© Rootsville.eu

Roger Kellaway (US)
tiltle: Live At Mezzrow
music: Jazz
release date: may 17, 2024
label: Cellar Music group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Roger Kellaway

© Rootsville 2024


Cellar Music Group en SmallsLIVE Foundation kondigen met trots de release van Roger Kellaway Live At Mezzrow op 17 mei 2024 aan. Dit nieuwe live-album viert het onnavolgbare geluid van een ondergewaardeerde compositorische meester die optreedt op het hoogtepunt van zijn kunnen, na zestig jaar van een krachtige muzikale carrière. Live opgenomen in de iconische Mezzrow jazzclub in New York City - pianist, componist en arrangeur Roger Kellaway roept adembenemende muzikale beelden op met selecties uit de songboeken van Miles Davis, Thelonious Monk, Billy Strayhorn en meer. Live at Mezzrow beschikt over een buitengewone line-up, waaronder Jay Leonhart op bas, Dennis Mackrel op drums en speciale gast Roni Ben-Hur op gitaar.

De grootste componisten, arrangeurs en improvisatoren hebben allemaal één belangrijke eigenschap gemeen: ze kunnen een verhaal vertellen. Of het nu met hun pen of met hun bijl is, de allerbeste van deze drie kampen graven diep naar binnen om hun persoonlijke waarheden naar buiten te brengen op een manier waar het publiek zich mee kan identificeren. Zelden kom je een kunstenaar tegen die een ware meester is in alle drie deze praktijken, maar dat is wel het geval bij Roger Kellaway.

Kellaway's geweldige productie begon in 1963 met zijn debuutalbum A Portrait of Roger Kellaway. Het ging verder met zijn vele jaren als arrangeur voor een diverse 'who's who' van muzikale grootheden, waaronder Melanie, Liza Minnelli en Carmen McRae - zijn werk als sideman met grootheden als George Harrison, Sonny Rollins, Stan Getz en Kenny Burrell. . Kellaway heeft meer dan 250 albums opgenomen en meer dan 20 filmmuziek gecomponeerd (met name voor de bewerking uit 1976 van ‘A Star is Born’).

Live At Mezzrow fungeert als een verbluffend document van Kellaway's geluid en muzikale gevoeligheden - ongetwijfeld gevormd door zijn jaren als arrangeur en filmcomponist. Zijn geluid is weelderig, dynamisch en verfrissend filmisch. In zijn soepele akkoordstemmen zijn strijkers- en hoornharmonieën te horen en in zijn rechterhand fluit-, saxofoon- of zangmelodieën. Dat wil zeggen: Kellaway benadert de piano als een orkest en elke muzikale sectie als een beweging.

Kellaway merkt op: “Ik voelde me zo vereerd dat ik de Living Masters-prijs 2023 van de SmallsLIVE Foundation heb ontvangen. Deze gelegenheid gaf mij de kans om naar het oosten te komen, en gewoon achterover te leunen en te spelen met mijn oude collega, Jay Leonhart op bas, en een muzikant die ik diep bewonder (nieuw in mijn trio) Dennis Mackrel op drums”. De pianist treedt al twintig jaar op in trio-setting met bas en gitaar - geïnspireerd door de grote trio's van Nat King Cole en Oscar Peterson. Het afwijken van die instrumentatie voor deze release zorgt voor meer vrijheid voor elk van de muzikanten, wat het duidelijke gemak en de conversatiestroom creëerde die kenmerkend zijn voor dit album. Kellaway vervolgt: “Als repertoire besloot ik vooral historische jazzstandaarden te kiezen waar ik altijd van heb gehouden … Ik nodigde gitarist Roni Ben-Hur uit als mijn speciale gast, en ik arrangeerde twee stukken geschreven door Ettore Stratta; “Pages of Life” en “Goedemorgen Bahia”.

Van de tijdloze melodieën van de composities van Miles Davis tot de originele composities van Kellaway, zoals 'All My Life', elk nummer op Live At Mezzrow straalt briljantheid en creativiteit uit. Het album wordt afgesloten met een boeiende vertolking van Billy Strayhorns klassieker ‘Take the A Train’, een passende afsluiting van een betoverende muzikale reis die plaatsvindt in New York City.
Roger Kellaway Live At Mezzrow is een bewijs van de blijvende creativiteit en erfenis van de artiest als een werkelijk meesterlijke pianist, arrangeur en componist - en toont zijn ongeëvenaarde vermogen om het publiek te boeien.

tracks:

  1. Try to Remember (3:08) - Harvey Schmidt & Tom Jones, CHAPPELL-CO INC ASCAP,GEMA
  2. All Blues (10:08) - Miles Davis, Warner Brothers/Sony/ATV
  3. Blue in Green (7:42) - Bill Evans / Miles Davis
  4. Pages of Life (6:27) - Ettore Stratta, Ettore Productions
  5. Good Morning Bahia (10:29) - Ettore Stratta, Ettore Poductions
  6. So What? (8:02) - Miles Davis, JAZZ HORN MUSIC CORP,  BMI, GEMA
  7. All My Life (5:56) - Roger Kellaway
  8. Straight No Chaser (8:25) - Thelonious Monk, Thelonious Music Corp.
  9. Take the A Train (11:33) - Billy Strayhorn, Tempo Music