nieuwste album, Cadillac Man, bevat Rick Vito een nummer met de titel “You Can't Stop a Guitar (from playng the blues).” Dat zou zomaar het motto van Vito kunnen zijn lange en succesvolle muzikale carrière, en het is zeker het welkome thema van de Het eerste album van een Grammy-genomineerde gitarist in vijf jaar.

Vito is waarschijnlijk het meest bekend door zijn rol in de legendarische supergroep Fleetwood Mac van 1987-1991, toen hij het rootsy bluesgevoel van de band nieuw leven inblies vroege jaren. In 2008 werkte hij samen met Mick Fleetwood om de Mick te vormen Fleetwood Blues Band en werd in 2010 genomineerd voor een Grammy in the Best Traditional Blues-categorie als artiest en producer voor het album Blue Again.

Vito’s unieke slide- en leadgitaarwerk heeft honderden opnames verbeterd en optredens van legendarische artiesten als Bob Seger, Bonnie Raitt, John Mayall, Albert Collins, John Prine en nog veel meer. Seger riep zijn slide-gitaar solo op het nummer 'Like A Rock', 'de meest spectaculaire solo die ik ooit heb gehoord.' Dat is de solo die enorme bekendheid kreeg als de gitaarstem op een Chevrolet vrachtwagencommercial die liep van 1991 tot 2004.

Vito brengt sinds 1992 soloalbums uit, en Cadillac Man is zijn eerste sinds Soulshaker uit 2019. Deze release van een tiental nummers pronkt met zijn angstaanjagende slide-techniek, zijn songwritingvaardigheden met wat vers nieuw materiaal, een welkom duik terug in zijn muzikale verleden en één magische cover.

Het album glijdt open met een heerlijk minuutje lekker gitaarwerk op de stevige plaat shuffle van ‘Love Crazy Baby’, met halverwege nog een sprankelende solo, met een solide voorbeeld van wat er op de nummers aankomt. Het volgende is 'It's Two A.M.', van Vito WC. Handy Award-winnend Lied van het Jaar uit 2001, destijds gezongen door Shemekia Copeland. Het titelnummer tuft automatisch verder met Chuck Berry-achtige gitaarlicks een lief klein roadtripje oproepen.

Het exotische ‘Little Sheba’ verwijst naar een vrouw met veel mysteries: ‘Ze loopt als een engel met een duivel erin / Ik probeer je een geschenk te maken van een doodzonde. De het vloeiende instrumentale “Bo In Paradise” volgt met zijn eigen beklijvende melodie. De plechtige ballad “Crying At Midnight” vertraagt de boel met een soulvolle vocale wending.

De gemakkelijk schommelende “Barbeque’n Baby” bereidt een hapje glijbaan. De enige dekking op het album staat Vito's ronduit schitterende instrumentale interpretatie van het evangelie nummer ‘Just Another Day’ van Sam Cooke en de Soul Stirrers. “River's Calling” vloeit zachtjes mee terwijl Vito's zang een duet vormt zichzelf in een aangrijpende klaagzang terwijl zijn gitaar zachtjes huilt. Vito's pezige gitaar benadrukt "You Can't Stop A Guitar (From Playing The Blues)” Zijn uitgebreide gespierde solo's demonstreren treffend de waarheid van de titel. De serene instrumentale afsluiter ‘Sliding Into Blues’ is een meesterwerk in slide, waarbij alle puurheid van Vito's magische gitaar in één sublieme emotionele finale wordt gegoten stelling. Cadillac Man is een prachtige getuigenis dat je een auto niet kunt tegenhouden gitaar van het spelen van de blues.