© Rootsville.eu

Rod Stewart with Jools Holland (UK)
tiltle: Swing Fever
music: Swing Big Band
release date: 2024
label: Warner Records
info artist: Jools Holland


© Rootsville 2024


Het is een combinatie die achteraf gezien onvermijdelijk lijkt. Rod Stewart begon aan het begin van de jaren 2000 met het zingen van standaarden, waardoor zijn uitstapje naar het Great American Songbook een vaste standaard werd. Jools Holland speelde vanaf het begin van zijn carrière vathouse-piano, waarbij hij al in Cool for Cats wat boogiewoogie op Squeeze-albums plaatste, waar hij mede-schreef en zong 'Hop, Skip, and Jump'. Holland werd later een ster op zichzelf als televisiepresentator en lanceerde in 1992 zijn langlopende muziekshow Later… With Jools Holland. Later nodigde hij muzikanten van alle pluimage uit op het podium, maar één artiest die nooit de studio betrad was Stewart - niet uit vijandigheid, maar uit omstandigheden.

De zanger maakte in 2023 een einde aan die situatie. Stewart probeerde na tien jaar origineel materiaal terug te keren naar de normen en raakte gefrustreerd door zijn resultaten, dus belde hij Holland uit het niets met de vraag of hij en zijn Rhythm and Blues Orchestra misschien geïnteresseerd om samen een record te breken. Holland herkende snel een gelijkgestemde en accepteerde het en het paar maakte Swing Fever, een plaat doordrenkt van jump blues, boogiewoogie en andere vormen van swingende R&B. Qua vorm is het niet ver verwijderd van de Great American Songbook-albums van Stewart, die over het algemeen vertrouwen op nummers die vóór het begin van de rock & roll zijn geschreven ("Good Rockin' Tonight", dat memorabel werd gecoverd door Elvis Presley, was een jump-blues geschreven door Roy Brown en gepopulariseerd door Wynonie Harris in 1947). In de uitvoering is het heel anders, dankzij Holland en zijn bigband.

Met een grote, schunnige branie zijn Holland en zijn band een ideale match voor een zanger die zo speels is als Stewart, waardoor hij de vrijheid heeft om te zwaaien, te scatten en te lachen van vreugde. Waar Rod op de albums van Great American Songbook vaak een beetje gemanierd en zelfs benauwd overkwam, zingt hij hier met een duidelijke grijns, met een vrolijk geluid dat wordt geëvenaard door de beukende piano van Holland en de grote, bruisende ritmes van de band. Er is een voelbaar gevoel van vreugde, allemaal afkomstig van de muzikanten die live in de studio werken: ze krijgen een kick van hun samenwerking en het is moeilijk voor de luisteraar om niet meegesleept te worden in de opwinding met hen.


tracks:

1. Lullaby Of Broadway (5:02)
2. Oh Marie (2:33)
3. Sentimental Journey (2:54)
4. Pennies From Heaven (2:58)
5. Night Train (2:56)
6. Love Is The Sweetest Thing (2:55)
7. Them There Eyes (2:24)
8. Good Rockin' Tonight (2:50)
9. Ain't Misbehavin' (2:26)
10. Frankie And Johnny (3:02)
11. Walkin' My Baby Back Home (2:18)
12. Almost Like Being In Love (2:39)
13. Tennessee Waltz (3:20)