© Rootsville.eu

Shelly Berg (US)
tiltle: Alegria
music: Jazz
release date: july 19, 2024
label: ArtistShare
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Shelly Berg

© Rootsville 2024


Bekroonde pianist, componist en Grammy-genomineerde arrangeur Shelly Berg brengt Alegría uit, zijn bruisende triogebaar met oude vrienden en medewerkers Carlitos Del Puerto op bas, Dafnis Prieto op drums en speciale gast Melvin Butler op tenorsaxofoon. Alegría, uitgebracht door ArtistShare, verbindt persoonlijke verhalen met de emotionele, soms louterende kracht van muziek.

Ontworpen en gemixt door Carlos Alvarez en gemasterd door Paul Blakemore, brengt Alegría – het Spaanse woord voor ‘vreugde’ – lagen van emotie, herinneringen, persoonlijke verlangens en overvloedige gelukzaligheid over. Door een combinatie van doordachte orkestratie en actuele improvisatie, belicht het album gloednieuwe Berg-originelen en frisse interpretaties van klassiekers van Leonard Bernstein en The Beatles. Maar het echte kenmerk van de plaat is de opzettelijke nabijheid en uitwisseling tussen maker en luisteraar

Berg is een visionaire leider in het hoger onderwijs en sinds 2007 decaan van de Frost School of Music van de Universiteit van Miami, nadat hij zestien jaar lang professor was geweest aan de Thornton School van het USC. Hij heeft samengewerkt met jazzgrootheden en legendarische internationale artiesten, waaronder Gloria Estefan. Onder meer Arturo Sandoval, Steve Miller en Pharrell Williams. Hij haalt niet alleen inspiratie uit zijn ervaringen, maar ook uit de mensen om hem heen die deze ervaringen delen en hem voortdurend uitnodigen om zijn perspectief te veranderen. Alegría bevat als project gesprekken en formele interviews met Bergs collega-kunstenaars en luisteraars.

Berg is nu gevestigd in Miami en heeft zijn muzikale invloeden uitgebreid door op te treden met artiesten uit het Caribisch gebied en Zuid-Amerika die naar de kuststad zijn gekomen. Hij en zijn vrouw Julia delen ook een appartement in Marina del Rey in LA; de tijd die ze samen aan de rustige waterkant hebben doorgebracht, dient als inspiratie voor ‘Home with You’ en ‘Marina Sunset’. Het lyrische drijfvermogen en de elastische groove van eerstgenoemde, die voortkomen uit het nieuw gearrangeerde Afro-Cubaanse gevoel, vertalen een zekere vreugde, zij het vluchtig, in het vertragen en het doorbrengen van betekenisvolle momenten met dierbaren. Het zoete, soulvolle piano-intro van laatstgenoemde gaat vooraf aan een weemoedige bossa met elementen uit tango en cha cha.

Het trio en Butler laten hun connectie met de blues zien op ‘Meatballs and Apple Pie’, het vettige funkdeuntje en een knipoog naar Ramsey Lewis en Les McCann dat Berg beweert te hebben geschreven ‘in de tijd die nodig is om het te spelen.’ Geschreven voor zijn kinderen – nu in de veertig – toen ze 7, 9 en 11 waren, deelt ‘The Joy’ een nieuw arrangement van wat Berg beschouwt als ‘die magische gevoelens die je krijgt als je alleen maar in de buurt van je eigen kinderen bent’. Dit arrangement is een nieuwe versie van de oorspronkelijke opname en bevat vloeiende bewegingen en gedeelde reflexen tussen artiesten. “Dafnis en Carlitos zijn zo betrokken bij wat er aan de hand is”, zegt Berg. “Ze inspireren me om veel dingen te spelen, maar ze zijn ook erg aangesloten op wat ik speel.”

“Bliss” transformeert potentiële energie in kinetiek en combineert heldere ritmische patronen, melodische verplaatsing en verschillende percussieve texturen. Een hoogtepunt van de opname is Prieto’s prikkelende solo, waarbij alleen de cimbalen worden gebruikt. ‘Het is alsof je aan de vooravond van iets prachtigs staat’, zegt Berg, ‘en dat voelde ik ook toen ik het schreef.’ Licht treurig en raadselachtig, ‘When Next We Meet’ eert een uitdagende periode voor Berg. Het gladde 3/4-gevoel roept een interne afrekening op met de beslissingen die hij heeft genomen. “De titel verwijst naar wanneer ik mezelf weer ontmoet. Ik was daar optimistisch over, ook al heb ik veel meegemaakt.”

Berg koos ervoor om ‘I’ll Follow the Sun’ van Lennon en McCartney te arrangeren voor zijn vader, wijlen trompettist Jay Berg. Het trio interpreteert technische faciliteit boven een weemoedige popgroove en laat voldoende ruimte voor adem en reflectie. ‘Red Rocks, Tall Cactus’ roept de reflecties van de zon op de Grand Canyon op, waar Berg ooit urenlang onder de indruk was van elk wisselend perspectief. “Het is nogal een gedurfd nummer”, zegt hij, “lastige melodie en lastige akkoordwisselingen.”


tracks:

 1. Home With You (5:42)
 2. Marina Sunset (4:52)
 3. Alegría (5:23)
 4. At Last (7:34)
 5. Meatballs and Apple Pie (5:19)
 6. The Joy (6:57)
 7. Bliss (5:43)
 8. When Next We Meet (6:03)
 9. I’ll Follow the Sun (5:26)
 10. Red Rocks, Tall Cactus (6:43)
 11. Somewhere (3:45)