© Rootsville.eu

Small Town Jones (UK)
tiltle: Kintsugi
music: singer-songwriter - Americana
release date: may 03, 2024
label: Broken Sea Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info band: Small Town George

© Rootsville 2024


Mooie dingen gaan kapot. Je kunt de scheuren en reparaties bekijken wanneer het wordt geplaatst weer bij elkaar als gebreken, of je kunt ze zien als onderdeel van het verhaal; littekens vertellen hun eigen verhaal. Het is de filosofie van de Japanse kunst van kintsugi (“gouden schrijnwerk”), en ook het creatieve geloof achter het eerste album in zes jaar tijd Devon-muzikant Small Town Jones.

Kintsugi, waar het album twee jaar aan is gewerkt, is samengesteld fragmenten en glimpen van verdriet, vreugde, gebrokenheid en herstel. Maar vooral reparatie - het glinstert als de edele metalen die traditioneel in kintsugi worden gebruikt herenigen wat gebroken is. Small Town Jones is feitelijk singer-songwriter Jim Jones, zijn nieuwe album een samenwerking met oude vriend, drummer, multi-instrumentalist en producer Michael Reed, die meteen zijn aanwezigheid laat merken op de subtiel banjo-achtige albumopener en eerste single, ‘Better Days’ nu beschikbaar. Nog een single, ‘The Mist and the Light’, met begeleiding video, volgt op 12 april.

Zowel Mike als Jim werken fulltime: Jim werkt in de jeugdrechtspraak en als therapeutische mentor met jongeren in behoefte aan reparatie en restauratie, kinderen die net zo gefragmenteerd zijn als hij als jongeman; Mike maakt muziek voor film en tv inclusief voetbalkomediehit Ted Lasso. Vreemd genoeg was Ted Lasso, synchroon, de inspiratie voor de albumtrack ‘Mr Kintsugi’ voordat Jim zelfs maar wist dat Mike aan de show had gewerkt. Mike zei het slechts een keer terloops tijdens de opnamesessies op dinsdag- en donderdagavond in zijn thuisstudio, een ontsnapping voor beiden uit de druk van dagelijkse banen, deadlines en de verwachtingen van anderen.

Naast hen staat Jim's altijd aanwezige en inspirerende gitaarfolie Dave Little (Jim, Mike en Dave hebben elkaar allemaal ontmoet op de universiteit) en basgitarist Nathan Layland, met aanvullende instrumenten van David Smale op contrabas, Rebecca Balzani Barrow op viool en de briljante Holly Carter op pedal steel. Goede vriend en voormalig Small Town Jones producer Peter Bruntnell voegt ook zijn unieke gitaargeluid toe aan de nummers ‘We are All Each Other’ en ‘Safe in Sound’ bevat zang van Abbe Martin en Hannah Wood van Sound of the Sirens.

Kintsugi, de kunstvorm, nodigt ons uit om imperfectie te omarmen en het kunstenaarschap in reparatie te bewonderen. Op dezelfde manier heeft Small Town Jones’ Kintsugi viert de hereniging, onderzoekt onze emotionele littekens en vindt vreugde in onze tekortkomingen. En bovenal hoopt zij dat de opnieuw samengevoegd kan net zo mooi en heel zijn als wat kapot was.

tracks:

1. Better Days (3:40)
2. We Alive (4:02)
3. Go Easy on Yourself (2:53)
4. Evening Glow (4:10)
5. The Mist and the Light (3:51)
6. Castaway (3:10)
7. 3.33 (4:45)
8. We are All Each Other (4.31)
9. The Path (3:38)
10. Mr Kintsugi (3:41)
11. Safe in Sound (5:49)