© Rootsville.eu

Robert Vincent (UK)
tiltle: Barriers
music: Americana
release date: june 21, 2024
label: Mattan Records (Tirthy Tigers)
info artist: Robert Vincent


© Rootsville 2024


Vincents derde LP, de veelgeprezen ‘In This Town You’re Owned’, werd uitgebracht door Thirty Tigers begin 2020 en liep regelrecht in een wereldwijde pandemie terecht. Ondanks vastgelopen promotieplannen en tours, het record resoneerde genoeg om de Americana te winnen Music Association UK’s ‘Album of The Year’-prijs voor 2021. Kritisch ontvangen bijval, de plaat stond ook op nummer 2 in de Britse Americana Charts en American Songwriter Magazine noemde het in de top 20 albums van 2020.

Ik moest als kunstenaar proberen de positieve kanten te benutten”, zegt Robert als hij terugdenkt aan de ervaring
van afsluiting. “Ik had al jaren en de lockdown geen enkele vrije tijd gehad om op te treden gaf me de tijd voor een beetje reset en om me af te vragen waar ik muzikaal stond persoonlijk". Het was Vincents krachtige en soulvolle stem die acolieten aantrok als Bob Harris, Paul Carrack en Mary Chapin Carpenter.

In 2016 kende Harris Robert de zijne toe ‘Emerging Artist’ van het jaar-prijs tijdens de eerste UK Americana Awards-show Vincent beschrijft Vincent als “absoluut magnetisch” en “the real deal”. In 2018 volgde de release van ‘I’ll Make the Most of My Sins’ (AMAUK Album van het jaar 2018) Robert
werd uitgenodigd om op te treden op de BBC ‘Old Grey Whistle Test, For One Night Only’ het sluiten van de voorstelling. Het was deze prestatie die hem naar nummer 1 en 2 zou brengen de iTunes Album- en Singles-hitlijsten.

Met behoud van zijn status als een van de meest geprezen stemmen in de Britse Americana-rock scene vertegenwoordigen de nieuwe nummers van Robert een echte bocht naar links voor een artiest die er klaar voor is iets meer. Het nieuwe album “heeft een meer intiem geluid”, zegt Robert. “De liedjes begonnen krijgen vorm tijdens de lockdown tot en met 2022 en komen voort uit persoonlijke testen ervaringen, in plaats van het sociale commentaar van het laatste album. Dit is een erg innerlijke reeks liedjes, maar ik denk dat het zal resoneren met mensen die hun eigen demonen onder ogen zien.’

Op de eerste single van het album, ‘The Insider’, stond de veelgeprezen acteur David Morrissey in de video, waarin hij de hoofdpersoon speelt, met Vincent het twijfelachtige domme minpuntje in de geest van de despoot. Zelfs als hij zijn eigen persoonlijke gevechten onderzoekt Vincent verlaat het rijk of de metafoor van sociaal-politieke kwesties niet helemaal. Vincent wordt wel de ‘scouse Bruce Springsteen’ genoemd en daar klinken echo’s van van veel van dezelfde thema’s die Springsteen onderzocht in ‘Darkness on the Edge of’ Town’, tevens zijn vierde album. Vincent doorbreekt de verlammende barrières die zijn opgebouwd tijdens een mislukte relatie wordt hij geconfronteerd met de woede en uitdagingen die dit met zich meebrengt staat sterk om te vechten voor een betere toekomst en persoonlijke waarheid. Als tweede single uit op het album staat "Follow What You Love and Love Will Follow"

De intimiteit en introspectie van deze zich ontwikkelende reis op de nummers van het album is dat wel vastgelegd door de vaste hand en het scherpe oor van de bekroonde producer Ethan Johns wiens werk met Ray Lamontagne een echte toetssteen is voor Vincents eigen ambitie, zachtheid en eerlijkheid op Barriers. Johns mixt ook het album en verzorgt de zijne eigen begaafde instrumentatie. Vincents kernband (Anna Corcoran op piano, zang; Jim Kimberley, drums; Danny Williams, bas; Adrian Gautrey, gitaar, toetsen) staan ​​onder het toeziend oog van de ingenieur Jon Withnall (Coldplay, I Am Kloot) en speelde de muziek live in de studioverschuivingen en veranderingen op het album die ervoor zorgen dat je voet in Americana-rock blijft terwijl je beweegt
naar een meer Engels singer-songwritergeluid.

Robert blijft uitgebreid toeren en toont zijn veelzijdigheid als soloartiest en met een volledige band. Opmerkelijke optredens uit het verleden zijn onder meer 2023 Celtic Connections op Glasgow Theatre Royal met Mary Chapin Carpenter, showcaseoptredens bij Americana Fest in Nashville, Tennessee, ter ondersteuning van Roger Waters in Hyde Park, Rondleidingen met Paul Carrack en Duane Eddy. Voor dit jaar zijn er tours rond en na het album geboekt, waarbij de volmaakte en schroeiend eerlijke songwriting van deze getalenteerde artiest.

tracks:

1. The Insider
2. Barriers
3. Anywhere
4. The Hard Way
5. The Beast Inside
6. Lost Souls
7. Circumstance of Ignorance
8. Burden
9. Follow What You Love and Love Will Follow
10. Keeper of My Heart
11. You Were Standing Right Before Me
12. When We Dream