© Rootsville.eu

Seth James (US)
tiltle: Lessons
music: Americana
release date: february 09, 2024
label: Qualified Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Seth James

© Rootsville 2024


In het tijdperk van Spotify is het maken van een afspeellijst met nummers van je favoriete artiest heel eenvoudig geworden de klik op een knop. De Texaanse troubadour Seth James heeft die obsessie nog een stap verder gebracht en maakte een diepe duik in de catalogus van een van zijn helden aller tijden, Delbert McClinton, en nam een album met zijn liedjes op als liefdevol eerbetoon. De collectie met elf nummers, Lessons, bevat bekende hits van de viervoudig Grammy-winnaar en enkele minder bekende ‘Deep Cuts’, van a lid van de Texas Heritage Songwriters Hall of Fame.

Voor James was de logische keuze voor dit streven om samen te werken met een Grammy-winnaar toetsenist, gitarist, producer, songwriter en engineer Kevin McKendree, met wie hij samenwerkte Delbert al meer dan 25 jaar. James & McKendree bouwden een All-Star-band voor de sessies in The Rock House inclusief de ritmesectie van Delberts band, drummer Lynn Williams en bassist Steve Mackey samen met studio-aas Rob McNelley op gitaar, de blazerssectie van Vinnie Ciesielski, John Hinchey en Jim Hoke en achtergrondzangers Nick Jay en Alice Spencer om elk nummer te verzorgen diepgang en authenticiteit.


James heeft het griezelige vermogen om de vocale stijl van McClinton te evenaren, die een signatuur creëerde mix van blues, R&B, rock, country, soul en rootsy funk die hem de bijnaam ‘De Grondlegger van Americana” van Rolling Stone. Na de intro, “Honky Tonkin' (I Guess I Done Me Some)” van het album Victim Of Life's Circumstances uit 1975 is daar het prototype voor. geluid met zijn vette groove, hete blazersstoten en soulvolle zang die het leven van een outlaw vertelt. Tulsa shuffle ‘Real Good Itch’, met gruizige B-bender-gitaar van McNelley en knabbelpiano van McKendree. De rhumba uit 1990, ‘Who’s Foolin’ Who’, is herwerkt tot slinkse down-tempo funk nummer en de brandende swing van 'Maybe Someday Baby', komt net zo heet binnen als de versie ervan McClintons Live From Austin-album uit 1989. Nog een smerig verhaal over moord en chaos: ‘The Rub”, wordt vakkundig gespeeld door James, net zoals een toneelspeler een monoloog van Shakespeare reciteert.

Het epische verhaal gaat verder op de moeraspopwandeling ‘Morgan City Fool’. Jacobus en de crew verdiept zich in 'Victim Of Life's Circumstances', waarin het vaak gecoverde Tennessee two step wordt gespeeld hernieuwd vuur. De hoorns staan vooraan en in het midden van de sardonische souldriver “Lesson In The Pain Of Love’ en het pianogestuurde ‘Ruby Louise’ is weer een fantastische remake van een nummer uit McClintons debuutalbum uit 1975 dat het kruispunt van blues en country definieerde op een manier die doet denken aan het vroege Sun Records, zonder rockabilly of retro te zijn.

McClinton nam verschillende versies op van “B Movie Boxcar Blues.” Hier pakt James het geliefde deuntje met verve aan en ruilt de mondharmonica in voor hete saxsolo's van Hoke voor de band barst in een dubbele time-outro als tip van de hoed voor Jake en Ellwood. De sentimentele ballad “Take It Easy” sluit de set af; een keuze die de diepten van McClinton’s songwriting laat zien vermogen om zijn machismo weg te pellen en zijn kwetsbaarheid te onthullen. Met Lessons brengen Seth James en Kevin McKendree hulde aan de grootste vaardigheid van Delbert McClinton als kunstenaar, dat wil zeggen zichzelf omringen met getalenteerde en begaafde individuen, die helpen manifesteren zijn dromen en ambities werkelijkheid.

 

tracks:

01 The Glamour of Life
02 Honky Tonkin’ (I Guess I Done Me Some)
03 Real Good Itch
04 Who's Foolin' Who?
05 Maybe Someday Baby
06 The Rub
07 Morgan City Fool
08 Victim of Life's Circumstances
09 Lesson in the Pain of Love
10 Ruby Louise
11 B Movie Box Car Blues
12 Take it Easy