© Rootsville.eu

Sarah Hanahan (US)
tiltle: Among Giants
music: Jazz
release date: june 21, 2024
label: Blue Engine Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Sarah Hanahan

© Rootsville 2024


Sarah Hanahan presenteert met trots het debuutalbum Among Giants. Among Giants verschijnt op 21 juni 2024; de eerste single "We Bop!" wordt nu gestreamd op alle digitale platforms. Naast Sarah Hanahan (altsaxofoon) is er ook Marc Cary (piano), Nat Reeves (bas) en Jeff “Tain” Watts (drums).

Among Giants ziet dat Hanahan een krachtige ritmesectie samenstelt om een ​​onvergetelijk statement af te leggen dat haar aankomst in de mondiale jazzscene aankondigt. Het is ook een gepassioneerde verklaring van haar toewijding om de muziek vooruit te helpen en tegelijkertijd het verleden te eren. “Nieuwe stemmen hebben voortgeduwd en getrokken en geconceptualiseerd waar jazz vandaag de dag is, maar door dit alles is de bebop constant en relevant gebleven”, zegt Hanahan. “Dit is wat we de afstamming en de traditie noemen, en het was mijn inspiratie voor de plaat. Ik wil mijn respect betuigen aan mijn mentoren en aan de groten die mij zijn voorgegaan, maar ik wil ook laten zien wie ik ben en welke stem ik heb om bij te dragen aan deze lijn.”

Als afgestudeerde aan het Jackie McLean Institute of Jazz aan de Hartt School of Music van de Universiteit van Hartford, vereert Hanahan altlegende McLean en zijn acolieten, die een belangrijke inspiratiebron vormen voor haar debuutalbum. “Abraham Burton, Nat Reeves, Steve Davis en René McLean leerden me niet alleen spelen en de toewijding die nodig is om een ​​echte muzikant te zijn, maar ze leerden me ook waar muziek werkelijk over gaat. Ze leerden me wat muziek betekent en de zwaarte die elke noot met zich meedraagt. Ze benadrukten het belang van cultuur, spiritualiteit en het kennen van de traditie”, reflecteert ze.

Het werken met Reeves, Watts en Cary was een logische keuze voor Hanahan, die de repetities voorafgaand aan de plaat omschrijft als ‘ongelooflijk leuk en gemakkelijk’. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom: Reeves en Watts spelen al meer dan dertig jaar samen en hebben daarbij een revolutie teweeggebracht in de basdrum-lockup. En Marc Cary, geïnspireerd door zijn vele jaren bij Betty Carter en Abbey Lincoln, heeft een van de meest dynamische concepten ontwikkeld van het begeleiden en ondersteunen van een solist. “Terwijl we met z’n vieren werkten om mijn liedjes te leren en standaarden te spelen, droeg iedereen muzikale ideeën bij die uiteindelijk elk nummer vormgaven tot wat je op de plaat hoort. Ze leggen allemaal hun unieke individuele accenten, terwijl ze ook diepgaand naar elkaar luisteren en als één geheel spelen, wat deze plaat echt speciaal maakt”, beschrijft ze.

Among Giants bevat een zorgvuldig samengestelde mix van originelen en standaarden. Een van de hoogtepunten is ‘NATO’, een origineel van Hanahan, geschreven voor Nat Reeves. Het nummer omvat een energieke samensmelting van nieuw en oud, heeft een aanstekelijke energie en wat Hanahan een ‘prachtige boog in dynamiek’ noemt. Opener “Welcome” is wederom een ​​knaller. Oorspronkelijk opgenomen op het album Transition van John Coltrane, benadrukt ‘Welcome’ de spirituele kant van Hanahan’s spel. “Ik wil dat dit nummer mensen meeneemt op een reis, en ik denk dat we precies dat hebben overgebracht”, zegt ze. Eerste single "We Bop!" werd geschreven tijdens de pandemie en is een vast onderdeel geworden van de optredens van Hanahan. “Dit nummer is de afgelopen jaren op zoveel verschillende manieren gespeeld, en de manier waarop we het op het album speelden is compleet anders dan elke keer dat we het eerder speelden”, zegt ze. Een favoriet bij fans die haar shows vaak afsluit: "We Bop!" is een verkwikkende en feestelijke jam die het publiek regelmatig op de been houdt.

Hanahan wordt al geprezen door NPR's 'Youngbloods'-serie als een ster in wording en heeft haar naam op de kaart gezet door op te treden en te toeren met gerenommeerde muzikanten, waaronder Peter Martin, Dee Dee Bridgewater, Joe Farnsworth, Steve Davis en de met een Grammy bekroonde Mingus-bigband. Nu, met de release van Among Giants, deelt Hanahan haar eigen stem als een jonge ster die een revolutie teweegbrengt in het genre.

tracks:

1. Welcome
2. Resonance
3. A House Is Not a Home
4. NATO
5. Honey
6. Stardust
7. On the Trail
8. We Bop!