© Rootsville.eu

Sauce Boss (US)
tiltle: The Sauce
music: Blues
release date: june 07, 2024
label: Swampside Records
promotion: Michelle Castiglia (Mail)
info artist: Sauce Boss


© Rootsville 2024


Sauce Boss ofte met zijn echte naam Bill Wharton is afkomstig uit Tallahassee, Florida en was tot voor 2019 voor mij totaal onbekend. Ik ontdekte hem door zijn plaat 'Blind Boy Billy' en hij kwam me totaal te verleiden als 'OMB'. Hij speelt niet alleen slide maar hij speelt ook een drumstel met zijn voeten. Je neemt een ‘53 Telecaster, pompt die door die ‘48 Fender-versterker, voegt een bas-riff toe, mengt wat drums, alle gesudderd over een paar funky swamp-blues, en gesmoord met gumbo, en je hebt het recept voor de grootste one-man band uit Florida.

In 2021 was er nog zijn 'The Peanuts' dat nu wordt opgevolgd door een ander gerechtje met als titel 'The Sauce'. Meestal is het nog die zelfde OMB maar toch zijn er op dit album enkele nummers waarbij er een gastoptreden is voorzien. Zo is er op 'I Will Play for Gumbo' de invoeging van de ons wel bekende Damon Fowler op gitaar en Lapsteel. Damon Fowler is ook te horen op 'Gloria' en 'Left Handed Smile'. Op 'Stop Breaking Down' krijgt Bill Wharton dan weer het gezelschap van Neal Goree op gitaar en Brett Cook op drums.

Openen doet 'Sauce Boss' evenwel als 'One Man Band' met 'Little Rhythm and Blues'. Het daaropvolgende 'The World' is er eentje van John Lennon en Paul McCartney. Het nummer verscheen op het album 'Rubber Soul' dat door de 'Fab Four' werd uitgebracht in 1965. Nog een oudere cover is dan weer 'Stop Breakinbg Down' van Robert Johnson. Met 'Delta 9 Blues' brengt Sauce Boss ons dan weer diep terug richting Delta.

Een we blijven deep down south met Jimmy Buffet's 'I Wall Play For Gumbo' die het uitbracht in 1999. Op diezelfde beats kan je ook Van Morrison's 'Gloria' onderbrengen en nu maar uitkijken dat het soepje niet overkookt.

tracks:

1. Little Rhythm and Blues  2:19           
2. The Word  2:31              
3. Delta 9 Blues  5:16                  
4. Space Ocean    1:36      
5. Down By the Sea    3:45     
6. Stop Breaking Down 2:49            
7. Don't Know How to Tell You  3:45      
8. I Will Play for Gumbo  3:26    
9. Lonely Crowd  3:04        
10. Gloria  5:16  
11. Little Rhythm and Blues Reprise  1:09  
12. Left Handed Smile  5:45