© Rootsville.eu

Ruth Moody (Can)
tiltle: Wanderer
music: Singer-songwriter
release date: may 17, 2024
label: Blue Muse Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info band: Ruth Moody

© Rootsville 2024


Ruth Moody is een bekroonde singer-songwriter en multi-instrumentalist afkomstig uit Winnipeg, Manitoba. Haar buitenaards sopraanstem en haar geïnspireerde songwriting hebben bewondering gekregen de harten, geesten en oren van miljoenen luisteraars. Als soloartiest en oprichter en huidig lid van The Wailin’ Jennys, ze heeft er twee verzameld JUNO Awards en trad op om het publiek in uitverkochte zalen overal in vervoering te brengen de wereldbol.

Muziek stroomt door Ruths aderen. Een Canadese immigrant van de eerste generatie, haar vroege jaren bracht ze door op een geitenboerderij op het platteland van Manitoba, waar ze groeide op met zingen in harmonie met haar broer en zussen. Opgegroeid door een moeder van een meestermuzikant en een vader die Engels onderwijst, melodie en vers waren in haar gedachten getrouwd lang voordat ze ooit een gitaar oppakte. Op twintigjarige leeftijd doorkruiste ze de continent in een oud bruin busje met de wilde en ongetemde progressieve rootsband Scrüj MacDuck. Zij nooit stopte met bewegen en was in 2002 medeoprichter van The Wailin’ Jennys, en begon haar solocarrière in 2010. Ruths soloalbums The Garden en These Wilder Things werden lovend ontvangen door zowel fans als critici.

Haar samenwerkingen met de legendarische Mark Knopfler op These Wilder Things en zijn albums Privateering en Tracker bracht haar stem naar muziekliefhebbers over de hele wereld, en in 2015 trad ze op in Europa en Groot-Brittannië in legendarische zalen als The Royal Albert Hall, zowel in het voorprogramma als als gast in Marks band. Na Meeliftend op de wervelwind van shows en kansen die voortkwamen uit de samenwerking met Mark, pakte Ruth er een paar broodnodige vrije tijd om in 2016 een gezin te stichten.

Haar gloednieuwe album Wanderer is de kroniek van haar levensreis van de afgelopen tien jaar. Wanerer onderzoekt de emotionele reis van het moederschap, de vreugde en pijn van het leven, de mysterieuze en gecompliceerde dans van de liefde, en uiteindelijk het verlangen dat we allemaal voelen naar thuis, waar dat ook mag zijn. Het zelfgeschreven album, opgenomen in Sound Emporium in Nashville, werd gecoproduceerd door Moody en Dan Knobler (Allison Russell, Lake Street Dive) en gemixt door Tucker Martine (My Morning Jacket, First Aid Kit, The decemberisten). Moody bracht haar favoriete muzikanten samen en daagde zichzelf uit om aanwezig te zijn eerlijk mogelijk in haar optreden. Het resultaat is een transcendente verzameling van tien diep krachtige en
persoonlijke liedjes die de innerlijke wereld en omzwervingen van Moody weerspiegelen.

Vanaf de eerste noot wordt de luisteraar ondergedompeld in een weelderige en intieme wereld, verwelkomd door klanken die tegelijk klassiek, mysterieus en betoverend: open gestemde gitaren geïnspireerd door Moody’s helden Joni Mitchell en Laura Marling; stijgende pedaal staal; buitenaardse zang; ingewikkelde harmonieën; en de rijke echokamergalm van de legendarische Nashville-studio. Van de rusteloze, nostalgische energie van ‘Seventeen’, een waargebeurd verhaal over onbeantwoord liefde en een eerbetoon aan Moody’s geboorteplaats Winnipeg, aan het adembenemend mooie duet met collega Canadese rootsmuziek uitblinker Joey Landreth op ‘The Spell of the Lilac Bloom’, het album neemt de luisteraar mee een betoverende reis door tijd en ruimte. Het climaxtitelnummer ‘Wanderer’ belichaamt de ware geest van liefde en verbondenheid die we allemaal zoeken in het herhaalde slotkoor: “Love is Calling You Home”.

tracks:

1. Already Free (3:40)
2. Twilight (4:05)
3. The Spell of the Lilac Bloom (feat. Joey Landreth) (3:45)
4. Seventeen (3:50)
5. Michigan (3:45)
6. The Way Lovers Move (5:07)
7. Coyotes (3:23)
8. North Calling (2:45)
9. Wanderer (4:49)
10. Comin’ Round the Bend (4:07)