© Rootsville.eu

Sue Foley (Can)
tiltle: One Guitar Woman
music: Blues
release date: march 29, 2024
label: Stony Plain Records
info artist: Sue Foley

© Rootsville 2024


Het nieuwe album One Guitar Woman van Sue Foley, drievoudig winnaar van de Blues Foundation Traditional Female Artist Award, is een oprecht eerbetoon aan de vrouwelijke pioniers van de gitaar - waaronder Memphis Minnie, Lydia Mendoza, Maybelle Carter, Ida Presti en Sister Rosetta Tharpe. Het album demonstreert de behendigheid van Foley’s vaardigheden op het gebied van akoestische nylonsnarige gitaar terwijl ze haar bluesspel uitbreidt naar andere genres zoals Piemonte Fingerpicking, traditionele country, flamenco en klassiek.

In mei 2023 ontving Foley voor de derde keer de Blues Music Award for Traditional Blues Female Artist (de Koko Taylor Award) in Memphis, TN. Ze werd ook geëerd met Gitarist van het Jaar en Blues Act van het Jaar bij de Austin Music Awards 2023, en Gitarist van het Jaar bij de Maple Blues Awards 2023. Haar laatste studioalbum, Pinky’s Blues, won het Best Traditional Blues Album tijdens de Blues Music Awards 2022, en haar nieuwste livealbum Sue Foley Live In Austin Vol. 1 heeft 12 weken op nummer 1 gestaan in de Roots Music Chart en heeft op een aantal blues Best Of 2023-lijsten gestaan.

Sue weet de speelse maar klaaglijke toon van het origineel vast te leggen, maar imiteert niet de stem van Cotten, die pas opnamen maakte toen ze behoorlijk bejaard was. Sue zingt met haar eigen stem, die krachtig en levendig is. "'Oh Babe It Ain't No Lie' is een van mijn favoriete nummers om op gitaar te spelen", zegt Sue. "Ik hou gewoon van dat Piedmont-fingerpicking dat beroemd werd gemaakt door de onvergelijkbare Elizabeth Cotten. Cotten had een originele gitaarstijl , omdat ze linkshandig en ondersteboven speelde, dus haar liedjes zijn niet gemakkelijk aan te pakken. Ze had ook zo'n charme en karakter in haar stem, en humor in haar teksten. Haar liedjes kunnen een uitdaging zijn om te leren, maar ze zijn altijd zo leuk en bevredigend als je ze ontdekt. Deze laat me elke keer lachen als ik het speel. "

One Guitar Woman covert ook de gedreven Memphis Minnie en iconen als Maybelle Carter en Sister Rosetta Tharpe, maar ook helden als de Franse klassieke gitarist Ida Presti, Tejano-sensatie Lydia Mendoza en de vaak onderschatte Charo. Minder bekend maar minstens zo meeslepend zijn de Southern bluesvrouwen Geeshie Wiley en Elvie Thomas. Al met al betuigen de twaalf nummers op dit album respect aan acht vrouwelijke gitaristen.

Foley is een complete artiest en op het album staan zowel haar songwriting als haar gitaarspel en zang. ‘Maybelle’s Guitar’ is de originele compositie van Sue waarin de kenmerkende ‘Carter Scratch’-gitaarstijl van Maybelle Carter is verwerkt en tegelijkertijd het verhaal vertelt van de enorme invloed en kracht van de muziek van de Carter Family. Lydia Mendoza’s Tejano-klassieker “Mal Hombre” wordt uitgevoerd in het Spaans, en Foley draagt haar eigen Engelstalige couplet bij, dat veel beter is dan de vertaling.

Het album bevat twee instrumentale nummers: “Romance in A Minor” van virtuoos violist Niccolò Paganini is afgeleid van de interpretatie van gitarist Ida Presti. Sue’s versie is hartverscheurend. Ook te horen is de explosieve flamenco “La Malagueña”, gepopulariseerd door Charo.

tracks:

01 Oh Babe It Ain't No Lie
02 In My Girlish Days
03 Lonesome Homesick Blues
04 Mal Hombre
05 Motherless Child Blues
06 Romance In A Minor
07 My Journey To The Sky
08 Nothing In Rambling
09 Maybelle's Guitar
10 Freight Train
11 Last Kind Words Blues
12 La Malaguena