© Rootsville.eu

Sergio Pereira (Bra)
tiltle: Bossa+
music: Jazz
release date: april 24, 2024
label: Tiger Turn LLC
info artist: Sergio Pereira
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2024

 

Sergio Pereira, geboren in de bruisende stad Rio de Janeiro, Brazilië, begon op 8-jarige leeftijd aan zijn muzikale reis, terwijl hij zijn akoestische gitaar hanteerde onder begeleiding van zijn oudere broer. Ondergedompeld in het rijke culturele milieu van Rio tijdens de transformerende jaren zestig en zeventig, werd Pereira diep beïnvloed door de bossanova-titanen van zijn tijd, waaronder João Gilberto, Tom Jobim, Carlos Lyra, João Donato en Marcus Valle. Deze vroege ervaringen in Brazilië legden de basis voor wat een levenslange toewijding zou worden aan het verkennen en uitbreiden van de rijken van de gitaarmuziek, doordrenkt met de onmiskenbare energie, groove en ritmes van zijn thuisland.

In de jaren tachtig nam Pereira’s reis een cruciale wending toen hij naar New York verhuisde, een beweging die niet alleen zijn passie voor gitaarspel in stand hield, maar ook een onverzadigbare zoektocht naar diepere muzikale kennis aanwakkerde. In de Big Apple verfijnde hij zijn vak onder de voogdij van jazzgrootheden als Chuck Wayne, Sal Salvador, Alex Adrian, Hui Cox en Joe Carter. Deze periode van intense studie en culturele onderdompeling verbreedde zijn muzikale vocabulaire, waarbij hij zijn bossa nova-wortels vermengde met de complexe harmonieën en improvisatievrijheid van de jazz.

De jaren negentig markeerden het begin van Pereira’s mondiale odyssee, waarbij hij podia en studio’s deelde met wereldberoemde muzikanten als Mark Egan, Filo Machado en vele anderen, over verschillende continenten, van Europa tot Afrika. Zijn optredens op prestigieuze locaties en jazzfestivals over de hele wereld, waaronder het Madrid International Jazz Festival en The Jazz Forum in New York, kregen lovende kritieken, waardoor zijn reputatie als volmaakt muzikant nog verder werd gevestigd.

Pereira's discografie, waaronder bekroonde albums als Swingando, Nu Brasil en Finesse, toont zijn vermogen om genres, culturen en invloeden naadloos te laten samensmelten. Zijn laatste onderscheiding, ‘Best Tropical Album’ voor Finesse tijdens de ‘World Entertainment Awards’ in Los Angeles in 2024, getuigt van zijn blijvende impact op de muziekscene.

BOSSA+, het aankomende album van Sergio Pereira dat in april 2024 zal verschijnen op het label Tiger Turn, LLC, is een bewijs van zijn rijke muzikale erfgoed en zijn voortdurende verkenning van nieuwe sonische landschappen. Het album, gecoproduceerd door Mauricio Zottarelli, bevat een geweldige line-up van muzikanten, waaronder onder meer de Braziliaanse gitarist Romero Lubambo en de in Cuba geboren pianist Ivan “Melon” Lewis. Dit ensemble van internationaal talent brengt een breed scala aan stijlen en achtergronden samen, wat een perfecte aanvulling vormt op Pereira’s visionaire benadering van muziek.

BOSSA+ onderscheidt zich door zijn live studio-opnames, een methode die de spontaniteit, elegantie en levendige energie vastlegt die inherent zijn aan bossa nova en jazz. Het album bevat zes originele composities en één cover, waarbij elk stuk een weerspiegeling is van Pereira's levenservaringen, reizen en muzikale invloeden. De luisteraar wordt uitgenodigd in een wereld waar elke noot en elk ritme een verhaal vertelt, van de rustige oevers van Rio de Janeiro tot de drukke straten van New York.

Het album is meer dan alleen een verzameling nummers; het is een meeslepende ervaring die de fusie van bossa nova met andere Braziliaanse ritmes laat zien, terwijl het doordrenkt is met de improvisatiegeest van jazz. De titel BOSSA+ zelf suggereert een uitbreiding die verder gaat dan de traditionele bossa nova, waarbij elementen van samba en jazz worden geïntegreerd om een geluid te creëren dat tegelijkertijd vertrouwd en verfrissend nieuw is.

De live-opnameomgeving van BOSSA+ heeft Pereira en zijn ensemble in staat gesteld een echte verbinding tot stand te brengen, niet alleen tussen de muzikanten maar ook met de luisteraar. Deze aanpak heeft een album opgeleverd dat positiviteit, verfijning en een magnetische charme uitstraalt, waardoor BOSSA+ een belangrijke toevoeging is aan Pereira’s discografie en een mijlpaal in de evolutie van de Braziliaanse muziek op het wereldtoneel.

Om de muziek van Pereira en BOSSA+ in het bijzonder te begrijpen, is het cruciaal om de historische context van bossa nova en Braziliaanse muziek te begrijpen. Bossanova ontstond eind jaren vijftig en begin jaren zestig en was een samensmelting van samba en jazz die de sociale veranderingen in het naoorlogse Brazilië weerspiegelde. Artiesten als João Gilberto en Tom Jobim introduceerden een nieuwe lyrische en harmonische complexiteit in de Braziliaanse muziek, waardoor generaties muzikanten over de hele wereld werden beïnvloed. Pereira’s werk, diep geworteld in deze traditie en toch voortdurend in ontwikkeling, vormt een brug tussen de rijke erfenis van de Braziliaanse muziek en haar hedendaagse uitingen, waardoor BOSSA+ een cruciale bijdrage vormt aan deze voortdurende muzikale dialoog.

tracks:

1. BOSSA (4:18)
2. SEA OF LOVE (5:05)
3. ONE FOR PAT (5:20)
4. MONTGO (5:41)
5. SAUDADES (4:48)
6. DESAMOR (VERÃO BOREAL) (5:55)
7. THERE WILL NEVER BE ANOTHER YOU (4:07)